Berta Sándor

Rekordszinten a fájlcserélők száma

Perek és razziák ellenére továbbra is felhasználók milliói hódolnak a fájlok csereberélésének. A legfrissebb felmérések szerint világszerte közel tízmillió internetező használ rendszeresen valamilyen fájlcserélő (P2P) programot.

Májusban 9 736 000 felhasználó csereberélt rendszeresen fájlokat a világhálón, ez 12 százalékkal nagyobb szám, mint ahány fájlcserélőt tavaly májusban regisztráltak - derült ki a BigChampagne P2P-adatok kiértékelésére létrejött piackutató cég adataiból. Ez a legmagasabb szám, amit a vállalat valaha regisztrált. Ebben az adatban ugyanakkor nincsenek benne a BitTorrent-hálózatokat használók, mivel az a rendszer teljesen másképp épül fel. A BitTorrent kapcsán azt érdemes megjegyezni, hogy csúcsidőszakban az ezeken a rendszereken bonyolított forgalom teszi ki a teljes internet forgalmának kétharmadát.

Úgy tűnik tehát, hogy a korábbi nagy razziák hatása nem volt maradandó és a perek, valamint a házkutatások után visszatértek azok a felhasználók, akik rendszeresen csereberélnek fájlokat az interneten keresztül. Még azok a komoly érvágások sem jelentenek nagy forgalomcsökkenést, mint például a The Pirate Bay hónap eleji bezárása. Ezek az akciók csupán átmeneti sikereket jelentenek a szerzői jogvédők számára, komoly hatásuk azonban a fájlcserélésre nincsen.

Érdekesség, hogy egyre erősödnek azok a hangok, miszerint valamilyen módon legalizálni kellene a fájlcserélést. Korábban Franciaországban merült fel ez az ötlet, most pedig Hilary Rosen, az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) egykori elnöke emelt szót a megoldás mellett. A volt vezető blogjában arról írt, hogy a kiadóknak felül kellene vizsgálniuk a jelenlegi álláspontjukat, és ahelyett hogy üldözik és tűzzel-vassal megpróbálják kiirtani a P2P-rendszereket, inkább meg kellene próbálniuk legalizálni ezeket a hálózatokat. Hilary Rosen szerint át kellene gondolni a digitális másolásvédelmek (DRM) alkalmazását is. Szükség van-e rájuk és ha igen, milyen formában? Ezenkívül a kiadóknak törekedniük kellene arra, hogy minél több készülék és szolgáltatás legyen egymással kompatibilis, mert ez is csak növelhetné az eladásokat és a bevételt.

A kanadai zeneipar megbízásából készített friss felmérés is azt mutatja egyébként, hogy a fájlcserélők elősegítik a zeneszámok eladását. A kiadók tehát gyakorlatilag az önmaguk üzletét rontják el, amikor fellépnek a P2P-hálózatok ellen. A kanadai fájlcserélők 75 százaléka már legalább egyszer vásárolt legálisan zenei albumot, 27 százalékuk 2-10 alkalommal, míg 21 százalékuk még gyakrabban vett zenei albumokat. A kérdés most már csak az, hogy a kiadók mikor látják be, hogy a jelenlegi stratégiájuk nem vezet sehova és mikor változtatnak az álláspontjukon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • exxile #38
    Meg a "bakelit" elnevezesre visszaterve, szvsz ez egy fonev is lehet, ami egy bizonyos targyra utal. Ilyen alapon pl miert nevezzuk a villanyegot "kortenek"??? Ugyanaz, de ez mar full off, ugyhogy bocs.
  • exxile #37
    Jo-jo tudom hogya a bakelit rendes neve "vinyl", de nalam mar csak bakelit marad. Amugy underground szinten ma is nyomnak lemezeket korlatozott peldanyszamban. Termeszetesen penzbe kerul, nem is mondtam hogy ingyen kell :) Amugy en 3000-3500 FT aron szoktam venni uj bakeliteket. Csak az a baj veluk, hogy altalaban 500, vagy 1000 peldanyra vannak limitalva, aztan kb 2 het es elfogyott...
  • Lenny #36
    A kiadók felett eljárt a idő, nagyon-nagyon fosnak, hogy vége a jó világnak, mikor is semmittevéssel dagadtra keresték magukat.

    Filmeket nem töltök le, a kedvenceimet megveszem akcióban 1-2 ezer forintért, a kevésbé tetszőket írom csak át a tékából kivett lemezről.
    Zenét sokat töltök le, viszont online lemezboltban is vásároltam már számokat, abban az esetben ha nagyon kellett egy szám és nem találtam pl. Soulseeken vagy megtaláltam csak rossz minőségben.(szoktam dj-zni és ott azért számít a jó hangzás)
  • hypno #35
    Ezeket olyan szépen írtad, hogy majdnem kicsordult a könny a szememből. Szívemből beszéltél pajtás.

    A hírről meg annyit, hogy teljesen tipikus, hogy a z erőpozícióban lévő csak akkor hajlandó belátni valamit, ha kényszerítik rá.
    Pedig az egyetlen örök dolog a változás.
  • silentb #34
    Szerintem meg nem azzal kéne foglalkozni aki letölt hanem a azzal aki vagy akik pénzt csinálnak ebből (mármint a másolatokból).Na ez a gusztustalan dolog
  • Razgon #33
    Ott a tuti!
  • Dj Faustus #32
    "meg nem csak szar cd-n, hanem bakeliten is kiadnak oket"
    1. A hanglemez nem bakelitből van. A mikrobarázdás PVC-ből vagy PVA-ból a régebbi normálbarázdás sellakból. Bővebben erről itt.
    2. Az átlagember nem hallja ki az új, mikrobarázdás hanglemez (rendes készüléken lejátszva) és az audió CD közötti különbséget.
    3. Régen a hanglemez is pénzbe került, és azokon is szerepelt az "Artisjus" és "A hangfelvételt a törvény védi" felírat (a mikrobarázdásokon biztos).

    Pár éve volt Szegeden az egyik Közművelődési. Konferencián egy vita arról, hogy mennyit is ér valójában egy sokszorosított zenemű. Egyrészt szó volt arról, hogy maga a zenész ebből keveset kap, másrészt a résztvevő hallgatóktól megkérdezték mennyit is fizetnének ilyesmiért. Hát a jelenleginél jóval alacsonyabb összegre szavaztak.
  • Doomista #31
    ennek az az oka hogy elkábítószereztem az agyamat...
  • Darth Sith #30
    "Májusban 9 736 000 felhasználó csereberélt rendszeresen fájlokat a világhálón"
    ezt honnan tudják ilyen pontosan?
  • chokeerigo #29
    ...bakeliten :D