Gyurkity Péter

Érkezik az első HD DVD-író

Nemrég az első Blu-ray író közeli megjelenéséről számoltunk be, azonban a konkurencia sem tétlenkedik: az NEC még októberben szeretné piacra dobni a jelenlegi formátumokat is támogató HD DVD-készülékét.

A japán gyártó terveit az orosz X-bit Labs részletezte cikkében, kiemelve, hogy az új író már a következő hónapban bemutatkozhat a nyilvánosság előtt. Ezt a NEC részéről elhangzott kijelentésekre alapozzák. A vállalat ugyanis a közelmúltban több alkalommal is saját megoldásának közeli megjelenését valószínűsítette, amivel nyilvánvalóan meg akarja előzni a következő évben megjelenő rivális termékeket. A most nyilvánosságra került információk alapján a készülék a HD DVD Multireader HR-1100A, amely nevéhez híven több szabványt is támogat.

A híroldal szerint az író 2x-es sebességgel pörköli a HD DVD, 8x-osan a hagyományos DVD+/- korongokat, míg a DVD-RAM lemezeket 5x-ös, a CD-lemezeket pedig 32x-es sebességen kezeli. A gyártó kijelentése alapján ez a sokoldalúság egy vadonatúj új optikai fejnek köszönhető, amely az NEC saját fejlesztése és egyaránt kezeli a kék és vörös lézert. Ez kétségkívül előnyösebb megoldás, mint a Pioneer nemrég megszellőztetett írója, amelynél le kell mondanunk a CD-lemezek támogatásáról. A konkurens gyártó ugyanis nem tudta megoldani mindhárom szabvány - Blu-ray, DVD, CD - egyidejű támogatását, így kompromisszumra kényszerültek. Kérdés azonban, hogy az új fejlesztés mennyivel emeli meg a költségeket, és a készülék kereskedelmi árát.



Az NEC állítása szerint több filmstúdió készül a HD DVD fogadására, és eddig közel száz új, nemrég bemutatott, vagy klasszikusnak számító film megjelenéséről esett szó. Arról azonban már nem szól a fáma, hogy ez mikorra várható, bár azt már korábban igyekeztek leszögezni, hogy még az év vége előtt szeretnék megalapozni a szabvány jövőjét. A gyártó állítását ugyanakkor kétségbe vonhatjuk, hiszen az elmúlt hónapokban több neves filmstúdió éppen a konkurens szabvány mellé állt, és úgy tűnt, hogy Hollywood inkább a Blu-ray mellett voksol. Egyedül a gyártók tartanak ki a HD DVD mellett, bár ők is kijelentették, hogy elfogadják a rivális esetleges győzelmét.

Kétségkívül erősíti azonban a szabvány - és fő támogatója, a Toshiba - helyzetét az a tény, hogy a Microsoft június végén megerősítette együttműködési hajlandóságát, és támogatásáról biztosította a céget. A két cég májusban olyan licencszerződést kötött, amelyben kölcsönösen lehetővé tették egymás számára számítógépes és digitális elektronikai szabadalmaik felhasználását. Júniusban a Windows szoftvert alkalmazó HD DVD-lejátszók fejlesztésének kérdésében történt előrelépés, amely hozzájárulhat a fejlesztési költségek csökkentéséhez. A Toshiba így jelentős segítséghez jutott, nem csoda, hogy nem engedett álláspontjából, és tovább reménykedik győzelmében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bld #26
    hát h énis off legyek picit azért az aoutógyártásban nem kéne ennyire hasraesni japántól, elektronikába tuti de azért ár teljesítmény arányban sokkal jobbak az európai márkák pl a német autómárkák h mást ne mondjak de akkor megemlíthetném a fordot is pl

    ON:teljesen 1et értek rosenberg véleményével, ebbe vki/kik tuti h belebuknak és sztem azok megint mi leszünk: ))
  • rosemberg #25
    A Japán cuccoknak nincs párjuk ezt értem elektronika terén illetve autó gyártás terén a gond mindíg akkor kezdődött amikor európai emberrel akarták összeszereltetni na akkor mindíg valami gebasz van.Mert itt nincs semmi tisztelet fegyelem odafigyelés már a gyárakban értem na mindeggy ez nem ide vágó téma. Más kultúra vagyunk. De az tény hogy ha túl sok szabvány lessz akkor valaki belebukik de a veveők is buknak majd rendesen.
  • Hegyikecske #24
    csak za az érdekes h még nem is olyan régen a hd-dvd és blu-ray formátum egyesítéséről volt szó... Tehát kérdem én - ha ez technikailag kivitelezhető lenne - ki fog a jogi aggályok miatt magának blu-ray meg hd-dvd meghajtót is venni? önmagába mind1ik szabványnak vannak hiányosságai, hacsak nem fognak össze elvesznek és jö na nevető 3. (mint már tudjuk a hologramm vagy mien kártya személyében aminek előállítási költsége nevetségesen alacsony ezekéhez képest és több fér rá)
  • TommyGun #23
    Kocsiból is a JAPÁN a legjobb :D
    Az én 91-es Hondámban komolyabb elektronika van mint a fos GM meg krájzler szarokban :D
  • Dr4gonlord #22
    Jajaja! Iskolába érkeztek új cuccok, Made in Japan, beszól valaki: az szaar, Japán, az bóvli, mondom any*dat, az bóvli! Sok ész. Mondjuk, nekem LG DVD íróm van, és az égvilágon semmi baja nincs semmivel, mondjuk nem is a legújab széria (4082B) meg LG cd íróm, meg monitorom. Sok márka van, ami magyarországon ismeretlen, meg/vagy szarozzák, és pro. cucc. Lásd DFI alaplapok, a nagytöbbségnek ha megemlítem, csak néz, mi ez a noname sz@r. Szép. Témához: Reméljük hamar elterjed, értékelhető áron.
  • toyotakacsa01 #21
    A Samsungról ne is beszéljünk. :)
    Kaptam egy ismerőstől Samsunggal megírt traxdata lemezeket.
    Olyan magas PIO/PIE értékeket még életemben nem láttam, amit azok a lemezek produkáltak.(cdspeed-del teszteltem)
  • Inquisitor #20
    Igazatok vagyon, mert LG nem nagy cucc, de fényévekkel JOBB, mint a Samsung (pontosabban Toshiba-Samsung!) és még is tonna számra veszik!
  • Inquisitor #19
    Amit nem értek:
    A NEC gyártja a vezérlést egy halom DVD íróba, leginkább a Pioneerokba is. A Pioneer most jön ki a BluRay íróval ...
    Most akkor elég érdekes, hogy ők meg a HDDVD-t nyomják, bár lehet nem lesz nehéz átálniuk és/vagy BR írót gyártaniuk, ha amúgy is csinálnak hozzá alkatrészt?
  • KDOG #18
    Nem azokrol beszéltem. Aki ért hozzá az ugye hallotta már hirét mindennek. Mint az Lg dvdirok megbizhatatlnasága, annak elelnére hogy szuper dolog a ram.
    De átlag user bemegy boltba, és van LG, meg nec. Hüüüü lg a mosogép, a légkondi, a monitor, az akkor jo márka. :) NEC ott virit made in japan felirattal, és talán a legminöségibb cuccok egyike, de nem veszik.

    Egyik ismerösnek ajánlottam Eizo tft panelt. Lehurrogott, hogy ilye noname cuccokkal felejtsem el :))))
  • toyotakacsa01 #17
    Több ismerősömnek is NEC író van, nem tudom honnan veszed hogy nem veszik.
    Aki olvas fórumokat az nem vesz LG-t.