Gyurkity Péter

Leszavazták a semleges internetet

Az amerikai képviselőház négyórás vita után leszavazta az új telekommunikációs törvény kiegészítéseként ajánlott semlegességi javaslatot. A lépést többen máris az internet végeként aposztrofálták, a szolgáltatók szerint azonban nincs ok az aggodalomra.

A ház a vitát követően elfogadta a COPE (Communications Opportunity, Promotion and Enhancement Act) névre hallgató törvényt, amely az 1934-es előd felfrissítése, ám nem egyeztek bele az internet semlegességét garantáló kiegészítés csatolásába, amely támogatói szerint az utolsó pillanatban még megmenthette volna a világhálót. Szerintük ugyanis ezzel vége a szabad versenynek, a nyílt architektúrának, amely mindeddig meghatározta ennek fejlődését, és jön a nagyvállalatok, szolgáltatók (rém)uralma, amelyben fizetős prémium vonalakkal csábítgatják majd az érdeklődőket és kizárják egymás hálózatáról a konkurens cégek ügyfeleit.

A főleg a demokraták által támogatott kiegészítés az interneten továbbított adatok semlegességét igyekezett garantálni, mégpedig erős állami szabályozás révén. A kezdeményező, Edward Markey képviselő szerint ennek hatályba lépése esetén minimalizálhatták volna annak esélyét, hogy a szolgáltatók bármely internetező kapcsolatát blokkolják, zavarják, rontsák, vagy egyéb diszkriminációt kövessenek el ellene. Ők ugyanis - amint erről beszámoltunk - erre számítanak a törvény életbe lépésével, amely lehetővé teszi a nagyvállalatok - AT&T, Verzion, stb. - számára, hogy különdíjért cserébe prémium vonalakat nyújtsanak tehetősebb ügyfeleiknek. "Ahol elérhető a gyorsabb vonal, ott lennie kell egy lassabb változatnak" - hangoztatták a kiegészítés támogatói, ám a képviselők többsége nem osztotta félelmeiket.

A semlegességgel kapcsolatos vita annak idején azzal indult, hogy a szolgáltatók blokkolhatnak-e egyes internetes oldalakat, mára azonban a prémium vonalak kérdése vált a fő témává. "A döntés az internet, mint a szabad verseny, az innováció és az új lehetőségek megtestesítőjének végét jelenti, hacsak a szenátus nem lép közbe az utolsó utáni pillanatban" - jellemzi a helyzetet egy elemző, mások pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a jövő Szergej Brinjei (Google), vagy Marc Andreessenjei (Netscape) adót fizetnek majd a szolgáltatóknak, ha érvényesülni akarnak.

A szolgáltatók persze váltig hangoztatják, hogy teljesen alaptalan minden ilyen félelem és vádaskodás. A Verizon szerint a 20 Mbit/s-os vonalak révén mindenki számára elegendő sávszélt tudnak biztosítani, és őrültség lenne diszkriminálni a vásárlók egy részét. Mindemellett plusz sávszélt garantálhatnak azok számára, akiknek erre szükségük van, főleg a videóletöltések és streaming szolgáltatásoknál, amelyek terjedését a jelenlegi IP infrastruktúra szerintük nem biztosítja kellőképp. Kérdés, hogy a szenátus hogyan reagál a fejleményekre, és hogy az Egyesült Államokon kívül milyen vonzatai lesznek a hatályba lépésnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #33
    Div-X 6xy*4xy felbontásnál is elég a 1200-1300 Kb/sec. Szar kodekekkel meg egekig emelt felbontással a legdúrvább sávszélesség is kicsi lehet. (pl. 1600*1200-as felbontás, 24 bites színmélység, 30 frame/sec tömörítetlenül és hang nélkül (bár a hangátvitel ehhez képest elhanyagolható lenne) kb. 1,29 Gbit/sec sávszélességet követelne. Mondjuk az igaz, hogy a minősége elég jó lenne.)
  • Mice #32
    1ébként itt nem az 1024ről van szó, hanem magáról a differenciálódásról. nézd meg mi volt régen egy gémdemó letöltésekor. szinte bárhonnan lekaphattad. ma meg már szinte minden letöltéskor sorba kell állnod (lásd ala filefront a maga soxor 24-48perces várakozási idejeivel) persze ideig óráig kereshet mást helyettük az ember, de a telitődés miatt előbb v. utóbb mindenütt átveszik ezt...
  • Mice #31
    "Sokan akanak gyorsabb netet, sot még gyorsabb netet... de hogy minke? 1024-es nettel is sokkal tobbet tudsz letolteni, mint amennyit meg tudsz nézni, jàtszani tudsz vele..."

    húde megmondtad a frankót
    specku nekem 1500asom van és még így sem mindig fér bele egy-egy stream video szakadatlan töltése és nem a serverek miatt hanem pl. dumeter szerint is ki van használva a sávszél. és még ilyen esetekben is csak valami 4xy*3xy felbontásban nézhetek filmet a bitráta miatt

    pl. én szívesen néznék dvd minőséget streamben, vagy dvdnél nagyobb ami pl. ebből a sávszélből lazán kilóg...
  • Caro #30
    Nem kell aggódni, majd kifejlesztünk saját ingyenes hálót.
    Valahogyan.
  • Zenty #29
    Ha ez a multiknak joh akkor ide is eljutt..
    És jöna darkness kora matáv fejeldelemel.......

