Gyurkity Péter

Hivatalos Vista követelmények

A Microsoft nyilvánosságra hozta következő asztali operációs rendszerének hivatalos hardverigényét. Nagy meglepetés nem volt várható, a Vista étvágya észrevehetően nagyobb lesz elődjénél.

A szoftvercég két kategóriában, pontosabban két marketing program keretében osztályozza az asztali konfigurációkat. A "Vista Ready" rendszerek a minimális követelményeknek tesznek eleget, azaz - a vállalat állítása szerint - elfogadható szinten futtatják az operációs rendszert, míg a "Premium Ready" jelzéssel ellátott gépek az összes funkciót támogatják, vagyis teljes értékű összeállításnak minősülnek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A két kategória között nincs óriási eltérés, már ami a technikai paramétereket illeti. Ez legfőképpen a viszonylag magas követelményeknek köszönhető: a minimális konfiguráció 800 MHz-es processzornál, DirectX 9-es grafikus kártyánál és 512 MB memóriánál kezdődik, míg a prémium osztály 1 GHz-es chipet, 1 GB memóriát és a Vista funkcióit támogató grafikus kártyát követel. Áprilisban azonban arról is értesülhettünk, hogy nem ez lesz az egyetlen feltétel a megújult kinézet használatához, akkor ugyanis elhangzott, hogy az Aero motor a Windows aktiválását igényli majd. A cég ezzel is szeretné csökkenteni a kalózmásolatok arányát, bár az eddigi próbálkozások ismeretében kérdéses, mennyire lesz sikeres a kezdeményezés.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A ma indult kampány, illetve a 22-én rajtoló 10. WinHEC konferencia részeként rántották le a leplet a Get Ready weboldalról, amely szintén a felkészülést hivatott megkönnyíteni, már ami a hardverfeltételeket illeti. Van mit megmagyarázni, hiszen - mint annak idején az XP esetében is - sokan feleslegesen magasnak, túlzottnak találják a követelményeket, mondván hogy egy operációs rendszer futtatásához fele ilyen erős gépre sem lenne szükség. Mások inkább attól tartanak, hogy még az itt említett specifikáció sem lesz elég az elfogadható sebességű futtatáshoz, és ez inkább a 1,5-2 GHz-es, 1 GB memória feletti kategóriában valósul meg. Ismerve a mai játékok igényeit, ez nagy valószínűséggel így lesz.

A nagy kérdés, hogy mennyien barátkoznak meg a Microsoft új üdvöskéjével, és az otthoni, illetve vállalati felhasználók milyen arányban tartják majd kifizetődőnek, vagy akár csak tűrhetőnek a váltás okozta kényelmetlenségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #194
    Pl. Wine.
  • Hierogli #193
    "Lehet, hogy szarrágásnak tűnik, de szerintem a win kompatibilis progik alkotnak egyfajta platformot, de ezek nem csak win alol futtathatók"

    Erre elkerekedett a szemem. Hogy mondja, kedves nexus6?
  • dez #192
    Nem csak Aero van itt, hanem egy összetettebbnek mondott OS, ami sok dolgot bonyibban old meg, ami általában több kód, így több prociidőt is jelent.

    Plusz ha egy ablakban (nem teljesképernyőn) futtatott program maga is használja a GPU-t, akkor az is lassabb lesz.

    Az egy dolog, hogy a játékokat általában teljesképernyőn futtatják, azt talán nem lassítja az Aero, mivel remélhetőleg addig teljesen inakív.
  • dez #191
    Teljesen nem tudja (legalábbis a kernel nagy részének benn kell maradnia, mert nem adódik át a vezérlés a játékoknak, mint a "régi szép időkben") - kérdés, mennyi marad bent, és az mennyi prociidőt eszik.
  • BiroAndras #190
    "Csak annyi, hogy vehetsz hozzá még 1-2 giga ramot (alaplaptól függően inkább csere, mert pl. 3 modult már csak lassabban kezel, stb.), és dual-magos procit, ha az említett alkalmazásokat ugyanúgy akarod használni tovább."

    Ez szerintem nem igaz. Pl. a proci használata épp hogy csökken az Aero-val, hiszen pont az a lényege, hogy a GPU-t használja a rajzoláshoz. Memóriát se eszik sokat. Az előző bétát próbáltam 500MHz-es celeronon 512MB memóriával, és nem volt gond vele. Sajnos nem volt időm sokat kísérletezni vele, de egyáltalán nem úgy tűnt, hogy keveselné a hardvert.
  • Benedicht #189
    "Nagyon kiváncsi leszek mennyire fogja majd vissza a gameket a Vista felülete!"

    Semennyire, mert "kipakolja" magat a rendszer/videokartya memoriabol magat.
  • dez #188
    Az idők folyamán jelentek meg elég jó OS-ek (OS/2 [a MS kezdte, de az IBM folytatta], BeOS, QNX-RTOS; bár más platform [volt], de MacOS-X), de egy birodalom falait nem könnyű áttörni.
    Arról lehet vitatkozni, hogy a Linux mennyivel jobb, de a fejleszési koncepciót főleg sokan jobbnak tartják. (Mások - főleg MS pártiak - meg nem.) Mindenesetre sok éve ez az első számottevő lehetőség a MS megfogására (nem feltétlenül legyőzésére), az IT monopolizálódásának ellensúlyozására.
    Ja, egyébként az IT-n kívül is van élet. :)
  • Morden23 #187
    Oksa dez, ebben igazad van, de ha valóban annyival jobb, mint ahogyan szokták ezt néha állítani, akkor miért nem következett be az a bizonyos közmondásos threshold a a részesedésben?
    A LINUXnak annyi distrib-je van, hogy ha össze akarnám számolni őket, és kitalálni, hogy melyik miben pozitív, már az nem lenne túl hatákony nekem, mint mezei, kommersz win-fogyasztónak. Nem beszélve arról, hogy még mindig "be kell laknom" az új oprendszeremet.
    Aki lépést akar tartani az IT fejlődésével (már amennyire ez lehetséges), annak úgyis fejlesztenie kell. Hogy most a Windows Vista, a Quake5 vagy a LightWave 9 indukálja ezt a fejlődési kényszert, az szinte mindegy. Ha meg valaki ezt nem óhajtja, mert neki a munkájához/szórakozásához elegendő X teljesítményű gép, vagy rosszabb esetben KÉNYTELEN megelégedni a rosszabb/alacsonyabb teljesítményű/fejletlenebb cuccal, akkor ott pontot is tettünk az i-re.
    Én csak azt nem szeretem, amikor valaki eny nem túl kontrasztos zsargonnal szeretné bizonyítani a LINUX (vagy akármi) magasabbrendűségét.
    Régebben a motorozás, a woodstock, a disco, aztán a rock volt a lázadás. Néha már kezdem úgy érezni, hogy manapság meg az, ha LINUXot használok AMDvel és sufnituning vízhűtéssel:)
  • dez #186
    Az a fő oka, hogy (%-ban) kicsi a piaci részesedése.
  • dez #185
    Csak annyi, hogy vehetsz hozzá még 1-2 giga ramot (alaplaptól függően inkább csere, mert pl. 3 modult már csak lassabban kezel, stb.), és dual-magos procit, ha az említett alkalmazásokat ugyanúgy akarod használni tovább.