Gyurkity Péter

Egyedülálló DVD-író piacra dobását tervezi a Sony

A Sony bejelentette, hogy a következő hónapban piacra dobják a világ első olyan külső DVD-íróját, amely akár teljesen önállóan is képes CD- vagy DVD-lemezek írására.


A vállalat közleménye szerint a DVDirect Windows XP/2000 kompatibilis CD- és DVD-író programcsomagot foglal magában, és az írót USB 2.0 csatolóval köthetjük össze számítógépünkkel. A készülék a DVD+R/RW és DVD-R/RW szabványt egyaránt támogatja. A DVD+R lemezeket legfeljebb 16x-os, míg a DVD-R lemezeket 8x-os sebességgel képes megírni, és megbirkózik az újraírható, valamint a dupla rétegű diszkekkel is. A zavartalan írást a 8 MB-os puffer és a pufferkiürülés-elleni védelem biztosítja.

A Sony szerint az író legnagyobb előnye, hogy a számítógép kiiktatásával akár közvetlenül összeköthetjük videokamerával vagy videomagnóval, így nagymértékben leegyszerűsödik a házi DVD készítés. A szerkezet belsejében nagy teljesítményű hardveres MPEG-2 enkóder fogadja a bejövő analóg jeleket, és valósidőben digitális jelekké konvertálja azokat.

A vállalat szóvivőjének elmondása szerint a DVDirect három felvételi módot - HQ, SP, illetve SLP - kínál, amelyek egy, kettő, illetve hat órás anyag megírását teszik lehetővé - a dupla rétegű lemezek esetében természetesen megduplázódik az időtartam. A készülék hátlapján az USB 2.0 csatolón kívül kompozit video, s-video csatalakozót találhatunk, melyekre videomagnót, akár egyéb videó jelforrást is csatlakoztathatunk, míg a hangzásról analóg sztereó csatlakozók gondoskodnak.

A Sony elsősorban azoknak ajánlja az új terméket, akik szeretnék videomagnón tárolt régi felvételeiket DVD-lemezre írni, és mindezt a számítógép mellőzésével. A vállalat terve szerint az író már novemberben kapható lesz, ára pedig kezdetben 300 dollár körül alakul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Eiki #13
    Dupla rétegű lemezen NEM fog a felvételi idő megduplázódni. Utánna kellene nézni a specifikációnak. Lol :Ð
  • Macc #12
    de jo termek. Majd a sok hulye megveszi...
  • dez #11
    Azt majd egy 10x ennyibe kerülő "profi cuccon" várhatunk...?
  • dez #10
    Kezd meghonosodni a buffer is, mint átmeneti adattároló, bár puffernek is sokan mondják továbbra is, de alapesete a puffer-kondenzátor.
  • AtisH #9
    Ha jol tudom akkor tkp. igen. Magyarul inkabb a puffert hasznaljak (foleg az elektronikaban), a buffer meg inkább angolul van. De lehet, hogy tevedek, akkor javitsatok ki.
  • Gnome #8
    a puffer=buffer?....mivaan?
  • mad mind #7
    Ha érdekel valakit a specifikációk(www.sonyburners.com).
    (Model VRD-VC10):

    Stand-Alone Recording Mode
    · Supported Media for Stand-alone Operation: DVD+R, DVD+R DL (Double Layer), DVD+RW
    · DVD Recording Mode: DVD+VR
    · Supported Video Format: MPEG2
    · Automatic Chaptering: 5, 10 or 15 minutes
    · Synchronized Recording:- Auto-start/stop recording with most camcorders/VCRs
    · Recording Times:- HQ (single layer: 1 hour, double layer: 2 hours)- SP (single layer: 2 hours, double layer: 4 hours)- SLP (single layer: 6 hours, double layer: 12 hours)
    · Supported Sound Format: Dolby® Digital (AC3)
    · Inputs:- Composite video (yellow RCA jack) x 1- S-Video x 1- Analog audio 2ch (red and white RCA jacks)

    Computer-Attached Recording Mode
    · Supported Media Types & Speeds:- DVD+R DL: 2.4X CLV (max.) writing - DVD+R: 16X CAV (max.) writing- DVD+RW: 4X CLV (max.) rewriting - DVD-R: 8X Z-CLV (max.) writing- DVD-RW: 4X CLV (max.) rewriting- DVD-ROM reading (single layer): 16X CAV (max.)- DVD-ROM reading (dual layer): 8X CAV (max.)- CD-R: 48X P-CAV (max.) writing- CD-RW: 24X Z-CLV (max.) rewriting- CD-ROM: 48X CAV (max) reading
    · Interface: Hi Speed USB 2.0
    · OS Support: Compatible with Microsoft Windows® 2000 / Windows XP
    · Burst Data Transfer Rate: High Speed USB 2.0: 480 Mbit/s max
    · Random Access Time: 140 ms (CD-ROM), 135 ms (DVD-ROM)
    · Buffer Memory: 8 MB
    · Buffer Under-run Error Protection Technology: Sony Power-Burn conformed
    · Compatible Disc Formats: DVD-ROM, DVD-Video, DVD+R DL, DVD+RW, DVD+R, DVD-RW, DVD-R, CD-ROM, CD-DA, Video CD, Photo CD (multi-session), CD TEXT, CD Extra, and others
    · Recording Methods (CD): Disc at Once, Track at Once, Session at Once, Packet Writing(DVD): Random Access Write (DVD+RW/DVD-RW/CD-RW), Sequential Write (DVD+R/+RW, DVD-R/-RW/CD-R/RW)
    · Dimensions: 164 x 66 x 234 mm (H x W x L)
  • Tetsuo #6
    pont erre gondoltam..
  • arty #5
    ezexerint a digit kamerát is csak analog kimenetén át lehet csak ebbe kötni ???

    sony, gratula! :(
  • Diocles #4
    Szerintem meg semmi köze ehhez a hírhez.