Berta Sándor

Meghiusult merényletek - reflektorfényben a biztonság

A csütörtökön meghiúsított londoni merényletek ismét rávilágítottak a biztonság kérdésére. Sokan túlzónak tartják a terrorizmus elleni harcban alkalmazott módszereket, ám ezek a kérdések háttérbe szorulnak, ha a saját biztonságunkról van szó.

A gépezet az első hírek után azonnal mozgásba lendült világszerte. A német belügyminisztérium például a leggyorsabb módját választotta a tájékoztatásnak, kör e-mailt küldött, amelyben kiemelték, hogy ugyan Németországban a légiközlekedéssel kapcsolatos biztonsági intézkedések megfelelőnek tekinthetők, azonban a csütörtöki események hatására tovább szigorították ezeket.

Bár eddig csak nagyon kevés konkrét információ szivárgott ki, annyit tudni lehet, hogy egy 25-30 fős, többnyire fiatal férfiakból és nőkből álló csoport egyidejűleg több repülőgépet is fel akart robbantani valamilyen folyékony robbanóanyag (folyékony nitroglicerin vagy triacetát-triperoxid (TATP)) felhasználásával. A bombákat üdítős műanyagdobozokban és más tárolókban helyezték volna el és hordozható MP3-lejátszók elemeivel vagy laptopok akkumulátoraival hozták volna működésbe.



A bevezetett szigorú biztonsági intézkedések érintették a repülőgépekre felvihető hordozható MP3-lejátszókat és a notebookokat, PDA-készülékeket is. Igaz, minden légitársaságnál más és más szabályok vannak érvényben. A Singapur Airwaysnél és az összes amerikai légitársaságnál például ezeket az eszközöket az utasoknak el kell tenniük a bőröndjeikbe, a Lufthansánál azonban kézipoggyászként felvihetők a fedélzetre. A Netzeitung német híroldal információi szerint a Bank of England, együttműködve a brit rendőrséggel, a brit pénzügyminisztérium utasítására azonnal zárolta 19 gyanúsított elektronikus folyószámláit.

Egyúttal sokasodnak a kérdések is. Az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó téma például, hogy miként lehet kiszűrni a folyékony robbanóanyagokat. A biztonságiak belekóstoltak az utasoknál talált minden üdítőbe, ásványvízbe, tejbe stb., azonban hosszútávon ez nem egy igazán járható út. A megnyugtató megoldást ezúttal is a számítástechnika berkein belül kell keresnünk. A Guardian Technologies International nevű amerikai cég ugyanis kifejlesztett egy PinPoint nevű képanalizáló szoftvert, ami a repülőtereken alkalmazott röntgeneket kiegészítve képes a veszélyes anyagok kiszűrésére.

A vállalat már tárgyalásokat kezdeményezett az Egyesült Államok Szállítási Biztonsági Hivatalával (TSA), hogy az amerikai repülőtereken mielőbb telepíthessék a programot. Steven Lancaster, a Guardian alelnöke szerint a PinPoint képes megkülönböztetni és kimutatni egy fogkrémet és egy samponba rejtett robbanóanyagot. A szakember úgy vélte, a szoftverük gond és további fejlesztések nélkül összeköthető a meglévő biztonsági rendszerekkel. A műanyagot a szoftver zöld, a fémet kék vagy fekete, a robbanóanyagokat, a ruhákat, a cipőket és az élelmiszereket pedig narancs színnel jelöli.

A PinPoint különböző módszerekkel képes keresni és egész addig bombázzák az egyes képeket a szűrőkkel és az algoritmusokkal, amíg meg nem állapítható, hogy mi van az adott bőröndben vagy tárolóedényben. A rendszert már sikeresen alkalmazzák Moszkvában és Caracasban és a csütörtöki esemény után alighanem a világ többi repülőterén is el fog terjedni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #87
    Ők lennének az előkóstolók, mint régen a királyi asztalnál. Ha 5 mp-n belül összerogyik a biztonsági, akkor elviszik beszélgetni a delikvenst és küldik a hősi halottnak járó pénzt a biztonsági családjának?

