Gyurkity Péter,Berta Sándor

Messze nincs még lezárva a Blu-Ray/HD-DVD harc

Mivel Blu-ray és HD-DVD lejátszókat alig lehet még kapni, így a két tábor vezetői inkább hangzatos szólamokkal és intenzív PR-kampánnyal próbálják meg felkelteni termékeik iránt a jövőbeni vásárlók érdeklődését. De dacára az egyszer már kudarcot szenvedett próbálkozásnak, a Toshiba nem mondott le az éppen csak elrajtolt optikai formátumok egyesítéséről, amely érvelésük szerint mindkét tábornak kedvező lenne.


Howard Stringer
Howard Stringer, a japán Sony konszern első embere egy tokiói konferencián állt ki a Blu-ray szabvány mellett. A szakember több érvet is felsorolt: "Érzem, hogy a mérleg nyelve egyre inkább a Blu-ray felé billen. Ennek fő oka elsősorban az, hogy a mi szabványunk jóval nagyobb tárolókapacitást biztosít, mint a konkurens HD-DVD" - nyilatkozta Howard Stringer. "Amikor az ember egy új technológiával jelenik meg a piacon, akkor a felhasználóknak két lehetősége van: vagy a korábbi bevált, de olcsóbb technológiákat választják vagy egy olyan új technológiába fektetnek be, ami sok éven át elegendőnek bizonyulhat" - emelte ki Stringer.

A többcsatornás, különböző nyelvű audiosávok, az interaktív tartalmak és természetesen a nagy felbontású videók miatt jelentősen meg fog nőni az egy lemezen tárolt adatmennyiség. Ennek köszönhetően Stringer szerint a hollywoodi filmstúdiók hamarosan fel fogják ismerni, hogy az 50 GB tárolókapacitást kínáló Blu-ray korongok jobban megfelelnek majd igényeiknek, mint a maximum 30 GB tárolókapacitású kétrétegű HD-DVD diszkek. "Korábban ezt a tárolókapacitást még szinte luxusnak gondoltuk volna. Azonban hamarosan kelleni fog ekkora terület az adatok rögzítésére" - emelte ki beszédében a Sony első embere.

A vásárlók szempontjából azonban ezek még csak hangzatos szólamok, a szakemberek ugyanis kiemelik, hogy még sem a 30 GB tárolókapacitású HD-DVD, sem pedig az 50 GB tárolókapacitással büszkélkedő Blu-ray lemezeket nem lehet kapni egyetlen boltban sem. A tervek szerint a TDK az első egyszeresen írható Blu-ray korongokat az év végén dobja piacra, ezek ára 48 dollár lesz. Vagyis a két szabvány közötti választással a felhasználóknak még bőven van idejük várni, ráadásul lehet bármekkora tárkapacitású egy lemez, amíg nincs hozzá asztali és számítógépes író, addig innentől kezdve a vita ismét csak elméleti.

A lehetőség ugyanakkor továbbra is megvan a szabványok egyesítésére, még akkor is, ha tavaly végleg kudarccal zárultak a tárgyalások. Igaz, az első termékek már legördültek a futószalagokról, ám a terjeszkedési fázis előtt még nem késő lépni az ügyben. A Toshiba ezt felismerve közölte, hogy továbbra sem mondtak le az éppen csak elrajtolt optikai formátumok egyesítéséről, amely érvelésük szerint mindkét tábornak kedvező lenne.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A vállalat terveiről Atsutoshi Nishida elnök beszélt a részvényesek számára megrendezett találkozón, kiemelve, hogy az eddigi fejlemények ellenére soha nem mondtak le a közös szabvány kidolgozásáról. Jóllehet korábban több alkalommal is megszakadtak az egyesítő tárgyalások, a jelek szerint a gyártó nem adja fel, és igyekszik meggyőzni a feleket, hogy egy ilyen lépés mindkét oldalnak hasznára válna.

"Szeretnénk megragadni az ezen a téren kínálkozó lehetőségeket" - jelentette ki Nishida a részvényesek előtt, rögtön hozzátéve, hogy elsőként valószínűleg az egymással konkuráló, egyáltalán nem kompatibilis termékek jelennek meg a boltokban. Ez utóbbi már meg is valósult, hiszen a tengerentúlon hetekkel ezelőtt elrajtoltak az első HD DVD lejátszók és kiadványok, míg a Blu-ray esetében a Samsung a napokban dobta piacra megoldását. A Toshiba eközben asztali felvevőjéről is lerántotta a leplet, igaz, ez egyelőre kizárólag Japánban jelenik meg, és a többi régiót illetően még csak a tervekről sem beszélnek.

