MTI

Az év végére minden iskolában széles sávú internet lesz

A Közháló Program eredményeként december 31-ig minden iskolában lesz széles sávú internetes hozzáférési lehetőség és mindenütt elindulhat a számítástechnika, informatika oktatása - közölte az informatikai miniszter Székesfehérváron.

"Az informatika esélyei és lehetőségei Magyarországon" című szakmai fórumot megelőző sajtótájékoztatón a miniszter elmondta, hogy a kormány eddig mintegy 15-18 milliárd forintot költött a széles sávú internet hozzáférési lehetőség megteremtésére, jövőre pedig 7 milliárd forintot szánnak a fejlesztésre és az üzemeltetésére. 2002-ben az ország 2530, iskolával rendelkező települése közül mindössze 595 helységben használhattak internetet a tanulók, és a 14 éves korosztálynak 20 százaléka "digitálisan analfabéta" volt - közölte Kovács Kálmán. Azt szeretnénk elérni, hogy 2008-ig valamennyi közintézménynek - a kulturális intézményeknek, könyvtáraknak, szociális és jóléti intézményeknek, kórházaknak, szakorvosi rendelőknek - legyen lehetősége a széles sávú internetelérésére - tette hozzá a miniszter.

Kovács Kálmán bejelentette: január 15-én a budapesti Gazdasági Főiskolán és annak öt vidéki oktatási központjában - távképzés jelleggel - megkezdődik a közösségi informatikus, vagy "digitális népművelő" képzés. Az oktatásról az IHM, valamint az Ifjúsági Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium és a Gazdasági Főiskola honlapja közöl részleteket.

Kovács Kálmán információja szerint jelenleg 900 településen folyik az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos fejlesztés. Ha a program megvalósul, az állampolgár által elektronikusan elindított ügyintézés során a hivatalon belül "sehol nem lesz papír". "Ez hihetetlenül nagy váltás lesz, ami azt jelenti, hogy megszűnik a papíralapú ügyintézés, annak minden költségvonzatával együtt" - hívta fel a figyelmet a miniszter. "E nélkül nincs olcsó állam. Csak akkor lehet olcsó az állam (...) az állami szolgáltatás, ha ez a modernizáció megvalósul" - tette hozzá Kovács Kálmán.

Világosi Gábor, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: a informatikai tárca előkészítő munkájának eredményeként a parlament megalkotta azokat a törvényeket, amelyek alkalmasak arra, hogy biztosítsák az információs társadalom létrejöttének jogi feltételeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • hypno #14
  Úgy legyen ahogy írják. Ámen.

  De azért nem kicsit vagyok szkeptikus.
  Mert azért ha az egész hírt egyben értelmezem és magyarra fordítom, akkor ez arról szól, hogy ...

  "Nagy állami megrendelés leadására készülünk. Tisztelt informatikai, távközlési cégek. Tessék jelentkezni a kenőanyaggal, mert lehet hogy jövő nyáron már nem mi leszünk hivatalban."

  Na jó, ez így cinikus kicsit. Tényleg drukkolok érte, hogy igaz legyen.
 • Dj Faustus #13
  "a 14 éves korosztálynak 20 százaléka "digitálisan analfabéta" volt"
  És az "analóg szövegértéssel" mi a helyzet?

  "január 15-én a budapesti Gazdasági Főiskolán és annak öt vidéki oktatási központjában - távképzés jelleggel - megkezdődik a közösségi informatikus, vagy "digitális népművelő" képzés"
  Ez kifejezetten oktatási/informatikai terület. Miért nem a tanárképző főiskolák képzik az ilyen jellegű embereket?

  "elavult a géppark, és az iskoláknak nincs pénze, hogy a 8-10 éves gépeket lecserélhesse"
  Így van. Ráadásul annál régebbiek is vannak, annál régebbi monitorokkal (5-es évfolyam 486-os gépeken gyakorolta a Comenis Logót Windows 3.1 alatt)... Eléggé egézségkárosító, nemde?

  "Papír suxx 4ever&ever."
  Észtországban már működőképes megoldások vannak erre. Lásd: http://www.hirado.hu/cikk.php?id=67265
 • szombi #12
  Örülj annak, hogy nálatok legalább normális gépek vannak, míg a legtöbb helyen 8-10 éves elavult gépekkel dolgoznak.
  Ha valakinek nem teccik a sávszél, az megrendelheti az externet 5 megabites csomagját havi 30000-ért.
  Végülis így évente ,,csak'' három gép árát kell a kábelen kitolni...
 • smv #11
  Nálunk meg ponthogy úgy van, hogy van net, ami talán egy 1-2 megás net, elosztva összesen 40 gép között, amiből 5-6 (tanári gépek + igazgatói) megy a net, a többieknek pedig sose. De lehet vele rajolni, hogy a mi sulinkba van ilyen is...
 • ffxi #10
  Miből gondolod?

 • Cat 02 #9
  hm nekün ka suliban általgban 200 kb al tölt :D

  és minden gépbe min 2.4-es celeron proci van :D 3 terembe TFT monitor :D
 • Caro #8
  "E nélkül nincs olcsó állam. Csak akkor lehet olcsó az állam (...) az állami szolgáltatás, ha ez a modernizáció megvalósul"
  Végre erre is rájöttek.
  Papír suxx 4ever&ever.
 • Sliders #7
  csakis gépenként :) ha úgy lesz akkor jó, de tutira nem. Szarnak ők rá h Pistike csak 4k-val tud netezni mert a többi épp szopik a neten. Ráadsul ha szarul állítják be akkor ha valaki tölt pl egy filmet :) miért is ne... akkor a sebességnek szevasz van. Ráadásul az ADSL feltöltése szaróval vacak ocsak netek lesznek egy 20-30fős gépteremben.

  Off..
  Kovács úr királyul néz ki a képen, mintha valaki hátulról megszúrta volna :D
 • FTeR #6
  gépenként?
  mert nem mind1.
 • szombi #5
  Nem. Minden iskolában ADSL lesz, 1 megabites letöltési, 256/384 kilobites feltöltési sebességgel.

  Már csak azt sérelmezem, hogy rengeteg iskolában nem tudják kihasználni a szélessáv előnyeit,
  mert elavult a géppark, és az iskoláknak nincs pénze, hogy a 8-10 éves gépeket lecserélhesse!