Berta Sándor

Egyre több gyerek lóg a hálón

Egyre több és egyre fiatalabb gyerek szörföl a világhálón. Amíg azonban a gyerkőcök televíziónézési szokásaira ügyelnek a szülők, addig szeretik az internetezést kicsit nagyvonalúan kezelni.

"Egy európai felmérés szerint a hat és hét éves gyerekek egyharmada, az iskoláskorú fiataloknak pedig a tizede internetezik rendszeresen" - mondta bécsi sajtótájékoztatóján Elisabeth Staksrud, a Safety, Awereness, Facts, Tools (SAFT) nevű európai projekt igazgatója. A szakember szerint amíg a szülők szeretik megszabni, hogy a televízióban mit nézzen a gyermekük, addig a felnőttek 40 százaléka egyáltalán nem törődik azzal, hogy milyen oldalakat keres fel csemetéje, ha felcsatlakozik az internetre. A szülőknek csupán a 25 százaléka van ott rendszeresen vagy gyakran a gyereke mellett, ha az szörföl a világhálón.

Az Európai Unió éppen ezért szeretne a jövőben kiemelt figyelmet fordítani erre a területre. A SaferInternet kezdeményezés keretében már most letölthető a "Stressz nélküli Web és SMS" című dokumentum, amely segít felhívni a szülők figyelmét az interneten a gyermekekre leselkedő veszélyekre és a világháló használatának pozitív oldalaira.

"Az egyszerű és összetettebb védelmek, mint például a spamszűrők vagy a vírusirtók önmagukban még nem elegendőek. A fiataloknak meg is kell tanulniuk ezeknek a programoknak a kezelését, beállítását" - világított rá egy másik lehetséges problémára Helmut Leopold, a Telekom Austria munkatársa.

A szülőkre hárul tehát annak megtanítása, hogy mi(k)re ügyeljen a gyermekük, milyen oldalakat látogasson és melyeket ne, illetve utóbbiakat miért ne. A legfontosabb, hogy a gyerek megtanulja: személyes adatait soha ne adja ki senkinek, és természetesen az sem árt, ha nem áll szóba idegenekkel és létezik netetikett is, amire illik figyelni.

"Persze általánosságban igaz az a tétel, miszerint a gyermekek jobban ismerik az internetet, mint a szüleik és gyakran ők tanítják meg őket a világháló használatára" - tette hozzá Ronald Hechenberger, a SaferInternet.at oldal munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #123
    kicsit néha gondolkodhatnál is, túl egységsugaru vagy
  • Mike #122
    nincs olyan ember, aki egész nap számítógépbuzul
    illetve van, de az extrám eset, de most a nagy átlagról van szó, mégha te imádsz is az extremitás felé elhajlani
  • Mike #121
    az a baj apa, hogy csak miután tarthatatlanok a nézeteid, és ezt magad is beláttad, akkor kezdtél jönni, hogy csak a végletekről beszélsz
  • Mike #120
    régebben meg az volt a baj, hogy a kölkök kint csatangolnak az utcán bandázva
    vagy ha nem ez akkor meg az, hogy egész nap csak ül a TV előtt
    ti vagytok az örök elégedetlenek, a "skatulya bácsik"
  • Tiberius B #119
    Engem elkeserített mikor megtudtam, hogy Európában sajna eléggé elterjedt a számítógépes analfabetizmus, nálunk meg 57%:-(
  • Mike #118
    nem járatta le magát

    a szgép egy eszköz ne fetiszáld túl

    ennyi energiával ne kapcsolja be a mikrót
  • Mike #117
    te nem 23 vagy hanem minimum 40-45
    mi lesz? amit mondtam: kőműves
    bár szép szakma az is, én nem nézem le a kétkezi munkást
    de már mondjuk autószerelőnek ne menjen
  • Mike #116
    hát igen, amikor nincsenek érvek, jön a helyesírás, meg a kioktatás
    te mennyi vagy? 23? vagy több?
    na majd én megadom azt neked, amit te neki, szal ne gondold azt, hogy a23 évecskéddel nem vagy kispöcs
  • Mike #115
    ne változz meg :)
  • Mike #114
    no már megint itt tartunk, a szórakozás, az öröm rossz
    mi ez a neopuritanizmus?
    te mindent csak vmi magasztos célzattal teszel? könyvet csak azért olvasol, hogy tudásod nagyobb legyen? színházba is művelődni mész? Operába is?

    részvétem

    a játék a szórakozás fontos, és hasznos dolog, és már megbocsáss, de egy gyereknek első és legfontosabb dolga a játék, a gyerwek enm egy kis felnőtt


    megdöbbentőnek tartom, hogy egyesek már 30 fölött milyen konzervatívok
    azon, hogy a 18-25 évesek miket írnak különösebben nem csodálozom, ez a korosztály ilyen, mindenről van véleménye, mindent jobban tud mindenkinél, a kisebbeket idiótának tartja, ő már nem gyerek, ugyanakkor még mindig gyermekien kiméletlen mindekivel szemben