Gyurkity Péter

BitTorrent kliens a legnépszerűbb nyílt szoftver

A SourceForge.net oldal nemrég lezárul szavazásán közel 250 ezer felhasználó nyilvánította ki véleményét és választotta ki a számára kedves nyílt forráskódú szoftvereket. Az abszolút nyertes az Azureus kliens lett.

A népszerű internetes portál a LinuxWorld konferencián tette közzé a szavazás végeredményét. Ennek során összesen 14 kategóriában hirdettek győztest, megnevezve a felhasználók által leginkább kedvelt nyílt forráskódú szoftvereket. Nem okozott túl nagy meglepetést, hogy a fő kategóriában egy BitTorrent kliens vitte el a pálmát, és külön hangsúlyt kaptak az Xbox konzolra készülő projektek, amelyek közül kettő is bekerült a győztesek közé.

A nyertesek teljes listája megtalálható a közleményben, itt csak néhány fontosabbat emelnénk ki. Ezek között található a phpMyAdmin, amely természetesen az adatbázisok és a rendszeradminisztrátori szoftverek között végzett az első helyen, míg a FileZilla a hálózatoknál, az Asterisk pedig a VoIP projektek közül magasodott ki. Külön említést érdemel az Xbox konzolra készülő projektek: az Xbox Media Center két, a Linux on Xbox pedig egy kategóriában nyert, ezek a szoftverek már a Microsoft üdvöskéjének lehetőségeit igyekeznek kibővíteni. Előbbi teljes médiacenterré, utóbbi pedig hagyományos asztali számítógéppé hivatott varázsolni a konzolt.A szavazás abszolút nyertese azonban egy BitTorrent kliens lett, az Azureus projekt, amely a fájlcserélők körében is kiemelkedő népszerűségnek örvend. A közel 250 ezer felhasználó ezt a szoftvert nyilvánította győztesnek a fő kategóriában, ami a torrent oldalak és kliensek terjedését figyelembe véve talán nem túl meglepő. A szoftvert mostanában több kritika érte túlzottan nagy erőforrás igénye miatt – sokan az apró uTorrent klienst részesítik előnyben -, ám az általa nyújtott lehetőségek, funkciók miatt továbbra is igen kedvelt.

Érdekes, hogy az 1,3 millió regisztrált felhasználót és mintegy 117 ezer projektet jegyző portál letöltési listáján nem az Azureus, hanem két másik fájlcserélő kliens, az eMule, illetve az Ares Galaxy vezet, és a szavazás nyertese csak a harmadik helyen található. A 2006 Community Choice Awards az első volt az oldal által tervezett rendezvénysorozatban, amelyet éves rendszerességgel szeretnének megtartani. A nevezések március 15-én zárultak le, míg a szavazás maga március 17-23 között zajlott le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Mice #37
  no comment ha valakik nem veszik a fáradságot, hogy végignyalják az options-t...nálam csak memót eszik, de sem a vinyót nem cseszteti, se a procit. memót is csak azért mert a maxkapcsolatokat felbaxtam elég magasra..
 • Supremo #36
  Egyetértek! + piratebay.org
 • BiroAndras #35
  "pedig vannak olyan softwerek amik sokkal gyorsabban futnak javaban"

  Ezt nehezen hiszem. Persze a C++-ban szarul írod meg, javaban meg jól, akkor leeht. De ugyanúgy optimalizálva kizárt, hogy a java gyorsabb legyen.
 • Ahhoj #34
  azert igen, nem kell elfelejteni, hogy nem mindenki win-t hasznal :)
  amugy linux-on en jelenleg rtorrent-et hasznalok
  illetve szervergepen torrentflux-ot, az is mokas :)
 • MerlinW #33
  az ujabbakkal már nem annyira, de sok helyen tltva van. Egyébként nem az Azureus eszi az erőforrást, hanem a java, amire tehénkedik.

  A komolyabb oldalakon Azureus, Bitcomet, uTorrent és Bittorrent/tornado a preferált kliens. Első 3 kényelmes, ill Azureus linuxon nem olyan vészes mint win alatt, azaz a java...:)
 • Sanyix #32
  Ja azu népszerű, mert lehet vele csítelni keményen.
 • exxile #31
  Jah, az azu meg azért nyert, mert minden egyes felhasználónak a kliensen keresztül személyes üzenetet küldött automatán, hogy menjen szavazni! :) Így szavaztam én is az azura :)
 • exxile #30
  Szerintem ez nem így van. Ahogy szoktam nézegetni a kliens azonosítókat az ügyfelek közt, Azureus simán kb 50%, utána jön a többi. Én egyébként azért használok Azut, mert linuxra egyértelműen ez a legjobb, és a linuxos verzió sokkal kevesebb erőforrást használ. Csodálkoztam is nagyokat, hogy holt ugyanaz a progi windózon mennyire fogja a gépet... Mondjuk általában ugyis linuxot használok, tehát engem hidegen hagy.
 • exxile #29
  utorrent nem nyílt forráskódú. Itt most azokat osztályozták.
 • Cvd #28
  Nálam olyan 25-30 torrent fut jelenleg, ebből 14 aktív is jelen pillanatban, az Azu 2-6% között eszik a prociból (2600+-os AMD). Memóriából 85 megát, node egy gigából ki nem sz*rja le hogy 8 vagy 80? Ennyi memória teljesen átlagos, és egyáltalán nem lehet észrevenni a kettő között a különbséget (persze van, csak emberi léptékben minimálisan se észlelhető).
  Nem kell a mese a mindenképp zabáló Azureusról. Tény hogy össze tud akadni pár tűzfallal/vírusdetektorral és olyankor hajlamos lefogni az egész gépet, de be kell configolni rendesen és kész. Az is tény hogy pl. az Utorrent erőforrásigénye kevesebb, de ettől még teljesen használható az Azureus is. Plusz azért ne hagyjuk ki az igazán nagy előnyét, mégpedig hogy egy porton kommunikál, sokkal biztonságosabb mint bármelyik másik kliens. Ez (nálam legalábbis) megérne jelentősen nagyobb erőforrásigényt is a többi klienssel szemben.