Gyurkity Péter

A hardvergyártók ellenzik az internet semlegességét

A nagyobb hardvergyártó cégek a semlegességi javaslat elvetése mellett foglaltak állást, mivel nem találnak kivetnivalót abban, hogy a szolgáltatók prémium áron gyorsabb vonalakat kínáljanak.

A Cnet értesülése szerint a nagyobb gyártók - köztük a 3M, a Cisco és a Qualcomm - levélben hívták fel az amerikai kongresszus figyelmét az internet semlegességét biztosító javaslat elvetésének jelentőségére. Ez a rendelkezés elméletben garantálná, hogy a szolgáltatók bárkivel is kivételt tegyenek, ám az említett vállalatok semmi kifogásolnivalót nem látnak abban, hogy magasabb árért gyorsabb vonalakat kínáljanak.

"Túl korai lenne most a net semlegességével kapcsolatos javaslatok törvényerőre emelése. Az igazi probléma megértésének hiányában több gondot okozhatunk és egyben megakaszthatjuk a világhálón végbemenő fejlődést" - áll a gyártók levelében, amelyet 34 vállalat írt alá. A vita már hetek óta megosztja az érdekelteket: április végén az energetikai és kereskedelmi bizottság elutasította, hogy az internetszolgáltatók ne korlátozhassák előfizetőik elérését, amikor azok a konkurensek weboldalaira tévednek. Ezzel a javaslat támogatói vereséget szenvedtek, pedig olyan cégeket tudhatnak támogatóik között, mint a Google, a Microsoft és a Yahoo.

A hardvergyártók és a szolgáltatók finomabban fogalmaznak: szerintük némi felár ellenében nyújthatnának úgynevezett elsődleges kapcsolatot, amely a preferált tartalmakat gyorsabban továbbítaná, míg mindenki más kimaradna ebből a körből. Éppen ennek negatív következményeitől tart a másik oldal, amely időközben megalapította az "Internet Megmentéséért" koalíciót. Több ismert személyiség, előadók is felszólaltak a semlegesség biztosítása mellett - legutóbb az R.E.M és Moby fejezte ki véleményét, hangsúlyozva, hogy meg kell akadályozni a nagyvállalatok uralmának kialakulását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #15
    Öö most mivan?:D
  • loryb #14
    Istenem, de szép idők voltak még régen, amikor szabad volt az internet. A jövőben nem fogsz tudni megmozdulni sem. Én mindig azt hittem, hogy az internetnek nincs központja ahonnan irányítható, de ez addig fog fajulni, hogy bizony centralizált lesz. Ez a sötét jövő.
  • rotaboy #13
    Az igazság az, hogy ez a dolog tényleg a szívatásról szól, de nem úgy hogy a mezei felhasználót kezdik el azzal szívatni, hogy nem engedik bizonyos tartományba be vagy ki, hanem pl. a Skypet meg a hasonló szolgáltatásokat csak plusz pénzért érhetik el a szolgáltatók felhasználói.
  • virs lee #12
    Neki nem, de neked igen. És fizess érte még, még, még... Az ilyen geci szolgáltatókat guantanamora kéne küldeni.
  • Szefmester #11
    ott a pont :)
  • aDannyBoy #10
    szerintem ez kb olyan lenne (elsőre) mint az elsőbbségi küldemény a postán. az olyan cégeknek lenne fontos, akikek mondjuk több kontinensen van telephelye stb. Ha mondjuk behal valami akkor a tartalék rendszereken ő mehet előbb. Vagy ha mondjuk a legjobb trace szűk, akkor ő benne lesz tuti, te nem. De lehet, hogy neked nem is számít hogy a pinged 50ms vagy 250ms. Vagy hogy két pont közötti átvitel sebessége 300k/sec vagy 800k/sec. Ilyenekre gondolhattak a gyártók. Persze a jogalkotó meg attól fél, amit ti is mondtok. Majd meglátjuk :)
  • Gerygrey #9
    Ez denagybaromság! Ha most nekem a UPC azt mondaná hogy holnaptól nem látogathatok egy t-oldalt sem, hát istenem. De miért akarná ezt a UPC? Neki sem lenne érdeke hogy a t-sek ne látogassák az ő lapját (és vice versa) hiszen miről is szól a t-onlány portálja? Vegyél t-dslt mer az neked jó.Kinek szól ez az üzenet ha nem más szolgáltatók előfizetőinek?Ésha ők nem látogathatják az oldalt,akkor kinek?
  • Morden23 #8
    Na ja. Én egy nagyszerű Téonlány előfizetés büszke tulajdonosa vagyok, de néha nagyon fel tudják baszni az agyamat. Megjegyzem, kedves komám a UPC-nél is hasonlóképpen nyilatkozott, a Datanet meg gyakorlatilag T-Systems... mit csináljak, lőjek fel egy műholdat?:)
  • tomcs #7
    moralisan persze hogy nincs erre joguk. szeretnem en is, ha a jovoben se lenne. jo ez az internet ugy ahogy van, egyszeruen adatcsomagokat tovabbit egyik helyrol a masikra, ha lassan akkor a kapacitas keves ha szakadozva akkor meg a muszaki hiba a sok. mindenesetre technikai lehetoseg van, jog meg gyakorlatilag csak azon mulik, mennyire ugyes az emberuk aki ertelmezi a torvenykonyvet.

    elhiszem hogy ez az egesz elvileg nem errol szol, de sajnos szkeptikus is vagyok a nagy cegek tisztessegessegevel kapcsolatban.

    arrol van szo, hogy magasabb aron kinalnak valamit. most az van, hogy a magasabb ar nelkul elfogadhatoan mukodik. a felhasznalonak latnia kell a kulonbseget, mert kulonben minek fizetne magasabb arat. hat csinalnak neki kulonbseget.. es az a nem mindegy hogy hogyan, de ugy erzem leginkabb ugy, ahogy mondtam.

    persze van masik oldala is a dolognak, van sok szolgaltatas ahol leginkabb valos ideju osszekottetes kene, ezert jo lenne ha az adatcsomagoknak nem kellene kivarni a sorukat a tovabbitasnal (ld pl voip) es altalaban ez nem is olyan nagy mennyisegu adat, hogy igazan zavarja a tobbi forgalmat. itt pl a routerek megfelelo beallitasaval hatalmas minosegi ugrast lehet elerni a szolgaltatasban.
  • Morden23 #6
    tomcs, amit te írsz, az személyes korlátozásnak minősül. Az tényleg k*rva nagy gáz lenne. Hogy miért is?

    Van egy Mergád. A Mercedes-Benz mondhatja azt, hogy a Shell kútnál ajánlja a tankolást, de a Shell nem mondhatja azt, hogy merciket nem tankol.

    Magyarán egy szervernek megvan a joga ahhoz, hogy téged kirekesszen/lassítson/elutasítson, de a te szolgátatódnak nincsen joga ahhoz, hogy korlátozzon téged a szolgáltatásuk használatában.

    Megtehetik, de ezt épelméjű PR-politikát folytató szolgáltató még lehetőség szinten sem veti fel.