Berta Sándor

Jönnek a gyorsabban írható DVD+R lemezek

A DVD+RW Szövetség hivatalosan bejelentette, hogy a jövőben gyorsabban írhatók lesznek a DVD+RW és a kétrétegű DVD+R lemezek. A szervezet döntése értelmében mind a kétféle szabványnyolcszoros maximális sebességgel lesznek égethetők.

E szerint egy újraírható DVD+RW korong körülbelül 7 és fél perc, míg egy kétrétegű DVD+R DL lemez körülbelül 15-16 alatt teleírható lesz adatokkal. Az első nyolcszorosan írható DVD+RW és kétrétegű DVD+R DL diszkek a legoptimistább becslések szerint is csupán az idei év második negyedévétől lesznek elérhetők. Az első ilyen korongokat előreláthatólag a Mitsubishi Chemicals és a Ricoh dobja majd piacra.

A CeBIT-en ugyanakkor már látható volt egy módosított Philips DVD-író, amely egy 2,4-szeres sebességgel írható kétrétegű DVD+R DL lemezt 15 perc és 26 másodperc alatt írta meg. A jelenlegi DVD-írók ezekkel a médiákkal hatszoros írási sebességet érnek el, mindez azt jelenti, hogy egy kétrétegű DVD+R DL korongot kevesebb, mint 20 perc alatt írnak tele adatokkal. Azonban mindez jelenleg csak a felhasználók egyéni felelősségére lehetséges, hiszen a jelenleg kapható DVD+R DL lemezek csupán 2,4-szeres tempóval írhatók. Az új nyolcszoros DVD+RW specifikáció azonban garantálja, hogy a diszkek gyorsabban is égethetők és a felhasználóknak ne kell tartaniuk esetleges adatveszteségtől sem.


Az új specifikációk egyben azt is jelentik, hogy a jelenlegi DVD-írók többségének firmware-frissítésre lesz szükségük. Azonban a lassabb DVD-írók, illetve a régi DVD-felvevők a jövőben is csak legfeljebb 4-szeres sebességgel fogják tudni megírni az újraírható DVD+RW lemezeket.

A nyolcszoros írási sebesség azonban még közel sem tekinthető a technológia csúcsának. A DVD+RW Szövetség tagjai ugyanis jelenleg is vizsgálják, hogyan lehetne még nagyobb írási sebességet elérni. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, úgy az első 12-szeresen vagy 16-szorosan égethető újraírható DVD+RW és a kétrétegű DVD+R DL diszkek már az év végén elérhetők lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #16
    nm :)
  • arty #15
    max 10k RPM amit kibir egy optikai lemez ...

    dez: köszönöm, CLV-t kevertem a CAV-al :)
  • dez #14
    A DVD-nél a vinyókhoz hasonlóan 1GB=1000MB (tulajdonképpen egy ideje ez a szabványos, bár csak az ipar fele követi), emiatt van, hogy csak 4.3 "régi jó GB" fér rá, és DL-re ~8.5.

    rpm: nem tudom, milyen gyorsan forognak, de ne felejtsük el, hogy DVD-nél az 1x már nem 150kB/s, mind a CD-nél, hanem 1385kB/s, így nem kell túl gyorsan forognia. (Inkább a pitek méretéhez képesti túl nagy rezonancia a mai mechanikákkal 16x fölött, és az alapanyagnál a pitek égetődési idejének alsó határa a probléma.)
  • pemga #13
    Megkövetlek, én a 4x-es CLV-ből indulva úgy gondoltam, hogy a 8x is ugyanez marad, és a cikk szövegéből is ez jött át nekem. Ez így egy nagy halom szines betű a díszcsomagoláson... :). A marketingeseket meg csókoltatom :).

    A kétrétegű egyébként tulajdonképpen mekkora? Mert a 4.7-es az 4.3GB (general purpose, data-mode), a szabvány a DL-re 9.3-at mond, akkor az 8.5-8.6GB?

    Mekkora rpm-et kell elviselnie a plasztikkorongnak? A cd-knél a legelszántabbak akár 10'000-el is megpörgették, amit nem mindenki bírt már ki. (Asus 52x és "garanciális" problémák :)).
  • dez #12
    (CAV = Constant Angular Velocity = állandó kerületi (forgási) sebesség (adatírási sebesség gyorsul a külső szél felé)
    CLV = Constant Linear Velocity = állandó lineáris (adatírási) sebesség (forgási sebesség elöl nagyobb, és kifelé lassul)
    Zone-CLV = CLV több különböző adatátírási sebességű sávval)
  • dez #11
    Nono, csak 4x-ben CLV, afölött CAV (épp a fokozatosan gyorsuló írás [nem forgás] a CAV, mint az előbb írtam). Lásd táblázat itt. Vagy grafikonok itt.

    Mellesleg a 7 perc nem a csúcs (ha már sebességre megyünk), ez nagyjából a 12x-es Z-CLV-s írás ideje (a CAV-os picivel gyorsabb). Egy jó 16x-os CAV-os írási idő az 5,5-6 perc (lásd táblázat alul itt). De természetesen ez sem az 1/16-a a 60(!) percnek. (Az 1x-es írás kb. 60 perc, a 4x-es teljes CLV kb. 15.)
  • arty #10
    pedig a plex ugy tudom clv... legalabbis a szépen emelkedő irási görbéből erre gondolok :) és az tényleg 7 perc alatt tudja a korongot megkarcolni :)

    szal, az tuti, hogy nem zonák vannak :)
  • dez #9
    Tudtommal nem létezik olyan író, ami végig 16x CLV-ben írna. Csak Z-CLV-sek vannak, és azok csak a legkülső zónában írnak 16x-osan. De a CAV módban is csak a legkülső peremnél érik el a 16x-os írást. Máskülönben 1/16-od idő alatt meglenne a dolog.

    A kifelé egyenletesen gyorsuló (CAV) írás épp a növekedő kerületet hivatott kompenzálni, azon az áron, hogy 1-1 pitre egyre kevesebb idő jut. (Közben a lemez egyforma sebességgel forog.)

    Z-CLV esetén meg egy zónán belül állandó az írási sebesség, és a lemezforgási sebesség lassul. De a külső zónák felé itt is mindíg egy lépéssel kevesebb idő jut.
  • Robeast #8
    Zsebrambó... :)
  • hopp #7
    de nem az RW-t.. :)