Gyurkity Péter

A blogvilágban is Fidel a fő téma

Érdekes megvilágításba helyezi az internetes naplókat a Fidel Castro egészségi állapota nyomán kirobbant globális minihiszti: a pletykák és vészhírek a kubai vezér haláláról, illetve jól kitervelt politikai manőverekről szólnak.

A napokban több alkalommal is hallhattuk arról, hogy Kuba első embere igencsak rossz bőrben van. Többen máris a nyitás lehetőségét kezdték boncolgatni arra a hírre, hogy Fidel (ideiglenesen) átadta a hatalmat öccsének, aki a maga 75 évével új lendületet vihet a rendszerbe. Otthon visszafogott és szomorkás volt a kép, míg Miamiban örömünnepet ültek az emigránsok. A hírszórásból természetesen a blogok sem maradtak ki, ám itt képtelen túlzások, spekulációk és egyértelmű rémhírek is napvilágot láttak.

Az internetes naplókban megjelent sztorik egyik szélsőségét azok képviselik, amelyek a vezér haláláról, a rendszer várható összeomlásáról szólnak, míg az ellenkező oldalon azok helyezkednek el, akik alaposan kitervelt politikai sakkhúzásnak minősítik a híreket, amely egyedül arra irányul, hogy kiszűrjék a pártban megbúvó belső ellenséget. A Reuters két ilyen irományt idéz: a kifejező nevű Killcastro és A forradalom gyermeke elnevezésű naplókat, amelyek ennek megfelelően eltérő gondolatokat tükröznek. Előbbi úgy véli, hogy Castro már halott (különben nem ruházták volna át a hatalmat), míg a másik szerint Fidel már olyan sokszor meghalt, hogy ezúttal sem kell eksztázisba esnünk.

A mostani helyzet jól rávilágít arra, hogy milyen hisztériakampány indulhat egyetlen - egyébként nagy érdeklődést kiváltó - hír kapcsán. Persze a Castro halálával kapcsolatos híreszteléseknek saját történelme van, ezúttal azonban közelibbnek tűnik a rendszer összeomlása, mint bármikor. Ilyen szempontból Kuba könnyű helyzetben van, hiszen a korlátozott internethozzáférések miatt csak egy igen szűk réteg férhet hozzá a világháló nyújtotta előnyökhöz. A nyitással ez is megváltozhat, de ennek bekövetkeztéig marad a találgatás és a hisztéria.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Thrawn #59
    Amerikai külügyi szóvivő nyilatkozata:

    "A kubaiaknak tudniuk kell, hogy nincs jobb barátjuk Amerikánál, amelynek támogatására számíthatnak a demokratikus jövő felé vezető folyamatban. Készek vagyunk gyors humanitárius segélyt adni, hogy elősegítsük az igazi átmenetet, tette hozzá McCormack."

    Legjobb barátja. Na igen. Átkozottul szeretnének már nagyot szakítani Kubában. Az ilyen hányadék dumák miatt kívánom, hogy oda soha be ne tegyék a lábukat.
  • dez #58
    Igaz, kissé félreérthető voltam. Nem mint gazdaságpolitikai irányzat értettem a protekcionizmust, hanem hogy nem feltétlenül azok töltenek be állásokat, akik a leginkább odavalók, hanem gyakran ma is szinte káderek, vagy épp befolyásos politikusok sógor-komái, stb. Alsóbb szinteken is gyakran megjelenik a dolog, ami nem mindig szolgálja az adott cég érdekeit. És ekkor (is) bejön a harmadik említett dolog. (De sokan amúgy is tartják a markukat.)
  • pentium419 #57
    most akkor protekcionizmus van vagy túl sok szabad kéz a multiknak?
  • dez #56
    Ja, egyvalami jobb lehetett: a hipnotikus álom.
    Na persze az amcsik is hipnotizálva voltak, ők is lassan ébredeznek.
  • dez #55
    Mondjuk Magyarországon még mindig (és még egy darabig) egy átmeneti állapot van/lesz. Ez meglátszik a fizetéseken is, meg még pár dolgon. Nyugatabbra nincs ám ilyen mértékű protekcionizmus és korrupció, meg ennyire szabad kéz a multiknak, mint itt. (Nem csak ezek a okai a helyzetnek, inkább a velejárói.)
  • dez #54
    Végülis nem is az összehasonlítás miatt nem mutatták be a legelrugaszkodottabbakat, mert úgyis alaposan bele volt nevelve az emberekbe a játszuk-meg-hogy-milyen-jó-is-minden, fel sem tűnt volna. Inkább azért nem, mert az már túlzott irígységet váltott volna ki azok felé, akik tényleg olyan jól éltek. Mert volt itthon is olyan: ugye a "felső tízezer" (inkább csak 1000).
  • dez #53
    Az idő megszépíti az emlékeket. :) Meg nem csoda, hogy nyugdíjasként nem olyan jól érzi magát, mint fiatalon.
    Szerintem te csak úgy mondod, hogy tudod, milyen áron, de igazából nem tudod.
    A korábbi évtizedek filmjaiben mutatott képet meg nehogy elhidd már, képmutatás az egész - a nyugatnak mutogatták, milyen felszabadult és fain itt minden. (Többségét korábban itthon be sem mutatták - még elgondolkodtak volna az emberek, hogy annak kellene lennie, de nem az van.)
    Mellesleg itthon nem is olyan igazi "keményvonalas" szocializmus volt, eléggé kacsingattunk a nyugat felé, nem üldözték a nyugati cuccokat hordókat, stb. Csak ugye közben folyamatosan vették fel a nyugati kölcsönöket, abból játszották meg a minden-szép-és-jót... (Közben meg a felszín alatt sokminden teljesen el volt hanyagolva.) Inkább azt nézd meg, mi volt kicsivel keletebbre, vagy mi van Kínában.
  • Tomalak #52
    Annyira már te sem emlékezhetsz, a nagyanyám emlékezhet és szerinte jobb volt. (persze tudom hogy ez milyen áron volt de jobb volt)
  • Tomalak #51
    Annyira már te sem emlékezhetsz, a nagyanyám emlékezhet és szerinte jobb volt. (persze tudom hogy ez milyen áron volt de jobb volt)
  • dez #50
    Na persze a vadkapitalizmus sem sokkal jobb.