Gyurkity Péter

Elrajtolt a HD DVD

A tengerentúlon megjelentek az első HD DVD kiadványok, és a Toshiba lejátszói is megérkeztek az Államokba. Eközben DVD+RW szövetség sem tétlenkedik.

Az amerikai kontinensen elrajtoltak a következő generációs HD DVD filmek, mégpedig a nagyobb hollywoodi stúdiók jóvoltából. A Reuters beszámolója szerint az első versenyző az előzetes hírekkel ellentétben nem "A millió dolláros bébi" a Warner előadásában, hanem két másik film, és az Universal is készült saját produkcióival (Apollo 13, Doom, Bőrnyakúak stb.).

Az érdeklődőknek ennél kedvezőbb hír, hogy a Toshiba lejátszói már megérkeztek néhány kereskedőhöz. A gyártó tehát nem kis meglepetéssel készült a húsvéti szünet alatt, és ha minden jól megy, a hétvégére már megkezdődhet a HD DVD meghajtók árusítása. Ezzel jócskán megelőzik a konkurens Blu-ray gyártókat, amelyek még a célegyenesbe forduláshoz készülődnek. Arról sajnos nincs hír, hogy Európába mikor érkeznek meg az újdonságok - a jelek szerint ismét a sor végén kullogunk, jelentős lemaradással Japán és az Egyesült Államok mögött.


Amint arról korábban már beszámoltunk, a Warner stúdió több filmmel rajtol, ám az eredeti hármasból csak Az operaház fantomja és Az utolsó szamuráj maradt állva. Az Universal elsőként a Serenity című filmet dobja piacra, és hét múlva pedig jön az Apolló 13 és a Doom. Májusban két újabb csoportban jelentetik meg alkotásaikat, köztük olyan filmekkel, mint a Van Helsing és az U-571. Érdekes, hogy a stúdiók 10 ezernél kevesebb példányt jelentetnek meg, mivel a Toshiba pontosan ennyi lejátszó leszállítására tett ígéretet.

A japán PCWatch információja szerint eközben a DVD+RW Alliance elfogadta az újraírható kétrétegű korongok végleges specifikációját. Bár a szervezet hivatalos oldalán még nem jelentették be a döntést, a hír szerint erre már az elmúlt héten sor került. Az újraírható változat a hagyományos DVD+R DL lemezekhez hasonlóan 8,5 GB kapacitású, írási sebessége 2,4x-es. Emlékeztetőül: a DVD+R szabványt nem hagyta jóvá a DVD-formátumok mögött álló szervezet, ezért ezeken a lemezeken nem használhatják a szabványos logót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Supremo #5
    Engem nem érdekel melyik nyer, úgy is jönnek a hybrid meghajtók és írók :-D
    Azt várom már én is, hogy legyen itthon író, és legyenek írható lemezek! Szeretném 10-15db lemezre az összes cuccomat felírni, akkor nem kéne 2 tonna DVD lemezzel rohangálnom, és otthon is több lenne a hely.
  • enkido #4
    valami olyasmit, hogy ket nappal a duke nukem forever után...
  • hetti #3
    Mért megkapták az elsö helyért járó kupát????
    itt senki sem nyer mert ugyan az lessz mint az elözö csatározásnál: HD-BR-DVD-iro
  • Axon #2
    Én igazából már azt várom, hogy levehessek a bolt polcáról egy írható HD DVD lemezt, majd hazamenve betegyem a számítógépemben levő HD DVD íróba és kiírhassam rá a vinyómón levő töménytelen mennyiségű adatot, nos ha ezzel végeztem és ránézek az asztalomon levő naptárra, akkor az mit fog mutatni?
  • craesh #1
    már rég nyert a blu-ray. akármi is lesz hd-dvd téren