    Nem hiszem... Elég kamunak hangzik. Mellesleg a folyékony nitroglicerin is eléggé robbanásveszélyes, nem? Mintha lett is volna egyik lakótelepen (talán Békásmegyer vagy valahol Kőbányán?) egy csóka aki házilag centrifugában keverte az anyagot... és elvitte az emeletet. De biztos van robbanóanyag szakértő a listán.
  • wanek #86
    Ha annak idején lett volna internet, akkor gondolom Kassa bombázásával és a Reichstag felgyújtásával kapcsolatban is lettek volna olyanok, akik bedőlnek a propagandának, és ennek hangot is adnak, mint azt most te is tetted.
    Lám-lám, azok is kiderültek. Manapság még gyorsabban derülnek ki a dolgok, mint régen, csak ugye az erősebb kutya elv általában működik. Aztán egyszercsak elszakad a cérna, és a sok lúd disznót győz elv kezd el működni...

    Aki egy picit is tud _önállóan_ gondolkodni, és megfelelő információmennyiséggel és ismeretanyaggal is rendelkezik, azt nagyon nehéz palira venni. Nem lehetetlen, de nagyon nehéz.
  • maestro85 #85
    Van ám fantáziád. Szerintem ez nem így van. Akik végrehajtják tényleg csak rábeszélésből csinálják, mert elkábították a fejüket mindenfélével, de akik tervezik okkal tervezik a dolgokat. A módszereibkből pedig látszik, hogy ők sunyimódon belülről, vagy hátből szeretnek támadni, sosem nyiltan. Csak gondolj bele... Ha valaki felvállalta volna a két nagy katasztrófa végrehajtását olyan hajtóvadászatot inditottak volna h csak na. Amit irak ellen nyomnak az csak ürügy az olajra, valójába biztosan sokkalta kuszább szálak miatt nem deritik fel a tetteseket és hagyják még mindig őket futkosni. Én legalább is megnéztem a Fajrenheit 9/11-et a JFK-t és nagyon is eltudom épzelni, hogy annyira kuszák ezek a szálak, hogy mi it a számítógép mögött, és a média híreből, csak meséket irogatunk. Talán addig jó nekünk, míg nem tudjuk hogy ki és hogyan van benne ezekben a dolgokban. nagyokat nézhetnénk az biztos. De ez a maygarországi viszonylatban is igaz. Párok jönnek mennek, mindegyiknél vannak problémák, mindig piszkálják mindegyiket, de valóságban az igazságok sosem derülnek ki, mert bizonyos érdekek miatt nem is fognak. pl.: miért titkosítanak sok tiv évre nagyon fotnos információkat? pl. mert akik most benne vannak gazdag üzletemberek akik most mondjuk a fiatalabb is 30- de legalább 40 addigra már rég meghal és ugyse lesz kit felelőségre vonni. ennyi.... Tehát mi csak élünk mint hal az akváriumban, amit egyszer ide majd odatesznek a nagyokosok.
  • DanyyX #84
    A magyarországi rasszizmusról és zsidózásról nem írok, mert bizonyára törlik a hozzászólást, bármit is ír az ember szegény ártatlan zsidókról (vagy bármilyen más szegény ártatlan népről). Ha nem szereted feltétel nélkül a zsidókat, vagy országunk nagyra becsült szegény nemzetiségeit, akkor bizonyára náci vagy és 'szkinhed' és a nemzet ellensége. Nah, erről ennyit, lehet már ezt is törlik :)
  • DanyyX #83
    "A német belügyminisztérium például a leggyorsabb módját választotta a tájékoztatásnak, kör e-mailt küldött"
    Tényleg nagyon jó tájékoztatási mód. LEgjobb dolog a napi több tíz körlevél kidobálása, biztosan minden ember kedvenc időtöltése. Meg a levelezőrendszerek is a körlevelek és a spam továbbítására lettek kifejlesztve.

