51
  • BiroAndras
    "Ne fényezzük már annyira a Win3.1-et... Kösz."

Nem fényezem. Nem igazán tudom, hogy milyen volt, mert én inkább DOS-t használtam programozásra és játékra is. De arra nem emléxem, hogy a sebességén kívül bármi baj lett volna vele.
    A többi grafikus OS-t nem ismertem, így se jót, se rosszat nem tudok mondani róluk, mások véleményére vagyok kénytelen hagyatkozni.

"De ezzel együtt az akadásmentes preemptive multitaszkot is prémium-kategóriának tették meg, az átlagembernek sz@rt adtak."

Ha jól tudom, Mac-en jó sokáig cooperative volt, mégis agyon fényezték a fanok. Nem hiszem, hogy ne tudta volna megcsinálni az MS, inkább arról lehet szó, hogy az akkori PC-k nem tették lehetővé.
  • BiroAndras
    "Tehát őő... fizetősek, eltaláltam?"

Én egy csomó MS szabványt használtam már ingyen (és legálisan). Persze biztos van nekik fizetős is.

"Hanem hogy a mobilod hangfelismerésre tárcsáz, az autóba meg be egy csomó kényelmi elektronika van építve (mert a híresztelésekkel ellentétben az emberek SZERETNEK telefonálni, és autót vezetni)."

Ezeket nem hívják robotikának. Eleinte egyszerűen játékszerek lesznek (mint pl. az Aibo), ahogy az otthoni számítógép is az volt sokáig. Aztán majd szépen kialakulnak a komolyabb felhasználási módok, mint a számítógépeknél is.

"Windózra alapuló számítógéppel értelmes és megfelelő gyorsaságú AI-hoz vagy 1000GHz-es proci is kéne meg vagy 1000GB kiba gyors memória meg hasonlók."

Csupán más architektúra kell hozzá. Egyébként sem emberi szintű intelligenciát akarunk indulásból. Eleinte valószínűleg PC-n emulálhatók lesznek a robotok, mivel nem lesz túl nagy teljesítményű agyuk. És valószínűleg nem C-ben kell majd őket programozni, hanem valami magasabb szintű erre a célra fejlesztett nyelven, úgyhogy nem lesz olyan sok hibalehetőségm, hogy feltétlen PC-n kelljen tesztelni, mielőtt letöltöd a progit a robotba.

"Maradunk azt hiszem, az Aibo meg a LEGO mechwarriors szintjén, persze szigorúan M$-progik támogatásával"

Pontosan erről van szó (aztán persze majd lesz fejlődés). Miért, te mire gondoltál?
  • Selbamaci
    Szerintem semmi ertelme sem a cikknek, sem az egesz vitanak. Szamomra ugy tunik, hogy valamifele kockazati befekteteskent kezeli a Microsoft az egeszet. Par embert felvett, megfizet, ad egy-ket irodat, nemi penzt, aztan jolvan. A nyilatkozat meg egy szabvany pr-duma, sec-perc alatt irok tetszoleges temaban hasonlot barmirol.

Nyilvan semmifele szabvanyrol nem beszelhetunk, a MS sem tud semmit sem szabvanyositani, meg egya;talan nagy lila kod az egesz. Kabe annyit jelenthet, hogy motorikus funkciok vezerleset, meg hangutasitasokat, meg hasonlo most is letezo, ugymond mar kitalalt dolgokat hogyan lehet programozni. Szamomra ez annyi, hogy amit eddig a szamitogeppel probaltak (pl hangfelismeres, diktalas, kepfelismeres, automatika, jelfeldolgozas), azt mostantol valami nemszamitogep-formaju, mozgo, kattogo, tevekenykedo valamivel probaljak.

Aki egy kicsi scifit olvasgatott, az tudja, hogy annyi, de annyifele otlet, vazlat, gondolatkezdemeny merult mar fel, hogy az MS bakterium ertelmi szinvonalan kezdhet ezen a teruleten.

