Gyurkity Péter

Az IBM pénzzel csábítja az MS Exchange vásárlókat

Az átállás költségeinek enyhítéseként jellemzi bejelentésében az IBM a cég legújabb programját, amelyben a Microsoft Exchange vásárlóinak fizetnek a licencek után, ha Lotus és Domino platformra váltanak.

A Nagy Kék a héten közleményben jelentette be az új "Migrate to the Penguin" programot, amely Linux üzletágának további terjeszkedését célozza. Egészen pontosan a Linux-alapú vállalati levelező szolgáltatások népszerűsítéséről van szó, amelynek forgalma évente megkétszereződik, és egyre jobb pozícióba kerül a nagy riválissal, a Microsoft Exchange platformmal szemben. Az IBM most pénzt fizet azoknak, akik a redmondi cég szoftveréről Lotus, illetve Domino csomagra váltanak.

A vállalat ezt a lépést az átállás költségeinek enyhítéseként írja le, ami valóban nem kis tételt jelent a céges vásárlóknál. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy az IBM fejpénzt fizet minden egyes licenc után, mégpedig fejenként 20 dollárt, legfeljebb ezer felhasználóig. A támogatás mértéke tehát nem haladhatja meg a 20 ezer dollárt, ami azonban így is szép összeg. Kérdés, hogy mit szól majd ehhez a Microsoft, hiszen a Nagy Kék tulajdonképpen lepénzeli a cég partnereit, így próbálva meg rávenni őket, hogy váltsanak saját platformjára. Michael Loria, az IBM Software Group igazgatója elmondta, hogy a mostani program a korábban bevezetett Move2Lotus projekt kiterjesztéseként is felfogható, amely eddig mintegy 100 üzleti partnert győzött meg a Linuxra váltás előnyeiről.

A különpénz mellé további szolgáltatások, így ingyenes oktató- és tréningprogramok, valamint a Lotus Notes és Domino környezet kipróbálását lehetővé tévő díjmentes időszak társul. "Az információs technológiában mindig is óriási kihívást jelentett az átállás. Mi ezt az akadályt távolítjuk el ajánlatunkkal" - indokolta a lépést Loria, arra a kérdésre válaszolva, hogy az amúgy is sikeres időszak után miért vezetik be a fejpénz rendszerét.

Természetesen nem csak az IBM törekszik az átállás megkönnyítésére. A Microsoft januárban új eszközcsomagot készített el, amely éppen saját szoftvereinek használatát egyszerűsíti le. Az IBM szerint viszont az ellenkező irányú mozgás jóval könnyebnek bizonyul, mivel az Exchange mindig is e-mail platform maradt, sosem nőtt túl ezen a szerepen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #8
    Dehogynem. 20 000 dollar kar eri azokat a cegeket, akik nem valtanak. :)
  • Zoldalma #7
    Itt mas a helyzet....itt nagyobb a valasztasi lehetoseged mert nem er ugymond kar, hogy nem valtasz Notes-ra.
  • Darth Sith #6
    " Az IBM most pénzt fizet azoknak, akik a redmondi cég szoftveréről Lotus, illetve Domino csomagra váltanak."
    Amikor az Intel-t azzal vádolták hogy olcsóbban adja a procikat bizonyos cégeknek mint az AMD, ezzel előnyre akar szert tenni, beperelték mitn állat, és több tucat dokumentumot meg mindent bekértek. Most meg az IBM szószerint lefizeti a vállalatokat nyíltan, ha váltanak. És itt meg semmi? Nem az M$t akarom védeni, de azé ez...
  • JZO #5
    Semmi gond nincs az Exchange-el, csak érteni kell hozzá. Az IBM termékek viszont egy méretes fosok, az IBM Message Queue és alkalmazás szerverét is beleértve.
  • PetruZ #4
    Nézd, két olyan nagy hazai cégről tudok, ahol az Exchange-re váltás után szó szerint visszasírják a Notes-os időket. Az egyiknél dolgoztam is, pont a váltás idején; hát ég és föld a két rendszer, főleg megbízhatóságban és stabilitásban...
  • Garfield #3
    Háát, olyan foskupacot már rég láttam, mint a Lotus Notes. Megértem, hogy fizetnie kell az IBM-nek a jövőbeni vásárlóknak ahhoz, hogy az ő termékét válasszák.
  • roliika #2
    Jóéjt mindenkinek! :-)
  • Chriss745 #1
    Jó cég ez az IBM. :)

    Ezért is dolgozom ott...