shabba#28
Szerintem itt senki nem azt írta ha az 1 DVD-s HD-ről készült RIP-ek majd kereskedelmi célból fognak készülni. Ugyanúgy ahogy DVD-ről készülnek 1-2 CD-s RIP-ek, a jővőben lesznek majd HD-ről vagy BR-ről készül 1 esetleg 2 DVD-s RIP-ek. Egy 1920x1080-as 20Mbps-es streamet, átméretezve(ahogy a CD-s RIP-ek esetében is van) 1280x720-ra 4-5Mbps-es H.264-es codec-kel elég jó, nézhető minőséget lehet elérni. Az ilyen RIP-ek, legalábbis amiket láttam nem igazán kockásodtak, inkább elég jó minőségük volt. Hisz egy ilyen DVD-s RIP 4x több képpontot és 4-6x nagyobb bitrátát hozna mint az 1-2 CD-s RIP-ek.
A CD-s RIP-ek is ugyanúgy meg fognak maradni mert méretük ellenére nézhető élményt nyújtanak és méretük miatt jobban hozzáférhetők a tömegek számára, ráadásul az igen elterjedt DivX játékosokkal kompatibilisek, míg a H.264-es codek esetén majd új játékosokra lesz szükség, amik idővel el is fognak jönni. Szerintem először csak továbbra is DVD-vel alkalmazkodva az új RIP-ek kihívásaihoz, aztán majd később ha elég olcsó szintre csökken a HD vagy BR akkor már lesznek olyanok is.
Az M$ WMV HD-s DVD-i inkább demonstrációs célt szolgáltak mint új kereskedelmi média kialakítását célozták. A méret korlát mellett 1280x720-as felbontás mellett lehet 7Mbps-es bitráta mellett lehet DVD-re rápakolni a T2-t VC-1-gyel. HD-DVD esetén ugyanezt teszik 3x nagyobb adatterület mellett 3x magasabb bitráta mellett 1920x1080-as felbontásban. Persze kereskedelmi termékhez ez a jobb párosítás, de az arról készült RIP-ekhez a DVD bőven elégséges lesz még jó ideig. Átlag ember úgy sem engedheti meg magának hogy 1920x1080-as natív HD LCD-t vegyen mert a milliós ára túlon túl drága. Egy 250k-s 32 colos 1280x720-ashoz passzoló LCD-n meg a DVD-s RIP is jól fog mutatni. :)