Na csa
  • dez
    Ne fényezzük már annyira a Win3.1-et... Kösz. :P
    Aha, az NT már nem volt rossz, de az is a '90-es évek terméke, és sokkal drágábban adták, mint a Win3.1-et vagy Win95-öt. Mellesleg ez sok tekintetben nem is átlagfelhasználónak volt való. Ugye, pl. no DirectX. És főleg nem olyan hobbistának, aki egyedi skineket akart volna csinálni magának, stb. (Mint AmigaOS-en szokás volt régóta.) De ezzel együtt az akadásmentes preemptive multitaszkot is prémium-kategóriának tették meg, az átlagembernek sz@rt adtak.
  • NEXUS6
    ""Ezek után milyenek is lesznek azok a szabványok (gondolom egy kicsit exkluzívak)"

Mire gondolsz? Gondolom hasonlóak lesznek a korábbi ms szabványokhoz."

Tehát őő... fizetősek, eltaláltam?;)

""meg naná hogy sehol sincs szó ipari robotokról?!"

Ha figyelmesebben elolvasod, láthatod, hogy nem az a fő cél."

Az otthoni számítástechnikának nem úgy van értelme hogy jön egy Zsan nevű robot és felveszi a telefont ha szólsz neki, vagy elvezeti az autódat, mint azt gondolták az '50-es években. Hanem hogy a mobilod hangfelismerésre tárcsáz, az autóba meg be egy csomó kényelmi elektronika van építve (mert a híresztelésekkel ellentétben az emberek SZERETNEK telefonálni, és autót vezetni).

Egy manipulátorhalmaznak se sok értelmét látom minimális AI-val:
    -Dzsibó, menj oda a sarokba és hozd ide a walkmant!
    -Értemezhetetelen paranacs, nem értem, mi az a walkman?
    -Az a sárga izé ott látod?
    -Igen!!
    -Jézusom a tapéta, ezt most miért tépted le?
    ;))))

Windózra alapuló számítógéppel értelmes és megfelelő gyorsaságú AI-hoz vagy 1000GHz-es proci is kéne meg vagy 1000GB kiba gyors memória meg hasonlók.
    Szal Sci-fi ez az egész.
    Maradunk azt hiszem, az Aibo meg a LEGO mechwarriors szintjén, persze szigorúan M$-progik támogatásával;)
  • dez
    Csak azok a szakemberek ott fent nem 1 nap alatt kerültek oda fel. Meg ugye nem csak a vezetőktől függ a dolog, lásd pl. Vista.

Nos én úgy vettem ki, hogy nem robotokat akar gyártani a MS, hanem mindenféle robot programozását megkönnyítő felületeket. Legalábbis remélem. Na persze ebből is lehet gond: az így megszerkesztett program nem úgy működik a robotban, mint kellene, stb. (Most egyedileg fejlesztett vezérlése van a robotoknak.)
  • NEXUS6
    Én nem az értelmes cégekről beszélek, hanem a legnagyobbakról!;)
    Azok meg hiphop nem doják ki az egész országos hálózataikat, talán még nyugaton sem.
  • BiroAndras
    "Igazad van, a Máv mikor is tért át a DOS-os renceréről másikra"

Talán értelmes cégeket kéne nézni. Csak hasonlítsd össze az általuk nyújtott szolágltatásokat mondjuk a német kollégákéval, és láthatod mennyire értelmetlen a MÁV-ra alapozni.

"Szerintem a vállalatok nagy részénél csak 2000 után tértek át valami előző rendszerről"

Rosszul szerinted. Mit gondolsz, kinek adták el az NT-ket?
    Magyarországon is sok cég már jóval korábban win-re váltott. Pl. az előző cégemnél 96-ban álltak át win-re, pedig elég minimális az informatikai költségvetésük.

"Csak annyira jók a termékei átlagban, hogy tömegesen ne ijessze el a vásárlókat."

Lehet, de a konkurencia inkább elijeszti a vásárlókat. Nem feltétlen a minőség, hanem a kezelhetőség és a szoftver ellátottság miatt.
  • BiroAndras
    "Ezek után milyenek is lesznek azok a szabványok (gondolom egy kicsit exkluzívak)"

Mire gondolsz? Gondolom hasonlóak lesznek a korábbi ms szabványokhoz.

"meg naná hogy sehol sincs szó ipari robotokról?!"

Ha figyelmesebben elolvasod, láthatod, hogy nem az a fő cél.
  • BiroAndras
    "Na és? Közük nincs a robotikához, az egy külön szakma."

