Berta Sándor

Még mindig nagy a digitális szakadék Európában

Továbbra is jelentős az úgynevezett digitális szakadék az egyes európai országok között. Ez derül ki az Európai Unió Statisztikai Hivatalának, az Eurostat legfrissebb felméréséből.

A felmérés során a 16-74 éves korosztályba tartozókat kérdeztek meg, átlagosan 47 százalékuk használta a világhálót a vizsgált időszakban. A legtöbben, a lakosok 82 százaléka Svédországban, a legkevesebben, alig 20 százalék Görögországban csatlakozott a világhálóra. A dokumentumból többek között az is kiderül, hogy az internetezési szokások minden országban nagyban függnek a felhasználók korától, valamint az iskolai végzettségétől és a képzési szintjétől is.

Az internetezők 85 százaléka fiatal, diák vagy egyetemi, főiskolai hallgató volt. A legtöbb fiatal, a diákok 97 százaléka Finnországban böngészi rendszeresen az internetet, de sok a felhasználó kerül ki például Svédországban a hajléktalanok közül is, ahol a fedél- és munkanélküliek 86 százalékának van rendszeres internethozzáférése. Az uniós átlag szerint a főiskolai vagy egyetemi végzettségű emberek 77, az alacsonyabb iskolai végzettségű polgároknak azonban csak a 25 százaléka tud böngészni a világhálón. A legtöbb nyugdíjas, 54 százalék Hollandiában szörföl az interneten, az európai uniós átlag ebben a tekintetben 13 százalék.

Magyarországnak a felmérés alapján bőven van még pótolnivalója. Hazánkban 2004-ben csupán az emberek 28 százaléka internetezett. Ezzel az adattal csak olyan országokat előzünk meg, mint Görögország, Bulgária, Törökország és Románia. Örömteli ugyanakkor, hogy a magyar diákok 87 százalékának van rendszeres internethozzáférése. A munkavállalóknak azonban már csak a 33, míg a munkanélkülieknek a 17 százaléka mondhatja ugyanezt el magáról. Szintén a sor végén vagyunk a nyugdíjasok interneteléréseinek tekintetében is, nálunk mindössze az idősek három százaléka használja az internetet.

Magyarországon a világhálón a leginkább a főiskolai vagy egyetemi végzettségűek szörfölnek, százból 68 ilyen végzettségű állampolgárnak adatik meg ez a lehetőség. A középiskolát végzetteknek ugyanakkor csak a 45, míg az általános iskolai végzettséggel rendelkezőknek már csupán a 13 százaléka büszkélkedhet interneteléréssel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #11
    Azért van, mert:
    a) Az illetó polgár nem is tud az internet előnyeiről. Nem csak fórumozni, meg warezolni lehet ám. Pl. lehet mindenfélét vásárolni, lehet mindenfélét ügyintézni, lehet tájékozódni (pl. menetrendek, árlisták, stb.), stb.
    b) A polgár nagyjából tisztában van a lehetőségekkel, de nem tudja megfizetni.
    c) Olyan helyen lakik, ahol nincs net szolgáltatás, vagy csak lassú és drága modem.
  • RpPRO #10
    En nem kerdojelezem meg az internet fontossagat es jelentoseget, en (is) netfuggo vagyok.

    Csak megprobalok egy 'atlagos' nem netezo emberre gondolni. Konyvet olvas, tv-t nez, kirandul, bulizik, kihajtja a tehenet, dolgozik reggeltol estig, stb. Miatta van a digitalis szakadek? :)
  • BiroAndras #9
    "Talan hihetetlennek hangzik, de az elmult par tizezer evben az ember jol elvolt internet nelkul."

    Sokminden nélkül elvoltak régen, de ez nem jelenti azt, hogy ezeknek a dolgoknak semmi haszna.

    "Rengeteg ember ma is elvan nelkule. Miert lenne ez szakadek?"

    Mert az internet számtalan területen előnyt jelent, és ez egyre inkább így lesz a jövőben.
  • RpPRO #8
    Mi ez a bolond szoveg, h digitalis szakadek?

    Talan hihetetlennek hangzik, de az elmult par tizezer evben az ember jol elvolt internet nelkul. :) Rengeteg ember ma is elvan nelkule. Miert lenne ez szakadek?

    A gorogok nem biztos, h azert nem neteznek, mert nincs meg az egyetemi vegzettseguk (ironia), hanem lehet, h jobban szeretnek tarsasagba jarni, leguritanak egy-ket sort es nem kockafejkent ulnek a monitor elott.

    A felmeres erdekes lehet, de sok mindent nem arul el, szerintem.
  • Darth Sith #7
    ha olcsóbban adnák, sokkal jobb lenne ez az arány és nem románia előtt lennénk eggyel. USA-ban, kóreában 10-20xor jobb neteket lehet kapni fillérekért, itthon meg 10rugó az 1mbit/s-es net.. közröhej, és ezek után csodálkoznak hogy levagyunk maradva..
  • gregor #6
    Sokakat meg nem is érdekel,a net!
  • gregor #5
    duke!Szerintem nem csak a Matáv miatt van ez igy,hisz nem csak ők szolgáltatnak netet!
  • duke #4
    "százból 68 ilyen végzettségű állampolgárnak adatik meg ez a lehetőség. A középiskolát végzetteknek ugyanakkor csak a 45, míg az általános iskolai végzettséggel rendelkezőknek már csupán a 13 százaléka büszkélkedhet interneteléréssel."

    Ez a tetves matav miatt van igy.Most ugyan nevet valtoztattak,mert ugy lejaratodott mar a matav nev,de ettol semmi nem valtozott.
  • gregor #3
    Remélem hamarosan javulni fog ez az arány!
  • Főgonosz #2
    Végiggondoltad ? A 8 osztélyt végzettekhez tartoznak a pillanatnyilag középiskolások is..... Szerintem nem erre gondoltál, hanam valami másra Egyébként szerintem is