Kérdés, hogy miért kötelezi el magát a cég a szabványok egyesítése mellett, amikor mindeddig éppen azon előnyét igyekezett minél jobban kihasználni, amelyre a korai megjelenés révén tett szert. Vajon túlságosan kemény feltételeket támaszt az árverseny - még ha a riválisok ebben nem is erőltetik meg magukat -, vagy annyira tartanak a Blu-ray nagyobb kapacitásától, hogy már nem reménykednek a vásárlók többségének meghódításában? A választ természetesen nem kapjuk meg a cégtől, amelynek vezetése elkötelezettségét és a felhasználók helyzetének javítását igyekszik hangsúlyozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tiberius B #31
    ja
    ez Magyarország
  • Neurotoxin #30
    Most őszintén:te észreveszel vmi különbséget a monitoron DVD és HD között?Egy baromi nagy HDready TVn már lehet-bár vannak fenntartásaim. De az emberek nagy része nem rendelkezik 300.000es tvkkel!Ez Magyarország!
  • quentit #29
    Egyetértek. Nem tudom hogy jött fel ez a hülyeség, hogy 2-3 gigás HD RIP.

    A tisztességes HD RIP-ek azok 4.5 gigások és nem DivX-esek hanem H.264-el tömörítettek.

    Tehát 3000-es bitráta helyett 4-5000-es bitráta és DivX helyett H.264. Ezek már tényleg jó minőségűek! Bár igaz csak 1280x720p-sek de összehasonlíthatatlanul jobb, mint a DVD minőség... RIP-nek jók! A RIP nem másolat, hanem RIP.
  • shabba #28
    Szerintem itt senki nem azt írta ha az 1 DVD-s HD-ről készült RIP-ek majd kereskedelmi célból fognak készülni. Ugyanúgy ahogy DVD-ről készülnek 1-2 CD-s RIP-ek, a jővőben lesznek majd HD-ről vagy BR-ről készül 1 esetleg 2 DVD-s RIP-ek. Egy 1920x1080-as 20Mbps-es streamet, átméretezve(ahogy a CD-s RIP-ek esetében is van) 1280x720-ra 4-5Mbps-es H.264-es codec-kel elég jó, nézhető minőséget lehet elérni. Az ilyen RIP-ek, legalábbis amiket láttam nem igazán kockásodtak, inkább elég jó minőségük volt. Hisz egy ilyen DVD-s RIP 4x több képpontot és 4-6x nagyobb bitrátát hozna mint az 1-2 CD-s RIP-ek.

    A CD-s RIP-ek is ugyanúgy meg fognak maradni mert méretük ellenére nézhető élményt nyújtanak és méretük miatt jobban hozzáférhetők a tömegek számára, ráadásul az igen elterjedt DivX játékosokkal kompatibilisek, míg a H.264-es codek esetén majd új játékosokra lesz szükség, amik idővel el is fognak jönni. Szerintem először csak továbbra is DVD-vel alkalmazkodva az új RIP-ek kihívásaihoz, aztán majd később ha elég olcsó szintre csökken a HD vagy BR akkor már lesznek olyanok is.

    Az M$ WMV HD-s DVD-i inkább demonstrációs célt szolgáltak mint új kereskedelmi média kialakítását célozták. A méret korlát mellett 1280x720-as felbontás mellett lehet 7Mbps-es bitráta mellett lehet DVD-re rápakolni a T2-t VC-1-gyel. HD-DVD esetén ugyanezt teszik 3x nagyobb adatterület mellett 3x magasabb bitráta mellett 1920x1080-as felbontásban. Persze kereskedelmi termékhez ez a jobb párosítás, de az arról készült RIP-ekhez a DVD bőven elégséges lesz még jó ideig. Átlag ember úgy sem engedheti meg magának hogy 1920x1080-as natív HD LCD-t vegyen mert a milliós ára túlon túl drága. Egy 250k-s 32 colos 1280x720-ashoz passzoló LCD-n meg a DVD-s RIP is jól fog mutatni. :)
  • Aspirin #27
    "Fiacskam,mondta mar neked valaki hogy nem magyarorszag a vilag kozepe?
    Elmondanam,hogy itt angliaban baromira nem tamogatott nyelv a magyar az eredeti dvd lemezeken!!!
    A roman,bolgar,cseh mar sokkal inkabb nem beszelve a hindirol es az arabrol...bar ezek is inkabb feliratkent es nem audiosavkent."

    Cö-cö! A románok nem is szinkronizálnak
  • metaljesus #26
    "Aki latott mar HD adast nagykepernyos TV-n, az utana nem akar ujra hagyomanyos DVD-t es SD TV adast nezni."
    hát ezaz: aki látott, az itthon csak a felső tízezernek egy része, az átlagember ettől nagyon nagyon messze van. meg persze az egész ország technikai színvonala, hogy ilyen adást lehessen általánosan adni/nézni/rögzíteni.
    senki nem vitatja, hogy a HD sokkal jobb minőséget nyújt mindenben, de nekünk földi halandóknak a divx is elég jó szórakozást nyújt egyelőre, és szerintem ez jó pár évig még így is fog maradni, amíg a HD el nem éri kábé a mostani dvd írók/lemezek árát.
  • zzebi #25
    3000kbps-ot video bitrate-et ajanl 720p-ben a DivX codec, ennek meglehetosen bena a kepminosege. Ehhez hozzaveve a stereo 128kbps hangot egy ket oras film valoban 3 giga korul jon ki.