Ezt arra mondtam, hogy szakemberek is dolgoznak ott vezető beosztásban.

""Mint mondtam, nem ipari robotokról van szó."
    Honnan tudod, hogy ezek nincsenek benne?"

Lehet, hogy benne vannak, de nem az a fő cél. Ipari robotokat évtizedek óta széles körben használnak, tehát messze nem egy olyan új iparágról van szó, amiről a cikk beszél.
  • NEXUS6
    "Nem csak otthoni felhasználók vannak ám."
    Igazad van, a Máv mikor is tért át a DOS-os renceréről másikra, vagy még mindíg az van neki?;) Szerintem a vállalatok nagy részénél csak 2000 után tértek át valami előző rendszerről (DOS/OS2/UNIX)valami értelmesebb win verzióra, főleg mert addigra nem igazán volt más.

"Ebből semmi sem következik a minőségre vonatkozóan."
    Én is azt mondom, a M$-nek vannak rossz és vannak jó termékei is. De nem ez az a tényező, ami miatt sikeres lett a cég. Csak annyira jók a termékei átlagban, hogy tömegesen ne ijessze el a vásárlókat.
  • BiroAndras
    "Egy szinten jogos a kérdés, csakhogy azt is nézd meg hogy az otthoni felhasználó mikor is tért át a "DOS-NC" operációs rendszerről grafikus OS-re?"

Nem csak otthoni felhasználók vannak ám.

"Olyan 1997 körül, amikortól több játék jelent meg W95 alá mint DOS alá, ráadásul elkezdtek beszivárogni a 3D-s gyorsítók, amik Win alol egyszerűbben voltak használhatók."

A játék az egy dolog. Sokmindenre jó volt már a 3-as win is. Nagyon sokan használták otthon is.

És igaz, hogy a 9x vonal elég gyengére sikerült, de mellette ott volt az NT vonal, aminek nem voltak stabilitási gondjai.
  • BiroAndras
    "Itt sem a minőséggel, hanem jó sok marketinggel, meg elég dúrva üzletpolitikával sikerült a célját elérnie."

Az üzletpolitika és a marketing oké, de a minőség ettől még lehet jó is.

"Az utóbbi 15 évben folyamatosan trösztellenes perek folynak ellene, melyeket nem annyira megnyer mint inkább az időhúzás miatt az ellenfelek egyszerűen megszűnnek létezni."

Ebből semmi sem következik a minőségre vonatkozóan.
  • dez
    Csak nyugodtan! :) Asszem én ebből inkább ki is szállok.
  • dez
    5-10 évre előre meghatározni a szabványokat? Ezt még egy igazi szakember sem tudja.
  • dez
    "Ezt konkrétan miből szűrted le?"

Ez a stílusuk.

"Csak azt felejted el, hogy lp. a nagyfőnők Bill Gates is programozó.
    És egyébként is sok jó szakember van az MS-nél vezető beosztásban is. Némelyikükről itt is volt cikk (pl. aki a Vistát gatyába rázta)."

Na és? Közük nincs a robotikához, az egy külön szakma.

"Valóban, de ők terméket nem sokat gyártanak, és annak is kicsi a piaca egyelőre."

Hát igen, itt van előzetes kutatás is...

"Ők tényleg erős ellenfelek lehetnek majd."

Arra számíthat a MS.

"Mint mondtam, nem ipari robotokról van szó."

Honnan tudod, hogy ezek nincsenek benne?

"Nem ez a jellemző. Pláne ezen a területen nem lehet gyorsan összedobni valamit."

Ők majd megmutatják, hogy lehetni lehet... :P
  • dez
    Az első 32 bites, preemptive multitaszkos, már - fogjuk rá - normálisan használható rendszer a Win95 volt. Az AOS 10 évvel korábban tudta ezeket, és sok mást. (Mellesleg a Win95 kénytelen volt futtatni az alapvetően a Win3.1-re kiadott 16 bites, kooperative multitaszkos programokat is, mert lassan állt át a piac, azaz itt még eléggé jelen volt a múlt.)
  • dez
    " "Azóta sem kellett rajta sokat változtatni, csak bővíteni."
    Nos akkor jól le lehet maradva, hiszen a win iszonyat sokat fejlődött."

