Berta Sándor

Leállította a Microsoft a WinFS fejlesztését

Hosszas huzavona és többszöri viták után eldőlt, hogy a jövő év elején érkező Windows Vista nem fogja tartalmazni a WinFS fájlrendszert. A hírt Quentin Clark vezető fejlesztő jelentette be blogjában.

"Nem tervezzük a WinFS külön kiadását és ez a döntésünk a Vista béta 2-es verzióját is érinti" - írta a szakember, aki ugyanakkor megpróbálta úgy beállítani a dolgot, hogy csupán stratégiai változások történtek. Közlése szerint a fájlrendszer egyes részeit fel fogják használni az SQL Serverben és a Visual Studio következő verziójában, az ADO.NET-ben, ezért válik külön termékként feleslegessé a WinFS. A blog hírét kommentáló hozzászólók viszont másként látják a bejelentést. "WinFS is dead" vagyis a WinFS halott írta egyikük.

A WinFS egykor Bill Gates egyik kedvenc projektje volt, 2003-ban még a Windows Vista Szent Gráljaként beszélt róla. Gates úgy vélte, a WinFS, az Indigo (mai nevén Windows CommunicationsFramework) és az Avalon (mai nevén Windows Presentation Foundation) lehet majd a Vista három fő pillére. A bejelentés azért is érdekes, mert a múlt héten Gates a Cnet online honlapnak adott interjújában még megerősítette, hogy gondoskodni fog róla, hogy Ray Ozzie folytassa a WinFS-programot.

A WinFS kálváriája 2004 nyarán kezdődött, amikor hivatalosan is kitörölték a Vista fejlesztési üzemtervéből. Ezután úgy tekintettek rá, mint az XP és a Vista egyik későbbi lehetséges különálló kiegészítő elemére. Érdekesség, hogy a Gartner piackutató cég elemzői már akkoris 30 százalékos valószínűséggel azt jósolták, hogy a WinFS különálló termékként sem fog megjelenni. 2004 decemberében már arról lehetett olvasni, hogy akár évekig is csúszhat a program. Ezzel szemben tavaly augusztus végén még felcsillant a reménysugár, mert arról volt szó, hogy akár már egy hónapon belül elérhetővé válik a WinFS előzetese.

A mostani bejelentés azonban úgy tűnik végleg lezárta a szép reményű, az eredetileg a FAT32 és az NTFS fájlrendszerek leváltására szánt WinFS fejlesztését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zsoleszq #68
    Sziasztok
    Tudnátok segíteni hogyan kell Microsoft Office Outlook e-mail-ből a postázandó üzenetekből kitörölni a bent ragadt E-mailt. Előre is köszönöm a válaszolókat.
    Sziasztok Zsoleszq
  • Tiberius B #67
    Van egy db fájl, ami kiakasztja, nálam is volt ilyen, előbb-utóbb megoldódik
    [sajna vagy kétezer töredezettségmentesítés után:-(]
  • Athlon64 #66
    Mindenkinek bocsi az előbbiért, már megoldódott...
    Valamiért frissítenem kell az oldal, de csak ott
  • Athlon64 #65
    Tudom nem ide tartozik, de miért van az, hogy pl. ide tudok írni de a mac-es hírné azt kéri, hogy lépjek be, de ha meg is teszem újra akkor jem jelenik meg a szövegdoboz?!
  • Mice #64
    http://www.microsoft.com/technet/windowsvista/evaluate/overvw.mspx
    :)ezt azért nem keverném ide:)

    eléggé marketingszagú :))
  • Sanyix #63
    Szép... nekem NTFS fél hónap alatt 57%-os töredezettség, 25% hely szabad... bizonyos fájloknak több ezer töredéke van, és egy dvd-t néha valós 8x-os sebességgel se tudok megírni, mert megáll töltögetni, mert nem tud megfelelő sebességgel olvasni a vinyó (11 mbyte/sec).
    A vindóz töredezettségmentesítő, meg rakosgat pár fájlt, aztán aszondja, hogy ő kész van, és hogy egy rakás fájlt nem tudott töredezettségmentesíteni (avi, mp3, stb). Az is aztán hasznos cucc...
  • Mice #62
    nem is ettől halott hanem attól, hogy a vista ígyis is sokat fog késni de ha nem csúszott volna a winfs, akkor legalább a vistával egyidőben lett volna vmi. így meg, hogy csak utána foglalkoznak vele...dnukem fever....
  • Caro #61
    Én el tudom képzelni.
    Flash vinyót kell használni :D
    Csak ne menne tönkre olyan hamar :(
  • Yv@n #60
    Mint mondtam korai kliens, azóta a főágban is réges rég javították, és megfelelően allokál helyet 1-1 fájlnak. A mondanivalóm lényege az volt, hogy ezzel akkor tökéletesen helyrevágott bármi fájlrendszert töredezettség terén. Működését tekintve a gond akkor az volt, hogy elkezdtél kb 30 fájlt tölteni, nem foglalta le egyben a winyón a szükséges területet, hanem chunkonként - ahogy épp újba kezdett - csinálta meg az adott bejegyzést. Ez ahhoz vezetett, hogy ha ment a példában említett 30 fájlod, akkor minden fájlból volt 1 kis rész mire jött az adott fájl következő darabja. Ha ehhez hozzáveszed, hogy winyón sem feltétlen egybefőggő volt a hely, akkor elég érdekes fragemtációs ábrát lehetett volna rajzolni. :)

    ftruncate nyilván jó, ha a progi ami a fájlkezelést nyomja használja, és eként előre lefoglalja a helyet, de nyilván az általam említett példának épp ez volt a lényege, hogy ez nem így volt. És ezt most hirtelen el sem tudom képzelni, hogy fs fejlesztőként hogy tudnád megakadályozni, egy app bénázásait.
  • turul16 #59
    Lehet, hogy mégse olyan jó :(