Gyurkity Péter

Tanárokat képezne alkalmazottaiból az IBM

A Nagy Kék meghirdette tanárképző programját, amely a tengerentúlon megfigyelhető szakemberhiányt hivatott enyhíteni. A program azoknak szól, akik a vállalattól való távozás mellett döntenek.

A vállalat közleménye szerint a Transition to Teaching elnevezésű kezdeményezés mintegy száz önkéntessel indul az Egyesült Államok különböző területein. Amennyiben sikeres lesz, a program jelentős mértékben kibővülhet, és reményeik szerint nagyban enyhítheti a pedagógushiányt. Minden résztvevő lehetőséget kap az online, interneten keresztül történő, illetve a hagyományos formában zajló átképzésre, és ezalatt folytathatják a vállalatnál végzett munkájukat. A képzés három hónapos tanítási gyakorlattal zárul, amely mindenképpen szükséges a képesítés megszerzéséhez. Az alkalmazott csak ezután hagyja ott a céget, hogy tanárként folytassa karrierjét.

Az IBM mintegy 15 ezer dollárral támogatja az átképzést, és - együttműködve a partnerintézményekkel, iskolákkal - biztosítja a szükséges hátteret. "Alkalmazottaink jó része megfelelő tudományos háttérrel és tapasztalattal rendelkezik, és a vállalattól való esetleges távozásuk nem jelenti azt, hogy ne kellene továbbadniuk tudásukat" - jelentette ki Stanley Litow, az IBM International Foundation elnöke. Ehhez mindössze egy feltételnek kell megfelelniük: legalább tíz évet le kell dolgozniuk a vállalatnál. Az IBM már korábban jelezte, hogy dolgozóinak egy része visszavonulását követően szívesen végezne a helyi közösségek javára váló munkát.

Az IBM bejelentése nagyjából egybeesik az amerikai Munkaügyi Minisztérium előrejelzésének kiadásával. Eszerint az Egyesült Államokban három év alatt 51 százalékkal emelkedik a technikai és tudományos képzést igénylő munkahelyek száma, amit a hazai képzés egyszerűen képtelen követni. Mintegy hatmillió munkahelyről van itt szó, amelynek betöltéséhez - pontosabban a potenciális jelöltek képzéséhez - először is mintegy 260 ezer új tanárra van szükség. Erre adott a lehetőség, hiszen az elkövetkezendő években 76 millió ember - az úgynevezett baby boom időszak gyermekei - tervezi visszavonulását, és közülük sokan valamilyen formában még folytatni szeretnék a munkát.

Szakemberből tehát egyáltalán nics hiány, a kérdés csak az, hogy a visszavonulást fontolgató, kétségkívül óriási tapasztalattal bíró alkalmazottak mennyiben válnak be tanárként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cleawer #3
    ismerős helyzet... a szakértők kifognak menni ,mert ha hiány van belőlük akkor nagyobb fizu.
    khm brain-drain?
  • h4x0r #2
    Gyorsan menjunk az amcsikhoz, amig van hely. :)
  • vegesm #1
    képeznek embereket, hogy legyen kit dolgoztatniuk