Berta Sándor

Korlátozzák az online játékidőt Kínában

A kínai kormány megelégelte, hogy egyre többen válnak függővé az online számítógépes játékok miatt és drasztikus lépésre szánta el magát: 3 órában maximálta a játékidőt.

A Golem.de szerint az előírást betartó és betartató rendszert a kínai Sajtó és Publikációs Adminisztrációs Főhivatal (GAPP) fejlesztette ki és képes arra, hogy a renitensek kedvét elvegye a további játéktól. A rendszer nem tesz drasztikus lépéseket: amennyiben 3 óra elteltével nem bontja a vonalat vagy nem dobja ki a játékost az adott online partiból, akkor más módon keseríti meg az életét: például az általa választott karakternek lassan vagy gyorsan elfogy az életereje, lelassul a mozgása, sebezhetővé válik, stb. Akit pedig még ez sem rettent vissza az online szórakozástól, az öt óra múlva már csak a játékok legkisebb szintjén tud majd játszani.



A GAPP rendszere gyakorlatilag kijátszhatatlan. A hivatal három részre osztotta be a játékidőt. A 3 órán át vagy annál kevesebb ideig tartó online játék még egészséges, a 3-tól 5 órán át tartó tevékenység már fárasztó, míg az, aki 5 óránál is több időt tölt el az online játékbarlangokban, már egészségkárosító tevékenységet végez. Eddig Kína hét legnagyobb internetes játékbarlang-hálózata jelezte, hogy kész alkalmazni az új rendszert. Közéjük tartozik a Shanda, a NetEase, a The9, az Optisp, a Kingsoft, a SINA és a Sohu.

A GAPP időlimitációs szoftverének a fejlesztése idén szeptemberben, tesztelése pedig már az idén októberben befejeződik. Az érintett játékok, amelyeknél bevetik az új csodafegyvert, a World of Warcraft és a Lineage 2. 2006 elejétől pedig már minden online játékbarlangban és minden internetes játéknál alkalmazni fogják az időlimitációt. "Ez a módszer hatásos lehet abban, hogy megállítsuk vagy legalább lelassítsuk az online játékfüggők számának a növekedését" - nyilatkozta Kou Xiaowei, a GAPP audiovizuális művekért és internetes anyagokért felelős szakembere.

Ezenkívül további lépések is várhatók, így például be fogják vezetni az életkorhoz kötött regisztrációs rendszert, amely megakadályozza majd, hogy fiatalkorúak véres vagy brutális számítógépes és videójátékokkal játszhassanak. A függőknek pedig ott van az elektrosokkos kezelés...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alzi #36
    Voltak kiskapuk és lesznek is!
  • Newfronter #35
    Hogy ebben milyen igazad van.
  • Explor #34
    Ennek diktatúra szaga van.
  • Dr4gonlord #33
    Tsk. Tsk. Furcsa, nekem a szüleim már kb., 7 éves korom óta nem szólnak bele, mit csinálok, mit játszok, hova megyek, mikor jövök, stb. És láss csodát, nem drogozok, nem cigizek, játszani se 24/7 be nyomom, alkoholt meg mértékkel, nem késeltem meg *még* senkit, de az inger már megvolt, hogy a balf@sz tanárokat kinyírjam, de ugye a józan ész közbeszól, ezért nem lett belőlem "gyilkolokajátékmiattmertabbanjó" féle ember, stb. Ezzel mit akarok mondani? Ha valakinek valami "baja van", akkor már mindegy, előbb utóbb kijön, és akkor a szülők is csak nézhetnek, mert a legtöbb szülő korlátoz (szomszéd tegnap: Pistike szássz ki a kocsibo' vazze! ne nyújjá hozzá mer' bajt csinálsz vazzekölyök!, na így tanul a gyerek, hatalmas baja lesz a kocsinak attól, ha a 6 éves gyerek hozzányúl a kormányhoz, és minél inkább ilyen "nevelésben" részesül valaki, annál szarabb lesz, mikor felnő). Vazze, magamragyújtottam a konyhát, robbant már fel előttem lombik, szétvágta a kezem kémcső, és egyszer a szobám egy részét is kigyújtottam acetonnal (szerencsére még nem volt a szőnyeg lerakva :D), stb..., még régebben, és semmi nem történt, a tüzet eloltottam, a sebeimet fater ellátta, és kész, tanultam az esetből, ennyi. Az ember a hibáiból tanul, ha nem hagyjuk hibázni, ha "vezetjük", akkor egy seggf*j lesz, és a legegyszerűbb helyzetben megoldás helyett pánikol/semmit nem csinál. Na, ennyi voltam :D.
  • Buduschy Physik #32
    Nem, egy másik újságban is megjelent egy cikk erről a témáról, ott azt írták, hogy ha valaki átlépi a 3 órát, akkor csak 3 óra szünet után engedi a rendszer újra normálisan játszani.

    A népességet tekintve nincs sok netfüggő, de drasztikusan nő a számuk, ennek a folyamatnak akarják elejét venni. Az emberek minimális részének van otthon számítógépe (nem lenne drága, de a kínai átlagember eléggé szegény), tehát elég, ha a netcafékban bevezetik ezt a rendszert. A netcafékban pedig minimális az internetezés ára, szinte ingyen van, a kibergyerekeknek egy szavuk sem lehet. Ennek ellenére jogos lehet a kérdés, hogy mi jogon korlátozzák az ember magánéletét, mert európai felfogás szerint ez jogsértés; de Kínában, és általában az egész Távol-Keleten a "közfilozófia" szerint az államnak úgy kell viselkednie az emberek felé, mint egy jó szülőnek...
  • NEOreg3 #31
    most ez mi? játszok 3 órát egyfolytában, aztán logout-login és máris jöhet újabb 3 óra szörnyhent?
  • Pukkár #30
    Ez baromság. Az alkohol meg a cigi sztem több emberéletet tönkretett mint a CS (vagy a WoW vagy a MOHAA) vagy úgy a játékok összeségében és még sincsenek betiltva. Én szertek CSzni meg WoWozni és mégse tette tönkre az életem. Csak ésszel kell csinálni. Ebben szerepe van a szülőknek is hogy mennyit engedik a gyereket játszani. Akinek meg nem tetszik a CS nem kel szarozni meg hogy mennyi emberéletet tönkretett. Aki meg hajlamos rá az függő is lesz. Ha nem lenne CS akkor lenne más. Ezt nem lehet megakadályozni. Képzeld el aknakeresővel játszana egész nap
  • bitubo #29
    hát nálad biztos okosabb vagyok faszkalap!
  • irkab1rka #28
    én több mint napi 8 órát dolgozom, és függő vagyok.

    Na most akkor csinál valaki valamit? :) A főnök nem akar elektrosokkolót venni...
  • Skynet85 #27
    Már nem azért de döntse már el mindeki saját maga, hogy számára mi az egézséges illetve mit meddig akar csinálni tudod a demokráciának ez a szépsége és az adott illető legrosszabb estben feldobja a lábát, de ha ezzel senkinek sem árt hát lelke rajta de azért ne a felsőbb hatalom döntse már el hogy mit szabad és mit nem ez olyan mitha azt mondnanák sok a discoba és a szórakozó helyeken eltöltött órák száma szal mostantól egy héten egyszer mehetesz szórakozni mondjuk 3 órát