Gyurkity Péter

Kibertá­ma­dá­sok­ra készül­nek dél­ke­let-ázsiai terror­isták

Szakértői vélemények szerint a térségben tevékenykedő szélsőséges csoportosulások a világhálón toboroznak új tagokat, és bár egyelőre nem képesek nagyobb kibertámadásokat indítani, ez nem sokáig marad így.

A dél-kelet ázsiai országok terroristaellenes csoportjai, ügynökségei malajziai talál­ko­zó­jukon tanácskoztak az összefogás és koordináció szükségességéről. A rendezvényen elhangzott, hogy egyre erősödő lépéseket tapasztalnak a szélsőséges csoportok részéről, amelyek a világháló irányában tapogatóznak, igyekezvén szert tenni újabb tagokra, legfőképp olyan profikra, akik segítségükre lehetnek a kibertámadások megszervezésében és kivitelezésében.

Rohan Gunaratna, a a szingapúri Institute of Defense and Strategic Studies terroristaellenes részlegnek vezetője elmondta, hogy ezek a csoportok még nem elég erősek egy összehangolt támadás megindításához, de folyamatosan bővítik tudástárukat, és a helyzet hamarosan gyökeresen megváltozhat. Hasonlóképpen nyilatkozott malajziai kollégája, aki szerint a fenyegetés valós, de bővebb információt nem volt hajlandó elárulni. Az összefogásban számítanak olyan vállalatok segítségére, mint a Symantec, a Trend Micro és a Kaspersky, és természetesen az amerikai támogatásra, amely elsősorban az anyagiakban mutatkozik meg.

A napokban éppen az Egyesült Államokban derült fény egy érdekes esetre, amely az Ohio Állami Egyetemen történt. Amerikai és külföldi hackerek egy csoportja ugyanis az intézmény több szerverét feltörve több mint 100 ezer társadalombiztosítási azonosítóra tette rá a kezét. Ez még önmagában nem számít újdonságnak, hiszen az elmúlt hónapokban több eset vált ismertté, az igazán érdekes azonban az a tény, hogy a behatolást több mint egy éven át nem vették észre. Az esetre egy FBI vizsgálat nyomán derült fény, mivel a szövetségiek észlelték, hogy távoli eléréssel átvették egy szerver felett az irányítást.

Szakértők szerint a tengerentúlon a bizalmas adatok megszerzését célzó támadások egyharmada az egyetemek ellen irányul, amelyek nem fordítanak kellő figyelmet a biztonságra. A felelősök a mostani esetben is igen érdekes magyarázattal szolgáltak: azt hitték, hogy a sikerült lekapcsolni a kérdéses szervert, amely azonban továbbra is csatlakozott a világhálóra - a biztonsági frissítések elmaradásával tovább üzemelő gép hátsó kaput biztosított a támadóknak, akik így könnyedén bejutottak az egyetem hálózatára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szeszmester #21
    A játék a film alapján készült, csak a cikkhez találóbb cím a Cyberwar, mint a Lawnmover Man.
  • silentb #20
    Szerintem is a Fűnyíróember
  • Béla bácsi #19
    Nem kell azért a Távol-Keletre menni hogy terroristákkal találkozzunk.
  • csimmasz #18
    Lehet igazad van,de nekem a fünyíroember 1. vagy 2. része ugrott be,mintha abból lenne.
  • bertino #17
    a csávóról a képen volt egy cikk vmelyik ujságban régen, állítólag tán ő írta a "szerelemvírust" vagy vmi hasonlót
    na nem mintha teljesen e cikkhez tartozna, csak egy észrevétel
  • Giorgiooo #16
    az egesz elet a foldon egy nagy valosagshow.

    valahol a foldonkivuliek jol mulatnak rajtunk.
  • roliika #15
    Nekem + fényre sötétedő igazi szemüvegem van. Asztán párszor már beszóltak, hogy vegyem le a napszemcsim...csak hát -e nélkül nem nagyon látok! :D
  • roliika #14
    Jó ember lehetsz..:D
  • mateus33 #13
    Sztem minden embernek van/volt legalább 1 napszemüvege az életében...
  • Darth Sith #12
    mér, mibajod a napszemüveggel? :)
    akkor lőjj le, mert nekem van itthon 2-3db :)