Berta Sándor

VoIP-szolgáltatókat hackeltek meg

Tizenöt VoIP-szolgáltató vonalainak és rendszereinek a feltörésével vádolnak az Egyesült Államokban két férfit, akik így ingyen bonyolíthatták le a saját és az ügyfeleik telefonbeszélgetéseit.

A két személy a tizenöt cégtől megszerzett beszélgetési időt később a saját weboldalán jóval áron alul árulta. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) jelentéséből kiderült: a duó tevékenységével több millió dolláros kárt okozott.

Az FBI tájékoztatása szerint az egész ügy úgy kezdődött, hogy az első számú gyanúsított, Edwin P. húszezer dollárt fizetett Robert M. hackernek azért, hogy találja meg annak a módját, hogyan lehet egyes VoIP-hálózatok feltörni és a beszélgetéseket más rendszereken keresztül átvezetni. Ez Robert M.-nek olyannyira jól sikerült, hogy később Edwin P. két cégén keresztül a megszerzett több mint 10 000 000 beszélgetési percet 40 cent/perces áron gyorsan értékesíteni tudták.

A módszer mindig ugyanaz volt. A két bűnöző egy szerverhálózatot hozott létre, ennek a segítségével először megpróbálták a VoIP-szolgáltatók hálózatát túlterhelni, hogy kiderítsék az úgynevezett Prefix-kódokat, ezek jelölik ugyanis a legális internetes hívásokat. Majd miután a kódokat megfejtették, telefonbeszélgetéseket kezdeményezhettek vagy beszélgetési időt lophattak a feltört hálózatból. Nyomaikat végül szintén a szerverhálózat segítségével próbálták meg eltüntetni. Ez azonban nem sikerült.

Edwin P. a nyomozók szerint több mint 1 000 000 dollárt keresett. Ebből a pénzből egy házat, egy 13 méter hosszú motorcsónakot és egy BMW M3 személygépkocsit vásárolt magának, de a lebukást így sem kerülhette el. Azt hitték briliáns ötletet dolgoztak ki és ültettek át a gyakorlatba. Mint a példa is mutatja, tévedtek" - nyilatkozta Charge Leslie Wiser Jr. FBI különleges ügynök, aki azonban azt nem volt hajlandó elárulni, hogyan tudtak mégis Edwin P. és Robert M. nyomára bukkanni.

Az egyik lehetséges megoldás mindenesetre az lehet, hogy talán túl olcsón kínálták a VoIP-beszélgetéseket és ez lett gyanús. Ezenkívül a VoIP-szolgáltatóknak is egy idő után feltűnhetett a hackertámadás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Riddick #4
    Okosak voltak,csak jobban kellett volna a lebukásra figyelniük! Sokkal profibb védelemmel,és a pénzt meg nem a saját nevükön tárolni. Kárt nem okoztak nagyon,hisz az emberek olcsobban telefonálhattak...
  • MrTressy #3
    ezekszerint akár a tripláját is kaszálhatták volna durva :)
  • Kaziking #2
    érdekelne a módszer
    de nekem az a 1 guriga kevésnek tűnik, ha 1 M percet csortak el 40 centel eladva, ha felezték a lóvét akkor is joval több maradt.
  • Darth Sith #1
    pedig nem rossz ötlet. Vannak még jóemberek..