    "A bombákat üdítős műanyagdobozokban és más tárolókban helyezték volna el és hordozható MP3-lejátszók elemeivel vagy laptopok akkumulátoraival hozták volna működésbe."

    Bizonyos folyékony robbanószerek a műanyag palackokat feloldják, illetve ütésre, statikus elektromosság miatti kisülésekre igen érzékenyek. Valamint egy műanyag flakon nem a legjobb repeszképző és gondolom nem a gépen akarták összebarkácsolgatni a kis bombákat.
    Miben különbözik egy hordozható mp3 lejátszóba való elem, egy távszabályzóba, vagy elemes jétékautóba való elemtől? (semmiben) LOL Nagyszerű dolog lehet az is, hogy egy rohadt lejátszót nem vihet magával szerencsétlen ember egy több órás út alatt, bár szerencsére nem sokat utazom repülővel.

    "A biztonságiak belekóstoltak az utasoknál talált minden üdítőbe, ásványvízbe, tejbe stb."
    Ez egy akkora baromság. (mondjuk a magyar biztonsági orkok színvonalára gondolva...)
    Bár az a biztonási őr, vagy bárki aki folyékony robbanószereket kóstolgat, annak csak gratulálni tudok. Legtöbbjük mérgező. De lehet, hogy ez a módszer hosszú távon hatásosabb lenne, mert egy idő után kihalna a repülőterek biztonsági személyzete, de legalább megfognának pár "terroristát".

    "A Guardian Technologies International nevű amerikai cég ugyanis kifejlesztett egy PinPoint nevű képanalizáló szoftvert" - Fizetett reklámunkat hallották.
  • szgege #82
    Eléggé érdekes egyébként ez a szitu.Ami a legérdekesebb ezekben a hírekben ,amikor az izraelieket ért támadásokat adják.Egy lerobbant falat mutatnak 3-4 különböző helyzetből ,aztán utáni látok egy libanoni képet ,ahol 3-4 épület sz.rrá lőve vagy akár egy teljes falu vagy mi,mert nem igazán ismerhető fel.Érdemes lenne egyszer megnézni egy német híradót,ott kevésbé szimpiznek ezzel az izraeli fellépéssel.
    Azon is el kéne gondolkozni,milyen érdekes hogy többszöri figyelmeztetés ellenére szétlőtték azt a megfigyelő pontot (Ensz-hez tartozó volt asszem), hogy talán ne vegyék észre amikor éppen mentő osztagra lőnek az izreaeliek ,annak ellenére hogy szép nagy piros kereszt jelzés van rajtuk vagy éppen a menekülési zónát lövik.Éltem jó ideig zsidó környezetben és eléggé erőszakos nép,s mellette a saját kis zárt világuk olyan hogy eléggé rasszisták (aki más volt mint ők,lehetett akár arab vagy kínai mindegy mi volt azokat megvetik), tisztelet a kivételnek.De eleve ha csak arra gondol az ember,amikor azt hallom valaki ezt nyomja nagy hanggal zsidó vagyok,én már ezt valahol rasszizmusnak érzem,mert ha egy embert látok,akkor az embert nézem és nem azt nézem hogy keresztény vagy zsidó vagy barna vagy fehér. Meg valahol nem is értem miért kell ezt mondani nagy arccal:"Zsidó vagyok.".Ezzel valamivel különbnek érzi magát a többitől? Részemről sose mondta azt így ki,hogy:"Katolikus vagyok.",s nem is fogom.
  • wanek #81
    Egyet sem...
  • nedudu #80
    Te is, akkor már ketten mentjük a világot nap mint nap, és sehol semmi elismerés. Szörnyű ;-)
  • Peti0011 #79
    valaki nem tudja hogy hány gépet akartak felrobantani???
    kössz
  • wanek #78
    A hír eleve kamugyanús volt. Terrorcselekmény nem történt, így bárki kijelentheti, hogy meghiúsított egy súlyos terrorcselekményt. Én pl. naponta 10-20 rendkívül súlyos terrorcselekményt hiúsítok meg :))))