Berta Sándor

Terjedő hobbi a wardriving

Nyugat-Európában valóságos kincsesbányának tekinti néhány fiatal, ha a szomszédságukban nyitott WLAN-hálózat található. Sokan ekkor nem a szolgáltatóhoz indulnak szerződést kötni, hanem úgy döntenek, kihasználják a lehetőséget és ingyen fognak internetezni.

A wardriverek, vagyis a nyitott vezetéknélküli hálózatok után kutatók pár éve még nem is léteztek, de mára valóságos fogalommá váltak. A módszer általában mindig ugyanaz: a kiváncsi kedvűek gyalog vagy autóval, GPS-vevővel, egy WLAN-kompatibilis notebookkal és egy antennahosszabbítóval indulnak útnak és nyitott vezeték nélküli rendszereket keresnek, majd megcsapolják őket. Az ilyen nyílt hálózatokról leginkább a Wigle.net és hasonló oldalakon lehet olvasni.

Persze sokan nem elégszenek meg ennyivel, hanem felderítik és feltörik a céges, zárt, akár a WPA-titkosítással védett WLAN-hálózatokat is, mely tevékenység természetesen már bűncselekménynek számít. Azonban van egy jogi kiskapu: csak a zárt vagy titkosított hálózatok feltörése számít bűnnek, vagyis aki egy nyitott rendszerbe hatol be és azt használja, az általában nem büntethető. Még érdekesebbé teszi a dolgot, hogy bármilyen tartalmat is szed le az illető a világhálóról, ilyenkor felelősségre vonni kizárólag a hozzáférés tulajdonosát lehet.

Nehéz helyzetben vannak azok is, akik észreveszik, hogy az ő sávszélességüket felhasználva valaki rendszeresen internetezik. Amennyiben ugyanis az illető nem tölt le illegális tartalmakat, úgy önmagában csak a hozzáférés feltöréséért és a sávszélesség használatáért nem vonható felelősségre. A jog ugyanis gyakorlatilag csak azt nézi, hogy az adott tevékenységgel a wardriver okozott-e kárt? Persze egyes esetekben már a sávszélesség megcsapolása is ennek számíthat.

Persze a bíróságok vizsgálják azt a kérdést is, hogy az adott internetszolgáltató elkövetett-e mindent a biztonságos kapcsolatok fenntartására. Mindenesetre ez a talaj meglehetősen ingoványos. Mindenesetre a WLAN-hálózatok esetében sem árt az óvatosság, a körültekintés. Vannak ugyanis, akik előszeretettel bekukkantanának az adatainkba. Sajnos számos előfizető nem foglalkozik a biztonság kérdésével, csak ha megtörtént a baj, utána már kesereghetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MPeter3 #30
    Stimt. Technikailag én is tisztában vagyok a dolgokkal, de a jogi oldala a kérdéses.

    Az igaz kérdés, az, hogy ha tegyük fel véletlenül mindenki nyitva hagyná mondjuk Budapesten a wlan hálóját, akkor mi történne?

    Hisz valljuk meg az azért eléggé [email protected] egy pár szolgáltatásnak, ami(T) néhány cég meglovagol.
    Ellenben a felhasználóknak lenne egy olcsó szélessávú egész város lefedő hálójuk.

    Technikailag az is megoldható, hogy aki véletlenül nyitvahagyta a cumot, azt ne érje kár. HMM? :)
  • nedudu #29
    Egy nyitott WLAN hálóhoz való csatlakozás nem bűncselekmény, bárhogy is szeretné a tulajdonos vagy bárki más annak beállítani.
  • sajoati #28
    ha találsz egy nyitott hálózatot, és arra belépsz, azzal szerintem nem sérted meg a "számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedést", és nem is játszod ki, sőt, a belépési jogosultságaidat se léped túl.

    más tészta, ha feltöröd a jelszót, és úgy lépsz be.
    vagy ha pl. portscan útján találsz nyitott kapukat.
  • azirafael #27
    A cikk írója valószínűleg egy külföldi cikkből fordított, mert a hivatkozott jogi kérdések hibásak, Magyarországon ugyanis akkor is büntethető vagy, ha jogosulatalnul, vagy a jogosultságodat túllépve hatolsz be egy rendszerbe, vagy maradsz bent, és nem feltétele az sem, hogy kárt okozzál vele...

    Btk 300/C. § * (1) Aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.


    Tehát felhívnám kedves hacker (wardriver) barátaim
    figyelmét, hogy Magyarországon igenis bűncselekményt követnek el, és 1 évig terjedő szabaddságvesztéssel büntethető!
  • Mice #26
    ha meg nagyon köcsög lenne a szolgáltató, akkor max a kopogtatás napján addig eldugod a cuccost és addig sw-esen osztod meg
  • Mice #25
    általában semmit, amikor így csapolják az első eszköz mögül szokták. ideális esetben a szolgáltató meg max az első eszközig látja a rácsatlakozókat (tehát egyet) a megosztást max helyszini check-kor láthatják. de általában ma már ilyenkor sem szőröznek elvégre nem egy gépre vetted meg routing feladatot ma meg már az os-ek többsége el tud látni így tökmindegy h külön hw v. sw oldja meg a routingot. a nat miatt úgysem látszik ki.
  • Mice #24
    előveszed a routered manualját és vagy beállítod vagy kerítesz vkit aki belövi sürgősen
  • Mice #23
    tény, de kevésbé költséghatékony:)szerintem akkor már inkább kocsikáznak:)
  • Sir Quno Jedi #22
    Természetesen, de nem geciátlagjózsika fogja neked megcsapolni a neted, mert arra járt.
  • Match #21
    én is úgy kezdtem :D
    meg a suliból is nyúltam a netet :)
    14.4-es modemmel :D