Gyurkity Péter

Végleg megrekedtek a Blu-ray-HD DVD tárgyalások

A Sony egyik vezető beosztású tisztviselője elismerte, hogy végleg lezárult a Sony és a Toshiba között folytatott egyeztetés, és nagy valószínűséggel kudarccal zárul a következő generációs szabványok egyesítését célzó törekvés.

Ken Kutaragi, a Sony elnöke a Nikkei Electronics megkeresésére válaszolva kijelentette, hogy a tárgyalások lezárultak, és szinte semmi esély nincs arra nézve, hogy létrejöhet a korábban remélt megállapodás a két gyártó között. A hír azért érdekes, mert sokan még tegnap is abban reménykedtek, hogy a tárgyalások végül mégis folytatódnak, és van remény a megegyezésre. A Nihon Keizai Shimbun nevű neves japán gazdasági folyóirat szerint erre a két vállalatnál esedékes személycserék miatt lett volna esély, ám Kutaragi nyilatkozata végleg megcáfolta ezt az értesülést.

Lassan lezárul tehát a két szabvány körül folytatott szappanopera, és úgy tűnik, hogy az elkövetkezendő években mégis két konkurens szabvánnyal kell számolnunk. A küzdelem mindenképpen érdekes lesz, hiszen biztosra vehetjük, hogy mindkét oldal tartogat még számunkra meglepetéseket, már ami a kapacitást és a minőséget illeti. Ezen a téren eredetileg a Sony harcolt ki előnyös pozíciót, hiszen a Blu-ray lemezek révén kezdetben 25 GB-os kapacitást ígértek, míg a konkurens HD DVD "leragadt" 15 GB-nál.


A BenQ Blu-ray meghajtója fedél nélkül

Az elmúlt hónapokban azonban fokozatosan beindult a nagy számverseny, és mindkét gyártó igyekezett minél többet kisajtolni a szabványokból. Az új lemezeket előbb a jelenlegi DVD szabvánnyal kombinálták, majd hozzáláttak a kapacitás, illetve a támogatói tábor növeléséhez. A két rivális nagy meglepetésre azután mégis tárgyalásokba bocsátkozott, egészen addig, míg a Toshiba meg nem jelent legújabb fejlesztésével, amelynek köszönhetően hirtelen 45 GB-ra ugrott a HD DVD kapacitása, erre a TDK 100 GB-os Blu ray koronggal válaszolt.

Ettől fogva újra megjelent a széthúzás a két tábor között, bár a felek még heteken keresztül húzódoztak egyértelműen felrúgni az egyezkedést. A jelek szerint azonban ez az idő végül elérkezett, és most már végképp semmi remény nem mutatkozik az egyesítésre. Természetesen az még nyitott kérdés, hogy a piacon végül melyik szabvány bizonyul majd győztesnek, de az biztos, hogy ismét nem a vásárlók jártak jól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #31
    hogy a jelenlegi DVD gyártosorokon is elkészíthető, némi átállítással
    a blu rayhez teljesen uj berendezések kellenek, azaz jóval drágább lesz kezdetben (meg kell térülnie)
  • Andris #30
    olcsóbb... kompatibilis lehet a mostani meghajtókkal
  • mondnick #29
    Ok, a blue-raynek nagy a kapacitása. A HD-DVDnek mi az előnye hogy egyáltalán versenyben maradjon?
  • TommoT #28
    De mire ez Európába eljut addigra már több minden meg lesz oldva. Szerintem. Egyébként a gépet össze lehet kötni a tv-vel és egy ideig elég lesz, ha a gép írja meg olvassa ezeket. Ha föl akarok venni rájuk... Akkor meg olyan vga kell, amibe a tv-kábelt rá lehet kötni. Már ma is viszonylag olcsón lehet kapni ilyeneket.
  • TommoT #27
    Szerintem nemsokára meg lesz oldva a blu-ray/hd-dvd/dvd/cd író és olvasó egybe, csak kicsit drága lesz. :) De szerintem megoldható lesz, mert max a gép cserélgeti az olvasófejeket, ahogy a 3cd-s hifiben mikor a cd-k pörögnek. Értitek ugye?
    Egy lami kérdés. Mi az a BR-driver (#25) meg bmw (#22) ?
  • Tbone #26
    Nekem mindig is volt egy erdekes kerdesem, csak eddig senki nem tudott ra valaszolni:
    Ha veszek egy filmet mondjuk VHS-en, akkor megveszem a kazettat mint adathordozot es a jogot, hogy en otthon megnezhetem a filmet. Mi van akkor, ha ugyan az a film kijon DVD-n is es en szeretnem kicserelni a VHS kazimat DVD-re. A film ugyan az, csak az adathordozo mas (ha nem szamitjuk az extrakat ami neha sz@rt sem er). Visszakuldhetem a kiadonak, hogy csereljek ki ugy, hogy max a postakoltseget fizetem ?
  • Dzson #25
    A PlayStation3 (és gondolom ez kapcsán az összes sony BR driver a jövőben) tudja olvasni a blueray mellett az ÖSSZES eddigi szabványt visszafelé, szóval nem kell kidobálni majd a régi cd és dvd gyüjteményeket, ilyesmit. Ellenben a másik oldal egyelőre a lemezkapacitással dobálózik, de semmit sem hallottam az esetleges meghajtóiról (vagy csak nem figyeltem eléggé).
  • Hegyikecske #24
    BAZZEG EZ MÁR RÉMES H. 2 EGYMÁST KÖVETŐ NAPON TELJESEN ELLENTÉTES HÍREK JÖNNEK KI UGYANARRÓL A TERMÉKRŐL... El kéne már dönteni h mi lesz végre mer ez senkinek se jó... mégiscsak az lesz h amig ezek civakodnak jön a 3. technologia ami szépen felváltja ezt a 2t...
  • jozzee #23
    Ha találok rá módot mindenképpen át szeretném "aludni" ezt a szerencsétlennek tűnő helyzetet.Nem akarnak high-tech módon versenyezni, inkább foltozni a régit abszolút költséghatékonyan, perfekt madárnak nézni a felhasználókat.
    Ez a helyzet mindenképpen rámutat valamire:egy cégnek ma a legfontosabb feladata a high-tech helyett a high-marketing.....a fullprofit kiaknázásához....
  • BiroAndras #22
    Nagyon nem jó nekünk ez a verseny. Ugyanez volt a DVD-nél is, és évekkel késleltette az elterjedést. Lényegében a combo írók megjelenésekor lett végre piacképes a DVD (az adattárolás szempontjából persze).
    Általában persze előnyös a verseny, de nem a szabványok versenye. A különbség az, hogy pl. audiról bmw-re válthatsz különösebb kényelmetlenség nélkül, viszont HD-DVD-ről Blue-Ray-re nem, mert akkor elveszted a filmjeidet, és a kiírt adataidat.
    Másrészt mit nyerhetsz a versennyel:
    - Nagyobb kapacitást nem, mert a szabvány adott. A kompatibilitás miatt nem lehet változtatni.
    - Minőséget se, mert sajnos manapság a verseny a minőség romlásához vezet (a költségtakarékosság miatt).
    - Olcsóbb árakat se, mert ahhoz az kellene, hogy minél nagyobb mennyiségben tudják eladni a lemezeket, ami viszont a kompatibilitás hiánya miatt nem fog menni. Itt szintén hivatkoznék a DVD-re. Akkor lett az íróknak hirtelen emberi ára, amikor kijöttek a combo írók.

    Jó verseny akkor lenne, ha 1 szabvány lenne, több gyártóval.