    A gond ezzel az, hogy egy HD lemezen nem lehet 720p anyagot rogziteni, mert akkor sirni fognak azok, akiknek a TV-je tamogatja a 1080i vagy 1080p formatumot. A legjobb rogton 1080p-ben rogziteni, hogy minden HDTV-n a leheto legjobban mutasson a kep. Ez alapveto kovetelmeny.

    Nezzuk, hogy ehhez mit ajanl a DivX codec: minimum 8000kbps. A minoseg meg mindig eleg gaz, a tomoritesi hibak meg mindig lemasznak a kepernyorol.
    Ekkor a kerdeses 2 oras filmunk stereo 128kbps hanggal maris majdnem 8 giga.

    Mit kapunk tehat egy ketretegu DVD lemezen?
    A HD kepessegeihez merten gyenge kepminoseget es legfeljebb 1 savnyi gagyi minosegu multichannel hangot. A film hossza pedig legjobb esetben is alig lehet tobb, mint 2 ora.
    Extraknak, szinkronoknak, menunek semmi hely. Jobb minosegu hangnak sincs hely (7.1 HD DTS/Dolby, esetleg PCM), a kepminosegi hibak kicsit odafigyelve mindenkinek lathatoak, stb...

    Azt hiszem nem ezt varjak azok, akik igazi HD minosegu hazimozizast szeretnenek. Egy ilyen gagyi megoldassal senki nem lephetett piacra.

    Mellesleg a Micrsoftnak van egy ilyen oszver megoldasa. Ugy hivjak, hogy WMV HD, vagy valami ilyesmi. DVD-n tarolnak HD 720p filmet VC-1 ben tomoritve. Asszem a Terminator 2 kijott ilyen formatumban is.
  • Jacek #24
    2-3 giga szokott lenni egy HD film xvidben:) jo lesz az nekunk szerintem:)
  • zzebi #23
    A HD-rol: Aki latott mar HD adast nagykepernyos TV-n, az utana nem akar ujra hagyomanyos DVD-t es SD TV adast nezni.

    A DivX/XviD maniakusoknak:
    Mind a HD-DVD, mind a Blu-ray tamogatja az MPEG4 AVC es a VC-1 codec-et, amik legalabb (!!!) ugyanolyan jol tomoritenek, mint a DivX.
    Namost, ha az AVC nem tudja a HD felbontasu filmet 4.7 vagy 9 gigara rendes kepminosegben betomoriteni, akkor a DivX sem tudja. Ezzel a DVD el is verzett a HD csataban.
    Tehat mindnkeppen marad a HD-DVD vagy a Blu-ray formatum. Ezekutan az ar es a kapacitas dont.
    Az elso hirek szerint az egy- es ketretegu HD-DVD es BR lemezek ara kozel azonos lesz (kb 5%-al dragabb a BR), mikozben a BR lenyegesen nagyobb kapacitast nyujt.
    Szamitogephez valo iro/olvaso mar van mindket formatumbol, bar elegge dragan. Az elso BR-RW notebook mar tobb hete a piacon van (by Sony)!

    Ez a csata nem Magyarorszagon fog eldolni, de meg csak nem is a kontinentalis Europaban, mivel nalunk meg nincs a HDTV-hez megfelelo infrastruktura (keszulekek, adasok, stb).

    Neked, aki ezt el tudod olvasni (tehat ertesz magyarul) kb 99% az eselyed ra, hogy a kovetkezo 2-3 evben nem is lesz szukseged HD formatumra, igy nyugodtan maradj a DVD-k es a DivX mellett, es inkabb ne is foglalkozz ezzel a cikkel.
    3 ev mulva pedig ugyis teljesen masok lesznek a piaci viszonyok (olcso nyersanyag, olcso eszkozok), igy eleg lesz akkor visszaterni az ugyre.
  • Marlosh #22
    "minek nekem 20 nyelvű tömörítetlen 8 csatis hangsáv, legyen eredeti+magyar 5.1 és kész."

    Fiacskam,mondta mar neked valaki hogy nem magyarorszag a vilag kozepe?
    Elmondanam,hogy itt angliaban baromira nem tamogatott nyelv a magyar az eredeti dvd lemezeken!!!
    A roman,bolgar,cseh mar sokkal inkabb nem beszelve a hindirol es az arabrol...bar ezek is inkabb feliratkent es nem audiosavkent.