Gyurkity Péter

Elkészült a WinFS előzetese

A korábbi tervekkel ellentétben a Microsoft várhatóan a következő hónapban teszi elérhetővé következő generációs fájlrendszerének előzetes verzióját, egyelőre kizárólag fejlesztők számára.

A Microsoft Watch értesülése szerint a vállalat a szeptemberben esedékes Professional Developers Conference (PDC) nevű rendezvényen adja ki kezéből az előzetest. Ez már csak azért is meglepő, mert a szoftvercég részéről legutóbb még arról nyilatkoztak, hogy az eredetileg a következő generációs Windows operációs rendszer részeként tervezett fájlrendszer csak később, 2007 végén jelenik meg. "A WinFS nem kerül be a Longhorn kliensbe, de nagy a valószínűsége annak, hogy nem lesz megtalálható a szerver változatban sem" - jelentette ki egy tavaly decemberi interjúban Bob Muglia, a Windows Server részleg vezetője.

Akkor a legvalószínűbb változatnak az mutatkozott, hogy a WinFS csak a következő évtized elején, a Longhorn (immár Vista) után következő operációs rendszer - kódnevén Blackcomb - részeként lát majd napvilágot. Muglia hangsúlyozta, hogy a Microsoft olyan dolgokat szeretne elérni az új fájlrendszer segítségével, amelyekről korábban nem is álmodhattunk. A mostani információk alapján úgy tűnik, hogy a vállalat egy frissített Vista bétával készül a rendezvényre, ám a WinFS-t érintő fejlesztésekről ezúttal sem árultak el részleteket. Egyelőre csak annyit tudunk, hogy a konferencián négy előadásban is foglalkoznak majd a fájlrendszerrel. Ezek közé tartozik az "Adatközpontú alkalmazások fejlesztése Avalon és Windows Forms alatt" című, illetve a WinFS jövőbeni felhasználhatóságáról szóló ismertető.

A Cnet cikke több béta verzióról tesz említést. Eszerint a szoftveróriás számos előzetes kiadását tervezi, ám csak a következő évben. Quentin Clark, a projektért felelős igazgató a magazinnak adott interjúban elmondta, hogy a végleges verzió a Windows egyfajta kiegészítéseként jelenik majd meg, a .Net keretrendszerhez hasonlóan. Az egyes gyártók akár előre telepítve is szállíthatják a fájlrendszert.

A dolog igazi érdekessége, hogy a jelenlegi állás szerint a béta verzió a Windows XP rendszereken is elfut majd. A Home és Professional verzió egyaránt támogatott, sőt, a WinFS a Tablet PC és Media Center változatokon is működik, bár ez utóbbi két rendszeren csak minimális tesztelést végeztek. Clark az XP támogatását azzal indokolta, hogy a legtöbb fejlesztő a Windows ezen változatát használja munkájához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zedas #63
    Most néztem össze a #55 és a #47 üzeneteket. Fun! :)
  • BlackRose #62
    Notes/Domino, de azért volt alkalmam pl. Novo Solutions Knowledge Base megoldáson is dolgozni. De ez inkább Groupware megoldás, nem teljeskörű formális KM rendszer, ugyanis bevezetésnek elegendő, de nem tudok jelenleg elképzelni egy KM rendszert sem amely mindenütt működne ezért nem igen lehet testreszabás nélkül komplett KM rendszerről beszélni.
  • pemga #61
    A CAD csak egy extrém példa volt, fogalmam sincs lehet-e egyáltalán őket compare/merge funkcionalitással hivogatni; tudtommal nem, pont ezért választottam azt példának :). De mondhattam volna bármilyen egyedi spec formátumot, kutatói adatbázist, akármit. A lényeg h. FS szinten fel lehet címkézni tartalomtól függően, ahogy nekem tetszik.

    KM-nek mit használtok? Mi Notes-t használtuk egy ideig, most WiKi van (TWiKi, elég jó, GPL-es). De a csoportmunkához kell a ClearQuest, csak az meg nem terjed ki minden file-ra (nevezetesen pont a mindenféle speckóknál nehézkes. WiKinél ez nem gond, hisz az html-alapú.) Ezért gondoltam, hogy egy ilyesmi rendszert viszonylag egyszerűen össze lehetne kalapálni a meta-adatok helyes kitalálásával, mert onnantól kezdve FS szinten menne a kezelése. Csakhát, ha nem tud repositorykba belenyúlni, akkor veszett fejsze nyele...
  • BlackRose #60
    Azt hiszem, hogy még elég sok munka van hátra mire ez a címkézés automatikus lesz, de fontos, hogy rendelkezésünkre fog állni egy technológia ami a cimkézést lehetővé teszi sőt egy dinamikus kiadásban. Sajnos a dukument kezelő rendszerek megkövetelnek egy pontossan meghatározott folyamatot, és ennek ellenértéke az, hogy a dokumentumok hozzáférhetőek lesznek pontossan úgy ahogyan elképzeltük. Az amire én felfigyeltem a munkám során, hogy ha a cégnél létezik formális KM (Knowledge Management) rendszer akkor a folyamatok és a gyakorlat között nincs szakadék és ez esetben a dokumentkezelés is jobban működik. Sajnos nem tudok segítségedre lenni CAD esetében, mert ezen a területen tényleg nem működök, de gondolom, hogy ugyanúgy meglehet oldani egy dokumentkezelő rendszerben mint mást, persze a cimkézési kézimunka sajnos nem maradhat ki, de mindenesetre kifizetődik.
  • Pheel #59
    Biztos, ami biztos, kapott néhány nevelő célzatú felkiáltójelet.
  • kbupdate #58
    Látszik, hogy kisebbségi komplexusa van.
  • pemga #57
    Ez eddigis ok volt, csak egyet ne felejts el: ahhoz hogy ez így működjön, valakinek MINDEN tartalmat fel kell cimkéznie. AI jelenleg ezt nem nagyon tudja (Gizike hangjának és képének felismerése), tehát szegény Gizikét be kell állítani, hogy ilyen könyvtárosi teendőket is ellásson és kitöltögesse a mezőket :). (Pl. a digi fényképezőgép ugyan megmondja, hogy milyen beállítások mellett, hánykor, neadjisten hol csináltad a képet, de hogy mit ábrázol, az már más tészta.)