    Egyébként google meg a többi oriás multi aki net-bpl él miért nem fizetgetnek leh ök is?
    Ez üzlet aki többet fizet annak szavaznak el kéne már kezdeni!
  • Shadow_THH #28
    túlságosan sok illegális dolog van napjainkban is a neten ahhoz, hogy elhiggyem azt mostantól, hogy felügyelhető lesz.
  • ttt ttt #27
    Sajnos nem ilyen egyszerű. Feltehetőleg mindig lesz 1-2 lehetőséged, de például egy sor törvény, monopólium akár állami (lobbi) garanciákkal könnyen beszűkítheti a teret.
    Sajnos rájöttek a multik, hogy a net a következő broadcasting, üzlet, reklám, stb. Így tűzzel vassal megpróbálnak pénzt kifacsarni belőle, lehetőleg minnél többet.
    Az ingyenes (ua. igényes, jó)programokat is emberek készítik. Akik már nagy projektekben vesznek részt valamilyen úton profitálnak is ebből, ami persze nem is baj, de ezeket a cégeket meg fel lehet vásárolni. (Lásd Oracle) Ami adott software/softwarek ingyenességének, fejlesztésének a végét jelentheti.
    A "varez" vagy annak kikiálltott hálózatok felszámolása pedig módszeresen folyik, nem kímélve a pénzt, hogy még több legyen a bevétel.
    Ezeket összekapcsolva még a DRM-el egy jó nagy BigBradert faraghatnak a multik.
    Ami pedig mostanában folyik, az 1:1 ez. Sajnos.

    De bennem is él még a remény :)
  • Shadow_THH #26
    az a szolgáltató amely valaha is korlátozni fogja más szolgáltatóktól jövő userek jogait, elérhetőségét az ő saját felhasználóihoz, rövid távon bukik meg

    az internetben az a szép hogy itt a felsőbb hatalom nem a gazdagok kezében van hanem azokéban akik értenek hozzá. nem lehet határokat szabni ugyanis vannak akik törvényen felül állnak mert megértik müködését. úgy gondolom hogy az első nap leállna az összes létező ilyen szerver kedves hacker támadások miatt. az internetet pedig nem lehet cenzúrázni. mindig lesz egy új alternativa.

    megöltétek a napstert? nagy ügy kazaa... megöltétek a kazaa-t nagy ügy dc vagy torrent.
    megölitek mindent? irc. kész ennyik vagytok a törvényeitekkel.

    ja és korlátoztok? hmm proxy

    ennyit az internet végéről. ha mindenki a spywareket szeretné akkor senki nem használna firefoxot ami még ráadásul ugye ingyenes is. szintén egy alternativa amit egy jobban hozzáértő csoport hozott létre nem teljesen anyagi megfontolásból, és lám jobban müködik, mint minden az interneten amiért nem húzzák le rólad az utolsó bőrt is mint egyszer reklám nézegetésre teremtett felhasználóról
  • Peti0011 #25
    Tartsák meg a hülyeségeiket az USa-ba itt jo ez ahogy van!!!!!
  • kvp #24
    Ilyen parhuzamos halozat mar most is mukodik magyarorszagon. A UPC ip telefon rendszere sajat vlan-t hasznal, igy a hivas a normal ip forgalomban nem latszik es szoftveres kliensel sem lehet elerni. (csak a upc router-eben levo analog csatolon keresztul)
    Mindezeken kivul a vonalak kapcsolatonkenti savszelessegkorlattal vannak ellatva. 64Kb/sec folott csomageldobassal lassitja vissza a kapcsolatot, viszont tobb tcp kapcsolat eseten siman ad mindegyiknek 64Kb/sec-et, tehat nem halozati limit. Ezen kivul szandekosan rontjak par dedikalt port savszelesseget.
    A jo oldal, hogy van garantalt savszelesseg, amit a havi elofizetesert arra hasznalok amire akarok, ez 64Kbit/sec. Ami ezen felul van, azert akarmennyit fizet az ember csak arra hasznalhato amit a kozpontban engedelyeznek. A techikusok egyebkent latjak a teljes forgalmat. (amikor vonalhibat kerestettem a szerelo a telefonba be is mondta, hogy nyitva maradhatott egy ablak mert meg van egy elo http kapcsolatom)
    A megoldas az lenne, hogy mondjuk dragabban lehessen magasabb garantalt savszelesseget venni. Aki meg csak pl. iptv-t akar nezni, az nem altalanos csomagot vesz, hanem mondjuk iptv + alap http. (es akkor mondjuk nem tud jatszani, mert blokkolva van minden mas forgalom) Ilyet hasznalt pl. a pannon wap. Az alapcsomaggal csak az o oldalaikat es a partneroldalakat (pl. freemail) lehetett elerni. A teljes csomaggal meg barmit (pl. az ember sajat wap szerveret vagy a telefon keszitojenek update oldalat)

    Viktor

    ps: Az amerikaiak meg csak vitatkoznak, magyarorszagon meg mar a legrosszabb kapitalizmus szerint van minden.