Berta Sándor

Iskolai tananyagok hordozható lejátszókra

Német tudósok azon dolgoznak, hogy miként lehetne a különböző hordozható lejátszókat alkalmassá tenni a közép- vagy főiskolai tananyagok tárolására. Amennyiben a fejlesztések sikerrel járnak, úgy akár egy teljes heti anyag is felvihető lesz a készülékekre.

A kutatók azt szeretnék elérni, hogy a közeljövőben az iPod és más merevlemezzel rendelkező lejátszók egy új területen, az oktatásban is felhasználhatók legyenek. Az Osnabrücki Egyetem Virtuális Tanulást Támogató Központjának munkatársai szerint a feladat nagy, de korántsem lehetetlen.

A szakemberek példaként az amerikai főiskolákat és egyetemeket hozzák fel, ahol egy ideje már kísérleteznek az ilyen és hasonló módszerekkel a tanulásban. Amerikai tudósok például legutóbb azzal próbálkoztak, hogy a tankönyvek tartalmát audio- és videófájlként tették fel az internetre, így egy osztály összes tanulója egyszerre hallgathatta az adott tananyagot és ha valaki lemaradt, akkor akár vissza is kereshetett a fájlban. Az ilyen megoldásoknak köszönhetően megmaradnak például a tanár előadásának a korábban kevésbé fontosnak ítélt és ezért meg nem jegyzett részei is.

Az osnabrücki kutatók jelenleg két eljáráson dolgoznak. Az egyiknél a tananyag audiofelvételét összevágnák a bemutatókkal, vagyis miközben a hallgató látja a Powerpoint fájlban magát az előadást, közben hallja a tanár hangját is. A másik esetében az egész tananyagot vagy annak egyes részeit digitalizálják és rákerülne a hordozható lejátszók merevlemezére vagy pedig minidiszkekre.

Ezeknek a megoldásoknak több előnye is van, egyrészt a diák bármikor előre- vagy visszakereshet a felvételen, másrészt a digitális tartalom jobban bírja a megpróbáltatásokat, akár 4-5 év múlva is ugyanolyan minőségben meghallgatható. Végül, de nem utolsósorban egy minidiszk és a digitalizálás együttesen is jóval olcsóbb egy bármilyen kedvező áron is előállított hagyományos tankönyvnél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #5
    tökjólennehanemkénesulibamenni, csak letöltöm netről az óra anyagát és közbe akár kajálhatok is vagy vmi :D
  • 12346 #4
    lál ezen kutatók dolgoznak?:C erre sztem már minden második ember "kidolgozott" vmi rendszert magában. főleg, aki sulizik és lusta.
    [magából indul ki^^]
  • yesss #3
    ha megszünik a suli hallgatom én szívesen napi fél órát:)
  • Mice #2
    :) nálunk már most is gépről feltöltött txt-kből puskáznak:) óra előtt meg infrán v. blue-n átküldik:)
  • Hypofely #1
    Én meg majd pont azt fogom halgatni max csak akkor ha akkor megszűnik a suli