Berta Sándor

A másolók Paradicsomává válik Olaszország

Az olaszok nemcsak a finom ételeikről, jó boraikról, műemlékeikről és a focijukról híresek, de lassan a filmekről, zenei albumokról, valamint a számítógépes játékokról készült illegális másolatokról is.

A Doxa olasz statisztikai hivatal által most nyilvánosságra hozott felmérés szerint minden ötödik olasz állampolgár rendszeresen tölt le az internetről film-, zenei vagy szoftverkópiákat. Az olaszoknak ráadásul csupán a tíz százaléka van tisztában azzal, hogy ezért a tevékenységéért, illetve ilyen illegálisan másolt anyagok vásárlásáért akár több mint háromezer eurós pénzbüntetést is kaphatnak.

Az országban ma már szinte mindent klónoznak, legyen szó CD-ről, videóról, gyógyszerrről vagy autóalkatrészekről. Maurizio Beretta, az olasz Confindustria nevű ipari szövetség igazgatója szerint emiatt évente munkahelyek ezrei kerülnek veszélybe. Az elmúlt tíz évben 1700 százalékkal nőtt a másolt termékek száma, ami a szakember véleménye szerint nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Európai Unióban közel 125 ezer munkahely szűnt meg.

Az olaszok 86 százaléka azért vesz másolt dolgokat, mert így akar pénzt spórolni, hat százalékuk így bünteti az árujukat drágán adó kereskedőket, két százalék szerint pedig semmilyen minőségbeli különbség nincs az eredeti és a másolt termék között. A klónozott áruk között az első helyet 48 százalékkal a ruhák foglalják, ezeket követik a kiegészítők (14 százalék), az élelmiszerek (11 százalék), illetve a CD-k és DVD-k (10 százalék). Olaszországban három évig terjedő börtön-, és háromezer euróig terjedő pénzbüntetéssel sújthatók azok, akik illegálisan másolt műsoros CD-ket, videókat, szoftvereket és a fizetős digitális televízióadók műsorát engedélyező kártyákat terjesztenek, árulnak vagy vásárolnak. Mindez azonban senkit sem riaszt vissza a másolt termékek megvételétől vagy eladásától.

Jól mutatja ezt az is, hogy tavaly 11 millió darab másolt CD-t adtak el, ez az összesen eladott műsoros CD-k negyede. A másolás fellegvárának egyértelműen Nápoly számít. A hamisítási világrangsorban Olaszország az ötödik helyet foglalja el Tajvan, Hongkong, Szingapúr és Makaó után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mihail #17
    Én északon azt látom az olaszokon h nem görcsölnek annyit mint a németek vagy az osztrákok vagy mint mi. Szóval lazásak és nem paráznak :D
  • Mipi #16
    Nem véletlenül van sok pénzük!
  • Béla bácsi #15
    Ők is bennevannak a business-ben, nyilván onnan.
  • HUmanEmber41st #14
    Honnét tudják EZEK , hogy pontosan 11 millió másolt CD-t adtak el ???
  • onimusha #13
    egyébként ez a másolt ruha érdekes téma, most megy a mozikban a The corporation elég érdekes film a mulitkról, igaz, hogy van különbség minőségben a kínai és Nike trikó között, de árban, nike trikókat kb. 60-70huf árból varják meg az óránként pár centért dolgozó az úgynevezett 3.ik világban nyomorgó "multis rabszolgák" , nemtom ez azért elgondolkozatat, klónozott Boss rucikat én is vennék :)
  • látogató #12
    Bake! Ezt nem gondoltam volna! Mindig azt hittem, hogy keletebbről jönnek a hamis cuccok, erre tessék. Még a végén verenyképes lesz az EU a Kinaiakkal.
  • myke #11
    klónozott étel?
  • Koppernikusz #10
    a hamisításra készült üzemekben is guyan úgy dolgoznak, csak a bérük után nem kell adózni + tb..
  • Mike #9
    de nyugodj meg ha gyártósorod van, nem bántanak, mert a politikus haverjaid megvédenek
  • Mike #8
    a hugo boss érdekel... :)