Hát ez az, hogy feelingre a mostani XP-hez volt hasonló.

"Állítólag a win előtt már volt szuperjó grafikus OS. Akkor hogy lehet, hogy a fapados DOS könnyedén legyőzte őket?"

Hát ez az...
  • NEXUS6
    Idézet az előző cikkből, a programcsomagjukra vonatkozóan.

"A cég bejelentette a Robotics Studio elkészültét, amely egységes fejlesztői környezetet kínál a robotokat fejlesztő, illetve azokat alkalmazó kutatóknak és vállalatoknak. A cél a szoftverfejlesztés megkönnyítése.

A hivatalos bejelentésben a fejlesztői környezet előzetesének elkészültéről olvashatunk. A Robotics Studio a diákok, üzleti fejlesztők és műkedvelők dolgát hivatott megkönnyíteni, mégpedig egy egységes platform kialakításával, amely a játékoktól a hasznos eszközökön át a futószalagnál alkalmazott robotokig leegyszerűsíti a szoftverfejlesztést, illetve a vezérlést.

A csomag három kulcsfontosságú területre koncentrál. Az első a robotoknál felhasznált alkalmazások fejlesztése, a második az eszközök, robotkarok vezérlése, amelyet webalapú és windowsos szoftverekkel végeznek, míg a harmadik a háromdimenziós modellekkel lefolytatott szimuláció. Ez utóbbi az Ageia segítségével készült, amelyet már jó ismerünk a fizikai processzoros megoldásáról. Nem túl meglepő, hogy a fejlesztésben nagymértékben támaszkodtak a saját termékekre, így az érdeklődők a Visual Studio és Visual Studio Express, valamint a JScript és a Microsoft IronPythonnál megszerzett tapasztalatokra is támaszkodhatnak."

Ezek után milyenek is lesznek azok a szabványok (gondolom egy kicsit exkluzívak), meg naná hogy sehol sincs szó ipari robotokról?!;)))
  • NEXUS6
    "Ja, egyébként milyen 10 évvel korábban?"

Egy szinten jogos a kérdés, csakhogy azt is nézd meg hogy az otthoni felhasználó mikor is tért át a "DOS-NC" operációs rendszerről grafikus OS-re? Olyan 1997 körül, amikortól több játék jelent meg W95 alá mint DOS alá, ráadásul elkezdtek beszivárogni a 3D-s gyorsítók, amik Win alol egyszerűbben voltak használhatók.
  • NEXUS6
    "Állítólag a win előtt már volt szuperjó grafikus OS. Akkor hogy lehet, hogy a fapados DOS könnyedén legyőzte őket?"

Úgy hogy nem győzte le!
    A C= simán bebukott a saját veszteségei miatt, amiket tegyük hozzá főleg a PC üzletágban gyűjtött be.

Az OS2 BeOS és hasonlók ellehetetlenítésében viszont már közvetlenül tevőlegesen közreműködött a M$.
    Itt sem a minőséggel, hanem jó sok marketinggel, meg elég dúrva üzletpolitikával sikerült a célját elérnie.

Az utóbbi 15 évben folyamatosan trösztellenes perek folynak ellene, melyeket nem annyira megnyer mint inkább az időhúzás miatt az ellenfelek egyszerűen megszűnnek létezni.

Mire az IBM-el folytatott pereskedésben, vagy az irodai programcsomagjuk miatt véglegesnek mondható bírói döntés született addigra a konkurenciának (pl OS2) már az emléke se volt, és a jogokat birtoklók teljes szívvel örültek annak annak a pár milkónak, amit végül BG kompenzációként kifizetett.
  • NEXUS6
    "Ehhez képest elég jól boldogulnak a szabványaikkal és technológiáikkal."

Asszem most épp ezért kapnak jó kis bűntit az EU-tól. Sajnos a M$ ezt a témát elég perverz módon értelmezi. De könyörgöm, hány olyan belső levél szivárgott ki, ami azt bizonyítja, hogy a pofátlan üzleti stratégiájuk nem a konkurenci bénázásának a látszata, hanem igen is tudatos dolog.
  • NEXUS6
    Értem a célzást, bocsesz én voltam aki a ti vitátokba belepofátlankodott.
    ;)
  • BiroAndras
    "Ha önálló leányvállalatként menne tovább, még igaz is volna. Itt viszont az van, hogy ráteszik a kezüket, kicsit megnézik, és máris azt hiszik, hogy ők a nagy szakértők."

