Berta Sándor

A magánblogok a legnépszerűbbek

Az online naplóírókkal kapcsolatban gyakran merül fel az a vélemény, hogy ők a XXI. század modern újságírói. Pedig maguk a bloggerek egyáltalán nem tartják magukat a sajtó munkatársainak.

A Pew Internet and American Life Project megbízásából elkészített tanulmányból kiderült, hogy a bloggerek kétharmada nem szereti, ha újságírónak nevezik őket és mindössze öt százalékuk gyűjt, közöl és rendszerez híreket a naplójában. Csupán a megkérdezettek egyharmada dolgozik újságírói módszerekkel, ellenőrzi a leközölt információ hitelességét és jelöli meg a forrásait.

A naplóírók 37 százaléka elsősorban saját magáról és életéről számol be az olvasóinak. Ezek a témájú blogok számítanak világszerte a legnépszerűbbeknek. Érdekesség, hogy a politikai témák eközben csupán az internetes naplók 11 százalékában találhatók meg. A szórakozásról, kikapcsolódásról csupán a bloggerek 7 százaléka ír, a sport csak az oldalak 6 százalékán gyakori téma, a gazdasági, a tudományos és a technikai kérdések pedig még ennél is ritkábban merülnek fel.

"A blogok általában ugyanannyira különbözőek, mint az őket készítő emberek. A legtöbb blogger azért publikál a világhálón, mert meg szeretné mutatni saját kreativitását. Az online naplók képesek megfelelően visszatükrözni az egyes emberek személyesen átélt élményeit, megtudhatjuk belőlük, hogy az illető hogyan gondolkodik az egyes dolgokról és kérdésekben, valamint alkalmasak az ismerősökkel, barátokkal és rokonokkal való kapcsolattartásra is " - nyilatkozta a tanulmányt készítő egyik szakember, Amanda Lenhart.

A dokumentumból kiderült, hogy a 75 millió felnőtt amerikai 8 százaléka vezet internetes naplót és 39 százalékuk rendszeresen olvas más blogokat, illetve frissíti sajátját. A bloggerek több mint a fele a 30 év alatti korosztály tagja. A Pew kutatói tavaly július és idén február között összesen 233 blog forgalmát figyelték meg és 7000 naplóíróval készítettek telefonbeszélgetéseket. A naplót írókra általában jellemző, hogy videókat és képeket is publikálnak. A megkérdezett bloggerek 75 százaléka hozott már nyilvánosságra a weboldalán legalább egy fotót vagy videót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tiger007 #20
    Sziasztok!

    Blogunk főleg Divat & Design - AutoMotor - Legfrissebb szórakoztató elektronika (Gadgets)-el foglalkozik.

    Célja az, hogy bemutassuk nektek mindazt, ami (szerintünk) szép és jó! Remélem tetszik.

    http://zeropoint.freeblog.hu/
  • jointeer #19
    fú, és közben tényleg :-o
  • UnknownAsshole #18
    te nagyon eltévedtél mint golyafos a levegőbe.
    ennyi erövel teis unatkozo ember vagy mert a forumba irsz, másmelleg hülyeségbő söt szórakozácsból is lehetságos irni blogt szal kuzsé

    [jolmegmonta neky]
  • Bajusz Rezső #17
    :-O
  • Neerpelt #16
    Blogot a magányos vagy magukat eredetinek gondoló, unatkozó emberek szoktak írni (ez a társadalom 50%-a), no meg azok, akik birkák, mert nem tudják az elsődleges funkciójukat az "onlány" naplóknak (ez a társadalom 90%-a!). Sajnálom őket, a rendszer áldozatai: bedőltek a parasztvakításoknak. [#szomoru1
  • savior #15
    ez a belinkelt blog szerintem is elegge 0. semmi erdekesseg vagy informacio benne...
    en egyedul a tomcat blogjat olvasom, szerintem az eleg jo, de mas normalisat meg nem lattam
  • Morden23 #14
    "Az online naplóírókkal kapcsolatban gyakran merül fel az a vélemény, hogy ők a XXI. század modern újságírói."

    Na persze. Aki meg otthon hülyül a PhotoShop-pal, az meg a XXI. század Picasso-ja. Újságíráshoz, ha legtöbbször nincsen is, intelligencia és tehetség kell. A blogokból (legtöbbjéből) ez hiányzik.

    Amúgy miért is kellett leoltani mikloss-t? Mert nem akar kriptográfust játszva megtanulni ezt az ótvar netszlenget? Ezért meg tudom érteni. Eszméletlen gusztustalan és igénytelen fogalmazvány a jórésze. Legalább magyarul írnának, nem pem pedig "netmagyarul".
  • jointeer #13
  • Gonosz Élien #12
    hát most igencsak nevetségessé tetted magad :-c
  • laslandes #11
    sokmindent nem értesz még :-CCC