Berta Sándor

Komoly problémákkal küzd az in2movies

Alig néhány óráig működött az in2movies legális német filmcserélő rendszer, máris számos kritika érte. A felhasználók többek között biztonsági problémákra, a P2P hálózat túlterheltségére és a letölthető filmek rossz képminőségére panaszkodtak.

Az online filmbolt ingyenesen elérhetővé tette a Harry Potter és a bölcsek köve című filmet. A Golem német híroldal munkatársai tesztelték a rendszert és ugyan eleinte meglehetősen gyorsan, 1,5 MBit/s-os sebességgel jött le a mű, később ez az érték több mint a tizedére, 100 KBit/s-ra esett vissza és később sem volt hajlandó újra emelkedni. A sebességcsökkenés megmaradt más művek esetében is, azonban akadtak kivételek, például a pénzért letölthető Sophie Scholl, amelynél a letöltési sebesség tartósan 1 MBit/s volt.

A sebességingadozásnak a szakemberek szerint a rendszer túlterheltsége lehetett az oka, hiszen az első 24 órában 100 000 letöltést regisztráltak. Érkezett azonban más kritika is. Így például az online filmletöltő hely üzemeltetői a filmek esetében DVD-képminőséghez közelit ígértek. Nos, a művek felbontása a megszokott 720x576 képpont helyett csupán 720x300pixel. Ezt nem ellensúlyozza a magas bitráta sem, még így is jól láthatók néha képhibák és a tömörítés miatti minőségromlások. A módosított felbontás miatt a kép nem elég éles, gyakran elmosódott. Nincsenek kedvezőbb tapasztalatai a másik német hírportál, a Heise szerkesztőinek sem. Náluk a Harry Potter és a bölcsek köve eleinte még 4 Mbit/s-os sebességgel "süvített lefelé", később azonban fokozatosan lassult a letöltés és végül állandósult a 350 KBit/s-os értéken. Ezenkívül kiderült, hogy a hang nem az ígért Dolby Digital szabványú volt, hanem egy 384 Kbit/s-os, 5.1-es WMA Pro sáv.



Maga a fájlcserélő kliensszoftver átlagos helyet foglalt el a merevlemezen. Azonban nem lehet beállítani a letöltési sebességet, így a program a teljes rendelkezésre álló sávszélességet lefoglalja. Vagyis internetezni a használata mellett gyakorlatilag lehetetlen, vagy ha valaki szörföl, a letöltés lassul le szinte elviselhetetlen mértékűre. Ráadásul a letöltésre várakozva teljesen váratlanul felbukkant egy másik felhasználó neve és jelszava és ez eset többször másoknál is megismétlődött. Vagyis adatvédelmi szempontból sem vizsgázott jelesre az in2movies.de.

Mindezek után nem is lehet csodálkozni azon, hogy 12-én este 20 órától egy közlemény fogadta az érdeklődőket, miszerint: "Igen Tisztelt Látogatók! Bétafázisban lévő szolgáltatásunkat kiértékeljük, hamarosan újra elérhetők leszünk." Egyelőre tehát nem vizsgázott valami fényesre az új szolgáltatás. A kezdet ugyan bíztató, azonban jó lenne elérni, hogy a letölthető filmek jó képminőségűek legyenek és lehetőleg minden lejátszó szoftverrel, illetve operációs rendszerrel elboldoguljanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macc #5
    Ha ahhoz kepes eleg lassu, hogy realtime-ban nem tudjak nezni a filmet.
  • Macc #4
    "720x576 képpont helyett csupán 720x300pixel"

    hat ha jol latom, akkor a kep aljan es tetejen levo fekete csikot vagtak le. Ettol lett homalyos a film? Sztem inkabb valami emberi formatum kene nem wmv/wma
  • htmm #3
    Szegenyek, ez tenyleg elviselhetetlenul lassu.
  • smv #2
    :D
  • Doomista #1
    látjátok, látjátok! ezért kell illeglálisan letölteni...