Ezt konkrétan miből szűrted le?

"Persze talán átvesznek pár szakértőt, de nem belőlük lesznek a mindent eldöntő managerek, azokat a MS "szállítja"."

Csak azt felejted el, hogy lp. a nagyfőnők Bill Gates is programozó.
    És egyébként is sok jó szakember van az MS-nél vezető beosztásban is. Némelyikükről itt is volt cikk (pl. aki a Vistát gatyába rázta).

"Ez sem igaz, lásd pl. Sony, asszem Toshiba, és mások évek óta tartó nyomulása a robotikában. (Nem, nem csak az AIBO-ról van szó.)"

Valóban, de ők terméket nem sokat gyártanak, és annak is kicsi a piaca egyelőre.
    Ők tényleg erős ellenfelek lehetnek majd.

"Ja, csak párszáz milliós (ipari robotok világszerte, stb.)."

Mint mondtam, nem ipari robotokról van szó.

"Ahelyett, hogy fokozatosan kiforrná magát a technika, ők majd gyorsan összedobnak valamit, és indulhat a marketinggépezet..."

Nem ez a jellemző. Pláne ezen a területen nem lehet gyorsan összedobni valamit.
  • BiroAndras
    Ja, egyébként milyen 10 évvel korábban?
    Windows history
    AmigaOS history
    History of the GUI
  • BiroAndras
    "Akkor már inkább arról beszéljünk, hogy az AmigaOS maga 10 évvel korábban jött ki, és teljesen használható volt."

Én sose használtam, nem tudom milyen volt. De hiába volt jó, ha kihalt alóla a platform.

"Azóta sem kellett rajta sokat változtatni, csak bővíteni."

Nos akkor jól le lehet maradva, hiszen a win iszonyat sokat fejlődött.

"És ugye az alapötlet (GUI+egér) átvétele a Xeroxtól más cégek által egy dolog volt, és egy másik a megvalósítás, ugyebár... A MS-é volt a leggyengébb, csak a MSDOS által már uralták a piacot."

Állítólag a win előtt már volt szuperjó grafikus OS. Akkor hogy lehet, hogy a fapados DOS könnyedén legyőzte őket?
  • BiroAndras
    "Hiába volt mögöttük a megvásárolt technológia, a szabadalmak, fogalmuk sincs mire használják."

Ehhez képest elég jól boldogulnak a szabványaikkal és technológiáikkal.

"Vagy esetleg robot bébiszitterről aki véletlenül bemegy a spejzba és soha nem jön ki onnan, vagy miröl? Mert arra jó ez a kezdeményezés.
    Álmodni lehet, de a mai hw-vel nem az a gond hogy egyesek szerint túl erős a feladatra, mint annak idején bizonyos hómszámítógépek, hanem hogy túl gyenge.
    Talán 5-10 év múlva."

Igen, 5-10 év múlva. Pontosan erről szól a cikk is. De ahhoz, hogy 5-10 év múlva ebből legyen valami, már most el kell kezdeni dolgozni rajta. Pl. szabványokat kell létrehozni, mert ahogy már rengeteg esetben láttuk, az inkompatibilitás durván lassíthatja a fejlődést, vagy akár ki is végezhet egy terméket.
  • dez
    De nem akarom ám átvenni tőled a stafétabotot! Nekem elég a többi "vita" BA-val. :P
  • dez
    "Természetesen. De ezáltal hozzájutnak a birtokolt szabványokhoz, technológiákhoz és szakértelemhez. Vagyis onnantól már nem kezdők a piacon."

Ha önálló leányvállalatként menne tovább, még igaz is volna. Itt viszont az van, hogy ráteszik a kezüket, kicsit megnézik, és máris azt hiszik, hogy ők a nagy szakértők. Persze talán átvesznek pár szakértőt, de nem belőlük lesznek a mindent eldöntő managerek, azokat a MS "szállítja".

"A cikk mondta, hogy nincs piac. És nem arról van szó, hogy abszolut zéró, hanem hogy elhanyagolható más területekhez képest."

