Berta Sándor

Blogokat elemez ki a Pentagon

Az Egyesült Államok Légiereje (US Air Force) tanulmányozni akarja, hogy különböző napszakokban és időpontokban melyek a legérdekesebb, legolvasottabb témák az online naplókban.

Az amerikai légierő külön kutatóprogramot hozott létre a blogok tanulmányozására. Az így szerzett tapasztalatokat később a terrorizmus elleni harcban használnák fel. A támogatók szerint a projekt keretében láthatóvá válnának egyébként rejtve maradó részletek, lehetővé válik egy blog tartalmának automatikus feltérképezése, felépítése és a blogoszférában használt linkminták. A cél annak kiderítése, hogy egy adott napszakban vagy órában melyik téma vonzza a legtöbb érdeklődőt. Az amerikai légierő két kutatót, Brian Ulicny-t és Mieczyslaw M. Kokar-t bízta meg a program vezetésével. Mindkét szakember a fegyveres erőkhöz tartozó Versatile Information Systems kötelékében dolgozik és 450 000 dolláros támogatást kaptak a projekt végigviteléhez.

A két kutató és társaik a blogokat a megjelenítés, betöltés gyorsasága; pontosságuk, olvasottságuk és megbízhatóságuk szerint fogják összegyűjteni, összehasonlítani és osztályozni. A program végső célja az, hogy a kész rendszer egyfajta online keresőként működjön, amelyben megtalálhatók a legolvasottabb, a legpontosabb információkat közlő és a leggyorsabban elérhető online naplók.

"A blogok világa azért érdekes, mert gyakran nem lehet megállapítani a bejegyzésekből, hogy mi volt az eredeti téma. A bejegyzések rövidek, tömörek" - nyilatkozta Brian Ulicny. A remények szeirnt a projektnek köszönhetően a jövőben még időben felderíthetőek lennének a különböző terroristacselekmények előkészítői, akik előszeretettel használják a blogokat, azonnali üzenetküldő programokat, fórumokat az egymással való kapcsolattartásra. "A katonai vezetők gyakran alábecsülik a web erejét és el sem hiszik, milyen hatalmas információmennyiség gyűlhet a világhálón össze. A mi feladatunk, hogy egy olyan radart fejlesszünk ki az amerikai fegyveres erők számára, ami segít eligazodni nekik ezen a harcmezőn" - mondta Mieczyslaw M. Kokar.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Neerpelt #27
    Gyerekek, térjetek már észhez!
    Az USA a "terroritmus elleni harc" mögé burkolózva akarja kiszűrni az olyan embereket, kik a jövőbeli rendszerüket (mely még ugyan csak félig van kész) ellenzik, csak a szovjetek gerincesebbek voltak, mert nyíltabban csinálták!
    Nem emlékeztek?! Telefonlehallgatások nem csak az '50-es években voltak, hanem egy-két lebukott próbálkozás ma is nyílvánosságra került!

    Nos, az amcsi nép meg azért hülye, mert tudatosan le van butítva. Minél hülyébb, annál könnyebben irányítható az ember! Ez olyan, mint mikor a lehető legkevesebb szoftvert teszik fel a gépre, hogy gyorsabban fusson a kütyü...
    Szóval az USA már rég kinőtte a demokráciát, ez tény... Mint ahogy annak idején a Római Birodalom is... Ott is ugyanet volt...
  • peca #26
    USA altalaban = nagyon primitiv tehat iranyithato emberek osszessege, allszent "amerikai alom" csaladdal. Szoval betegek... Biztos van par100 kivetel, de 90%uk ilyen fa*z.
  • Morden23 #25
    Mivel nem élek Amerikában, és nem szoktam véres szemmel követni az elnökválasztásaikat, nem tudom, hogy pontosan hogy megy, de a rendszer lehetővé teszi azt, amit mondtam. És általában, ha van lehetőség, akkor valaki már használja is.

    Amúgy megnéztem az értelmező kéziszótárban, hogy biztos legyek benne, de igazam volt. A B2-es lopakodó bombázó nem szinonímája a demokrácia fogalmának :)
  • Tiberius B #24
    Nemtom, lehet túl naiv vok:-(, de szerintem a cégek szerepe inkább a választás után nagy, míg a választáson egymással diskurálnak a cégek és a pártok, addig mikor már a hatalomban ülnek a megfelelő emberkék, a cégek elkezdenek kilincselni az előre megbeszélt dolgokért, majd megy a nép orra előtt az együttműködés mindenféle pozitív jelzők alatt, elhallgatva a negatívakat. Én így "hisz"-em egyenlőre.
  • Shadow_THH #23
    A Gyurcsány blogja miatt van az egész, azért leszáll a repülő
  • Morden23 #22
    Valszeg a terroristák ellen kell...
  • Morden23 #21
    Amit Rigidus mond, az nem összeesküvés-elmélet, hanem egy gazdasági/politikai zárvány, amit úgy hívnak, hogy választási kampány. Monetáris értelemben nagyobb fekete lyuk, mint a FIFA. Igaz, hogy limitálva van a támogatásra fordítható összeg, valamint részrehajlás/lefizetés egyebek vádjával le lehet koptatni a túlfizető gigacégeket, de nem azért találták ki a jogot, hogy ne lehessen az ilyesmit megoldani.

    Kvázi, minél okosabban ígérget egy elnök a corp-oknak, annál több fogja (legálisan, vagy fű alatt, egykutya) folyatni a jófajta zöldhasút. Szóval igazság van benne.

    Azért írok félhülyét, mert az viszont teljesen hülye, aki azt hiszi, hogy a Bush csk szimpla önérzetből, meg idiotizmusból csinálja a balhét. Meg van minden gondosan tervezve, ez nem összeesküvés-elmélet, csak kormányzás:) Ellenben hülye a fószer, mert olyan bazinagy mellénnyel jön ide az EU-ba, mintha az Uniónak élből hasra kéne vágódnia, de úgy, hogy a homlokkoppanás egészen Iránig hallatsszon.
  • Mice #20
    ez már hülyeség
    valszeg a terroristák gyakran látogatott oldalakon fognak majd kommunikálni...
  • PíszLávJuniti #19
    lál
    - mit dolgozol ?
    - bocs, titkos.
    - tudom, hogy a pentagonnál vagy.
    - najó, de ne mond el senkinek. blogokat olvasok
  • Tiberius B #18
    Még az is lehet, ezért jó, hogy "a nép választ" azért ez nem csak üres frázis, nem jött még el az oligarchikus demokrácia ideje, az összeesküvéselméleteket meg nem szeretem.