Berta Sándor

Túl kevés a számítógép a német iskolákban

A távközlés és az elektronikus kereskedelem területén a világ élmezőnyébe tartozik Németország, azonban az oktatás vagy a szélessávú internethozzáférések tekintetében már közel sem ilyen jó az összkép - derül ki a BITKOM német információ-gazdasági és telekommunikációs szövetség éves jelentéséből.

A német IT-szektor érdekvédelmi szervezete minden évben elkészíti a Németország aktuális informatikai állapotáról szóló dokumentumot. "Igazán elkeserítő a helyzet. A német iskolákban kevesebb számítógép van, mint a mexikói, a csehországi vagy a magyar iskolákban. Ez szegénységi bizonyítvány a jelenlegi német oktatáspolitikáról és számítógéphasználati gyakorlatról" - nyilatkozta élesen Bernhard Rohleder, a BITKOM egyik vezetője.


100 tanulóra jutó PC-k száma - a BITCOM szerint Magyarország élen jár

Véleményük szerint a szélessávú internethozzáférések tekintetében is rossz a helyzet. Hiába megfelelő ugyanis sok régióban és szövetségi tartományban a DSL-hálózatok kiépítettsége, a vidéki területeket még mindig nagy fehér foltok jelölik a nagy sávszélességű internetkapcsolatokat mutató térképen.

A szervezet ugyanakkor üdvözölte a német kormány új, úgynevezett "Csúcstechnológiai stratégiáját", amely 6 milliárd eurót irányozna elő kutatási, oktatási és hálózatfejlesztési célokra. "Ezt a hatalmas összeget okosan kell felhasználnunk, hogy Németország újra minden területen az élmezőnybe tartozhasson. A legfontosabb szerintem az IT-biztonság, az RFID, a mobil adatszolgáltatások és a beágyazott szoftverek területének támogatása lenne" - fűzte hozzá Bernhard Rohleder.


100 lakosra jutó internethasználók száma

A jelentésből kiderül, hogy tavaly a német állampolgárok 58 százaléka használta rendszeresen az internetet. Jelenleg minden negyedik német háztartás rendelkezik szélessávú internethozzáféréssel. Ugyan alig egy esztendő alatt 30 százalékkal nőtt ezeknek a háztartásoknak a száma, ám Németország ebben a tekintetben még mindig jelentősen le van maradva Dél-Korea és Svájc mögött. Az előbbi országban a háztartások 70, az utóbbi államban a háztartások 60 százalékában van nagy sávszélességű internetelérés. Gondot okoz az is, hogy a szélessávú internetkapcsolatok többsége DSL-hozzáférés, kevés a többi alternatív (például műholdas, kábel-tévés, vezeték nélküli stb.) nagy sávszélességű elérés.


100 lakosra jutó PC-k száma - hazánkra 17-et ir a BITKOM

Németországban száz lakosra 43 PC jut. Ugyanez az arány az Egyesült Államokban 84, Svédországban 64, Svájcban 58 százalék. Száz német diáknak 8 számítógépen kell osztoznia. Ez még kevesebb, mint a tavalyi BITKOM-jelentésben szereplő adat. Nem véletlen tehát, hogy élesen fogalmazott Bernhard Rohfelder.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #3
    Ha az iskolákban ,,csak'' az 1 gigahertz feletti gépeket neveznék ,,számítógépnek'',
    akkor mindjárt a németek mögött találnánk magunkat!
  • AgentKis #2
    A magyar iskolákban jóarányban azok a külföldről származó gépek vannak, amiket egy német már nem rak az iskolába. Mert náluk számtech órán nem a gépre kell várni... és akkor mingyár kicsit hatékonyabb az oktatás. Ezzel az erővel a krétát is összehasonlíthatnánk.
  • HUNIgor #1
    Mi ez?? Csak nem burkolt politikai hírdetés??