A cikk tévedett. Nézz körül a világban.

"Idézem : itt jelenleg nincs olyan erős szereplő, amelyik közvetlenül konkurenciát jelentene a szoftveróriás számára"

Ez sem igaz, lásd pl. Sony, asszem Toshiba, és mások évek óta tartó nyomulása a robotikában. (Nem, nem csak az AIBO-ról van szó.)

"Ez még messze nem sokmilliárdos piac."

Ja, csak párszáz milliós (ipari robotok világszerte, stb.).
    De majd a MS tesz róla, hogy a macskám is MS személyi robotra áhitozzon.
    Ahelyett, hogy fokozatosan kiforrná magát a technika, ők majd gyorsan összedobnak valamit, és indulhat a marketinggépezet...
  • dez
    "Akiben volt igényesség, az a win95 megjelenése elött 3 évvel már ilyen OS-el dolgozott."

Akkor már inkább arról beszéljünk, hogy az AmigaOS maga 10 évvel korábban jött ki, és teljesen használható volt. Azóta sem kellett rajta sokat változtatni, csak bővíteni.

És ugye az alapötlet (GUI+egér) átvétele a Xeroxtól más cégek által egy dolog volt, és egy másik a megvalósítás, ugyebár... A MS-é volt a leggyengébb, csak a MSDOS által már uralták a piacot.
  • Neerpelt
    "Ráadásul Magyarországon, ahol vagy 10 évre le vagyunk maradva mindentől."

Nem tartozik a témához, nem is értek a számítástechnikához, de ezt nem hagyhatom ki!
    NEXUS! Ha te itthon CSAK(!) 10 évvel vagy elmaradva, igen gazdag lehetsz! :D:D:D
  • NEXUS6
    1. A management mindíg is úgy mozgot a piacokon, mint elefánt a porcelánboltban. Hiába volt mögöttük a megvásárolt technológia, a szabadalmak, fogalmuk sincs mire használják.

"Nem ipari robotokról van szó. Azokat már évtizedek óta lakalmazzák."
    Hát miröl?
    Vagy esetleg robot bébiszitterről aki véletlenül bemegy a spejzba és soha nem jön ki onnan, vagy miröl? Mert arra jó ez a kezdeményezés.
    Álmodni lehet, de a mai hw-vel nem az a gond hogy egyesek szerint túl erős a feladatra, mint annak idején bizonyos hómszámítógépek, hanem hogy túl gyenge.
    Talán 5-10 év múlva.

"Ezt meg már számtalanszor cáfolták sokan, most nem kezdeném előről."
    A számodra lehet.
    De ahogy mesterem Dzsúsz monja a Ponyvaregényben: Ha nem akarsz b.meg akkor ne láss!
  • BiroAndras
    "1. A céget csak azért veszik meg, hogy legálisan olcsón és gyorsan hozzájussanak a cég által birtokolt szabványokhoz, technológiákhoz."

Természetesen. De ezáltal hozzájutnak a birtokolt szabványokhoz, technológiákhoz és szakértelemhez. Vagyis onnantól már nem kezdők a piacon.

"Van piac, más kérdés, hogy M$ fanok számára az nem termék amin nincs M$ logo, szal nincs piac."

A cikk mondta, hogy nincs piac. És nem arról van szó, hogy abszolut zéró, hanem hogy elhanyagolható más területekhez képest.

"Egy csomó otthoni robotot kapsz a porszívótól a gépkutyáig."

Alig pár embernek van még ilyen. Ez még messze nem sokmilliárdos piac.
    Idézem : itt jelenleg nincs olyan erős szereplő, amelyik közvetlenül konkurenciát jelentene a szoftveróriás számára, sőt a legtöbb cég úgy látja, a redmondi vállalat érdeklődése csak az ő tevékenységük létjogosultságát igazolja. "Ez hitelt kölcsönöz az iparnak, jelezve, hogy nemcsak a technikai zseniknek szól"

"A gyárakban ha nem lenne a kínai sárgszemű típus, már most is jobban megérné mindenhol alkalmazni őket."

Nem ipari robotokról van szó. Azokat már évtizedek óta lakalmazzák.

