Berta Sándor

Együtt­mű­kö­dés­re köte­lez­nék a né­met inter­net­szo­lgál­ta­tó­kat

A német Terrorizmus Elleni Harc Kiegészítő Törvény (TBEG) legújabb változata szerint nem csak a távközlési, de az internetszolgáltatóknak is teljes mértékben együtt kellene működniük a német rendőrséggel és a titkosszolgálatokkal.

A korábbi változatban még csak az szerepelt, hogy a német titkosszolgálatok hozzáférhetnének az elektronikus folyószámlákhoz. Az eltelt néhány napban azonban a német kormány újabb javaslatokat dolgozott ki, amelyek szerint jelentősen bővülne a német igazságügyi hatóságok mozgástere. A titkosszolgálatok így például hozzájuthatnának egy adott személy teljes távközlési és internetforgalmi naplójához, vagyis tudnák, hogy az illető mely telefonszámokat hívta fel, milyen gyakorisággal, kikkel és milyen hosszú beszélgetéseket folytatott, kikkel és miről levelezett, milyen honlapokat keresett fel, onnan miket töltött le, illetve azokon milyen hosszú ideig tartózkodott.

A vezetékes és a mobil telefontársaságoknak, valamint az internetszolgáltatóknak semmilyen jogi ellenlépési lehetősége nem lenne, kötelesek lennének minden tekintetben együttműködni a titkosszolgálatokkal. Az előterjesztés szerint ezeket a jogosítványokat mind a MAD katonai, mind pedig a BND polgári titkosszolgálat munkatársai megkapnák.

"Alig akarjuk elhinni, pedig hamarosan megvalósulhat az átvilágítható ügyfél" - nyilatkozta Patrick Breyer jogász. Vagyis egyre inkább úgy tűnik, hogy az egész világon teljesen háttérbe szorulnak a felhasználók emberi, szabadság- és más jogai és bármilyen ürüggyel (legyen az a terrorizmus vagy a drog elleni harc) sárba lehet tiporni ezeket. A német kormány ezzel szemben azzal próbál meg érvelni, hogy nő azoknak a helyeknek a száma a világhálón - ide sorolják például az eBay online aukciós portált is - ahol bárki létrehozhat egy virtuális teret, ami kívül esik a törvény hatósugarán. Ráadásul így nem derülhet ki, hogy az illető fegyverekkel, ipari titkokkal vagy csak illegális szoftvermásolatokkal kereskedik.

A szakemberek rámutattak azonban arra, hogy azokból az információkból, amelyekhez így a német titkosszolgálatok hozzájuthatnak majd, pontosan megállapíthatók lesznek a gyanúsított személy(ek) szexuális, vallásai és más szokásai, ezek az információk pedig olykor jóval beszédesebbek egy lehallgatott telefonbeszélgetésnél. A német ellenzék már a múlt héten kritizálta a legújabb törvénytervezet. Gisela Piltz, az FDP szakértője például kijelentette: a német kormány végérvényesen átlépte az alkotmányos határokat, s ezek után még jó, hogy azt mondják: érezzük magunkat biztonságban!?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Morden23 #11
    Nem, elég lenne az összes kormányfővel egy "röpdolgozatot" iratni, aminek csupán két kérdése lenne.

    1. Definiálja a "terrorizmus" kifejezést.

    2. Írjon legalább 30 mondatban az Ön által vezetett országban felmerülő, fenti definíciónak megfelelő veszélyekről.


    Szerintem mindegyik "megbukna".
  • Lame #10
    Ez az egesz terrorizmus elleni harc frankon kezd olyan lenni mint az inkvizicio volt.

    El kene inditani a "terrorimus elleni harc" elleni harcot :)
  • Troppauer #9
    Bocs PGP :)
  • Troppauer #8
    Könyörgöm, egy GPG-vel titkosított levelet mire visszafejtik (ha egyáltalán tudják) már rég megtörtént a cselekmény....
  • Sanyix #7
    Hát nem is a németek, hanem az amcsik miatt van. Vagyis gondolom az ő kezük van a dologban.
  • nenad #6
    ez nem ide akart jonni, mod, pls delete.
  • nenad #5
    a weboldalon levo animacio szerint csak valahol 6-800 nal nyitna. Zzert egy ilyen zuhanas utan legalabb 1200-1500 on. Kicsit lenyugodni a fejjel elore utan, es elvezni egy kicsit a csendet.
  • dez #4
    Hm, nem csodálkoznék, ha egy következő lépésben a letöltők is terroristának lennének nyilvánítva, és kormány-szinten lennének üldözve... Így már nem kell hozzá sok.
  • turul16 #3
    1984
    Csak 100 évet tévedett a szerző, és techniki szintet hibázta el...
  • nenad #2
    Nem azert de evente hany terrorista cselekmeny tornetnik nemetorszagaban? En regen hallotam ilyenrol..