    Egyébként van nekem egy hatalmas gondom ezzel kapcsolatban. Ez így snapshotként ok, működhet. Mi van a verziókezeléssel? Keresek olyan verziókezelő rendszert, ahol a változtatásokat projektbe lehet fogni, és esetekhez kell rendelni. Pl. jön Gáz Géza, és azt szeretné, hogy a postaládája legyen piros. Jön egy CR (egy doksi), megváltoztatjuk a speckót (még egy-két doksi), megváltoztatjuk a rajzokat CAD-ben, stb-stb. Egy konkrét feladathoz tehát sikerült megváltoztatni kismillió file-t, az a metainfo, hogy a változtatások minek keretében zajlottak (melyik CR, mikor, hol, ki, miért, melyik Kostenstelle) egyben szeretném látni és összekeresni (pl. jön a kérdés hogy: nade mééé piros a postaláda a rajzon, amikor nem is kértek postaládát?) akkor ezt mivel lehet jól? ClearQuest kódokhoz jó, de dokumentumokban már nem ennyire táp... Pláne, ha én cad-es meg miegymás dolgokkal akarom használni. Ellenben nem akarok full folyamatkezelő rendszert írni, hanem csinálja ezt helyettem egy sima metát-indexelő :D mi meg szorgalmasan irogatjuk a meta-infókat.
  • FTeR #56
    a kedéjek borzolására érdekes cikk, érdekes amit felvet. kicsit off, de mégis m$ :)
  • BlackRose #55
    Most elnézést az SG minden rendes tagjától, ezt lehet, hogy megbánom, de elhatároztam, hogy megteszem... néhány perce egy embertől akit sohasem láttam és nem ismerem a következő üzenetet kaptam privátban:
    ---
    Feladó: CyrSyS
    Elküldve: 2005. 08. 31. 12:24
    Tárgy: TE majom
    A jó édes kurva anyádba vered magad te szemétláda zsidó geci fasszopó. Azt hiszed hogy progrmaozó vagy mindent tudsz te szarláda. "vagyis több pénz a konyhára jövőre (nekem, talán nem azt gondoltátok, hogy a Microsoftra gondoltam" ----- bazze nemtudom te hogy élsz én biztos jobban mint te köcsög. Géped ultra gagyi nem értem ha valaki ennyi mindenhez ért meg sokat keres akkor ilyen gépe van. Toms hardvert meg nem csufolnám a helyedbe mert kissé jobban ért a hardverekhez mint te LÁMA. Takarodj innen a nagyképüsködö szarzsák. Ennyi a véleményem rólad meg talán a családodról is ha van!
    ---

    komentálni nem fogom, a szerzője mindent elmondott önmagáról...

    Mégegyszer is elnézést a fórumozóktól.
  • BlackRose #54
    Egy vizuális pelda a WinFS nyújtotta lehetőségekről:

    Pl. A gépeden vannak Gizike fényképei, akkor Gizike neked irt néhány e-mailt, meg megvan Gizike kontakt adatai a gépeden, meg Gizike mondjuk rá énekel és van egy pár mp3 fájlod a Gizike énekléseivel... és ezeket a fájlokat mind relációba kötheted, akkor pl. amikor megnézed a Gizike kontaktját pl. az Outlook-ban akkor előtted lesz minden olyan dolog a gépeden amelynek köze van a Gizikéhez. Na most pl. ez csak egy szál, ha mondjuk rá van olyan képed amelyen Gizike is és Ferike is rajtavan akkor azt már Ferikével kapcsolatos más fájlokkal is relációba kötöd, ez elhetőve teszi egy relacionális adatbázis kezelő rendszer által mindennapos operaciók elvégzését, pl. megkeresheted azt, hogy Ferike és Gizike melyik mp3-ban énekel együtt (ha van ilyen), akkor megnézheted pl. hogy hány olyan képed van a gépen amelyben Gizike és Ferike Marikával együtt fényképezett, akkor ez pontossan hány százalékát teszi ki az összes képenek... Na most ez egy szuperegyszerű pelda (igaz, hogy érdekes, de sokan azt mondhatják, hogy nem igen látnak benne semmi forradalmit), az ami fontos az egy vállalati rendszerben a fájlok tárolása a WinFS-ben dollármiliókat/milliárdokat takaríthat meg a cégeknek akik nagy összegeket fordítanak az adatok tárolására, kezelésére archiválására stb. pl. egy cégnél elég nehéz megállapítani, hogy valamilyen fájl több értékkel rendelkezik e a cégnek mint amennyibe kerül a rendszeren a tárolása, mert hidd el minden bájt pénzbe kerül, most a WinFS adatbázis féle statisztikai lehetőségei ezt kimutathatja... a másik dolog, meg, hogy pillanatok allatt dokumentek ezreit összekötve találunk magunk előtt (mondhatja valaki, hogy igen de ezt lehet folderekbe szervezve is elérni, és részben igaza van neki, de ez egy magyssabb rendszer ami lehetővé teszi, hogy ugyanaz a fájl virtuálissan több folderbe is tartozzon (minden olyanba amihez köze van - tehát relációk kötik)).