"3. Igen a felvásárolt/bekebelezett/megszerzett cégek termékeiből, jól megél.
    Lásd DOS, WinNT, IE stb."

Erre mondtam, hogy mindenki mindenkitól lopott. Viszont az MS elég rendesen fejleszti a szoftvereit. Dollármilliárdokat költ a fejlesztésekre. Más cégek eközben csak ülnek a szabadalmukon, és gyűjték a pénzt.

"Akiben volt igényesség, az a win95 megjelenése elött 3 évvel már ilyen OS-el dolgozott. Szal számold ki, a M$ a win95-ig 3 év késésben volt a főáramlathoz képest. Azóta eltelt 10 év és még kb mindíg ott vagyunk."

Ezt meg már számtalanszor cáfolták sokan, most nem kezdeném előről.
  • NEXUS6
    "Mindenki mindenkitől lopott, ezen kár lovagolni."

És akkor ki csinált valamit egyáltalán?
  • NEXUS6
    1. A céget csak azért veszik meg, hogy legálisan olcsón és gyorsan hozzájussanak a cég által birtokolt szabványokhoz, technológiákhoz.
    2. Hol élsz te? A XIX. szd-ban?
    Van piac, más kérdés, hogy M$ fanok számára az nem termék amin nincs M$ logo, szal nincs piac.
    Egy csomó otthoni robotot kapsz a porszívótól a gépkutyáig.
    A gyárakban ha nem lenne a kínai sárgszemű típus, már most is jobban megérné mindenhol alkalmazni őket. De azért jónéhány gyár, már most is robotgyár. Főleg ahol nagy pontosság, és tisztaság szükségeltetik. Amúgy az egyik haverom most végzett mechatronikából (robotász magyarul). Szal milyen piac nincs??? Hiszen már képzés is van, és ezek szerint tanítani is van mit!!! Ráadásul Magyarországon, ahol vagy 10 évre le vagyunk maradva mindentől.
    3. Igen a felvásárolt/bekebelezett/megszerzett cégek termékeiből, jól megél.
    Lásd DOS, WinNT, IE stb.

És a lényeg: Ez olyan szép volt!;)))
    De tudod mit, töltsd le monnyuk az AROS Live CD-jét, ez az Amiga 3-as OS PC-s portja.
    Akiben volt igényesség, az a win95 megjelenése elött 3 évvel már ilyen OS-el dolgozott.
    Szal számold ki, a M$ a win95-ig 3 év késésben volt a főáramlathoz képest. Azóta eltelt 10 év és még kb mindíg ott vagyunk.

Köszönöm, az emberiség nevében!;)))
  • NEXUS6
    "Srácok, ez a kékhalál vicc már szakállas. Találjatok ki újat."

Ja, kékszakállas!

Találjon ki valamit a M$ mert én is unom. Tegnap is láttam egyet.
  • Neurotoxin
    Ez egy halva született 5let.Még az kéne.Naná.Akkor elmenekülök a bolygóról:D
  • BiroAndras
    "Igen, egyesek. Aztán a MS szépen végiglépdelt ezen a kikövezett úton. (Nem viccből írtam.)"

Mindenki mindenkitől lopott, ezen kár lovagolni.
  • BiroAndras
    "1. Nagyokosan, hozzánemértően (hiszen semmi közük a témához) létrehozni pár szabványt."

Vesznek pár szakértőt, vagy akár egy egész céget. Eddig is így csináltak, és működött.

"2. Üzleti nyomással rákényszeríteni a piacra."

Épp arról szól a cikk, hogy gyakorlatilag nincs piac. És milyen üzleti nyomásra gondolsz? Itt nincs windows, amibe minden bele lehet integrálni.

"Ha máshol eddig nem jött be, majd itt sikerül."

Máshol bejött.

"3. Lehet szedni a jogdíjakat, sokmillió termék után."

Ahogy minden egyes cég csinálja. Az MS legalább terméket is készít, nem csak a jogdíjakból akar megélni.

"Valamit kihagytam?"

A lényeget. Azt, hogy valaki milliárdokat fektet ebbe a technológiába, és ebből az egész ebmeriségnek haszna lesz, ahogy ez történt a PC-k esetén is.
  • BiroAndras
    Srácok, ez a kékhalál vicc már szakállas. Találjatok ki újat.