Napi Online

Vészes munkaerőhiány várható az IT-piacon

Veszedelmes munkaerőhiánnyal néz szembe Európa a következő években a legfontosabb informatikai szolgáltatások, az IT-hálózatok, az internetprotokoll-alapú rendszerek üzemeltetése terén.

Igen nagy gondot okozhat az európai országoknak, hogy a következő években komoly hiány alakulhat ki megfelelően képzett informatikai szakemberekből. A megfelelően képzett szakemberek hiánya visszafoghatja a kontinens gazdaságának növekedését, ronthatja a versenyképességet. Három év múlva Európában félmillióval több IT-dolgozóval lesz kevesebb a szükségesnél - idézi a Financial Times az IDC piackutató cég jóslatát. A kutatók 31 európai országot vizsgálva tekintették át a munkaerő-piaci helyzetet, figyelmüket bizonyos szakterületek, a vezeték nélküli hálózatok, az IP-technológiák és az IT-biztonság specialistáira koncentrálva. A jelentés elkészítését a Cisco Systems hálózatieszköz-gyártó segítette.

A felmérés szerint a kelet-közép-európai országok néznek szembe a jól képzett szakemberek legnagyobb hiányával, és ez a helyzet a jövőben is így marad. A régión belül Csehország és Magyarország valamivel jobb helyzetben van a többieknél, de például Oroszországban hatvanezer szakember hiányával kell számolni 2008-ban. Az országlista sereghajtói Törökország és Ukrajna, amelyekben három év múlva harmincszázalékos rés fog tátongani a vizsgált szektorban a munkaerő-kereslet és -kínálat között.

Emellett a kontinens vezető országai sem lehetnek nyugodtak: bár százalékos arányban mérve kisebb különbséggel kell majd szembenézniük, ám a hiányzó szakemberek számát tekintve még nagyobb adatot is kaphatunk, mint Oroszország esetében. Németországban 88 ezer, Nagy-Britanniában és Franciaországban 40-40 ezer képzett informatikus hiányzik majd a munkaerőpiacról 2008-ban. "Egyik ország sem fog jól állni - ez az, ami igazán riasztó jelzésnek tekinthető" - állapítja meg Yvon Le Roux, a Cisco elnökhelyettese.

Az utóbbi időben jól képzett IT-munkatársat kereső vállalatok fele nyilatkozott úgy, hogy gondot okozott a megfelelő ember megtalálása. "Amikor a cégek elkezdik egymás elől elhalászni a legjobb szakembereket, akkor válik láthatóvá a munkaerőpiacon kialakult kereslet-kínálati rés" - hangsúlyozza Marianne Kolding, az IDC elemzője. A megoldás, nem igazán meglepő módon, a képzés felzárkóztatása az igényekhez. Ezen belül mind az állami, mind a vállalati támogatású, mind a térítéses és egyéb oktatási formáknak fel kell nőniük a feladathoz.

"Mivel a probléma egyelőre nem érinti az egyes országok gazdaságának teljesítőképességét, az illetékesek hajlamosak figyelmen kívül hagyni azt. Csakhogy a gond ettől már megjelent, egyre jelentősebbé válik, és időbe telik, mire az oktatás kibocsátja a munkaerőhiányt megszüntető szakembereket" - hívja fel a figyelmet Marianne Kolding. A fiatalok érdeklődését, amely a .com-lufi kipukkadása után alábbhagyott a szakterület iránt, újra fel kell kelteni.

Sokan úgy vélik, hogy az informatikai vállalatok bizonyítványt nyújtó tréningjei adják a legjobb továbbképzési lehetőséget az Európában hiányzó IT-szakemberek pótlására. Az IDC felmérése szerint az európai szervezetek 72 százaléka megnézi, hogy az informatikai állásra jelentkezők rendelkeznek-e ilyen papírral, 31 százalékuk fontosnak tartja ezt a szempontot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #22
    Ja-ja, máglyára minden HRest, azok teszik tönkre a gazdaságot.
  • Normal #21
    "Nem találnak elég megfelelő ITs szakembert."
    Azért tudjátok, ez a mondat igaz akkor is, ha nem jól keresik őket/nem tudják mit kell keresni.

    Nincs is igazi HRes. :P
  • kobaltaelezo #20
    Azt figyeltem meg hogy az önéletrajzban feltüntetett valós tapasztalat, és a gyakorlati nyelvtudás sokkal nagyobb súllyal esik a latba mint a papír.
  • kobaltaelezo #19
    A távmunkát kéne elősegíteni. Rengetegen vannak akik nem akarnak vidékről felköltözni vagy mindennap ingázni pestre, és ezért sokkal "lepukkantabb" melót vállalnak a vidéki kereslet-kínálat szerint.
  • Lame #18
    Ez nalunk mar most is igy van.
    Nem tudnak annyi embert felvenni mint kene ...
  • AgentKis #17
    Mindenképpen találsz, de nem mindegy hogy mennyiért...
  • AgentKis #16
    Szerintem a papirhalmozás csak az egyik út. Rengeteg emberről tudok, akik alap vagy középfokú végzettséggel "sokra" vitték.
    Ezt a sokat úgy értem, hogy mondjuk egy tanárhoz, orvoshoz, vagy középszerű ügyvédhez képest és kizárólag anyagilag. Ami mondjuk a mai világban szerintem pont elég.
  • budacsikattila #15
    Sziasztok!

    Én most végzek, lesz egy emelt szintű rendszerinfós OKJ papírom valamint egy Cisco CCNA minősítésem. Pesten keresek állást csak. Remélem találni is fogok. :)
  • BlackRose #14
    Még egy jó reklám a minősítések és a semmirevaló IT tanfolyamok kiváló értékesítésére. De sajnos ettől nem lesz több szakember a piacon. Az IT szakemberhiányt kimondottan úgy lehet enyhíteni, hogy a jobb szakembereket arra ösztönözzék, hogy amennyire csak lehet automatizálják a dolgokat, ugyanis nem lehet mindenki IT-s, egyszerűen nem képes mindenki erre, akármennyire is elhitetik vele a tanfolyamokon és a különböző iskolákban. A legnagyobb hiba, hogy itt sem a minőségre összpontosítanak, hanem a mennyiségre, és a rossz minőség nagy mennyiség ahhoz vezet, hogy a fele IT-s nem, hogy képtelen megoldani a problémákat, hanem a problémák nagy részét éppen ők gerjesztik, hozzánemélrtésükkel és gyors tanfolyamokon betanult lépésekkel. Szóval aki az IT-ben keresi a helyét, fel kell készülnie, hogy nem lesz éppen künnyű kenyér. Érdekes amikor ezek a szakemberek akikért egyébként olyan nagy a tolongás, két int összeadására 5 MB memóriát zabálnak fel... na de nem kezdeném, mert hosszúra sikerülne.
  • benczurzs #13
    #6, #5 - De mellette nekem lesz (ha minden jól megy) egy közgázos papírom gazdinfo szakról.
    Szóval szerintem egy papírral még nem lehet mindent korlátlanul, de ha az embernek van 2-3 papírja, az már ok. :)