Gyurkity Péter

Azonnali üzenetküldők felé nyit az IBM

A Nagy Kék tervei szerint vállalati ügyfeleknek szánt Lotus Sametime azonnali üzenetküldő rendszerét az AOL, a Yahoo és a Google révén több, otthoni felhasználásra szánt szoftverrel ötvözné.

A három kiszemelt az AOL, a Yahoo, illetve a Google saját azonnali üzenetküldő szoftverei, amelyek az IBM saját megoldásával ellentétben kifejezetten az otthoni felhasználókat célozzák meg. A Microsoft nem szerepel a listán, amit elemzők azzal magyaráznak, hogy a szoftvercég az IBM legnagyobb vetélytársa a vállalati szférában, így a vele való együttműködés - legalábbis ezen a téren - kizárható. Az AOL révén elérhetővé válik az AIM, az ICQ és iChat hálózat, illetve a Clearinghouse szolgáltatás (egyéb vállalati megoldások) a két keresőcég pedig saját szoftveréhez engedélyez hozzáférést. A közös kapcsolódást a Session Initiation Protocol (SIP) révén valósítják meg.

A Lotus Sametime hálózatán az IBM saját adatai szerint mintegy 15 millió felhasználó tevékenykedik nap mint nap, akik munkahelyükről veszik igénybe a szolgáltatást. Ez nem tűnik kiemelkedő eredménynek: tavalyi felmérés alapján az America Online AIM hálózatát körülbelül 40 millió felhasználó, a Yahoo Messengert 20 millió, míg a Google Talkot ennél jóval kevesebben vették igénybe, mivel utóbbi alig valamivel több, mint fél éve debütált.

A vállalati szférában azonban más a képlet, és a 15 milliós adat mindenképpen elismerésre méltó. A cég azonban inkább azt emeli ki, hogy a világ 100 legnagyobb vállalatából 60 az ő szoftverüket használja - ebből 25 olyan óriás, amely egyenként több, mint százezer felhasználóval járul hozzá az összlétszámhoz.

Az említett alkalmazások nemcsak az azonnali üzenetküldést, hanem a hangtovábbítást és a videokonferenciát is lehetővé teszik. Az IBM számára mindkettő fontos, és már jelezte, hogy új partnerei, többek között az Avaya, a Nortel, illetve a Siemens segítségével fontos újításokkal készül. A Sametime legújabb, 7.5-ös verziójának ismertetésében a Mac OS X 10.4 és Linux támogatást is megtaláljuk.

Az óriáscég tehát látványos nyitásra szánta el magát, amellyel nyilván saját szoftverük népszerűsítése is a cél. A Lotusphere konferencián bejelentett együttműködés révén hatalmas szövetség van kibontakozóban, amelynek erejét senki nem becsülheti le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vincuska #4
    Reggel, isten vagy.

    azt a buzi sametime-ot hasznaltam eddig, de most felraktam ezt az ICT. nagyon baba, vegre nem kell szopjak a webmessengerrel, es meg a yahoosokat is elerem... erdemes volt ma is bejonni dolgozni :-)))
  • Reggel #3
    MuardorPro látszik, hogy nem sok ismereted van az IBM programjairól, mert ha lenne akkor tudnád, hogy az IBM-nek van egy ICT (IBM Community Tools) nevű programja, amivel egyszerre tudsz, Sametime, NotesBuddy, MSN, Yahoo és még néhány azonnali üzenetküldő hálózaton, lenni nick név lehetőséggel együtt.
    Én nap mint nap használom, mivel ott dolgozom (IBM).
  • Oldern the 1st #2
    "pl MSN kliens nem biztosit nicknev lehetoseget) "

    ??????
  • MuardorPro #1
    Hajra IBM, amig a Gaim lekezeli eccerre a Meanwhile (Sametime), az ICQ, az MSN a Gadu-gadu, Jabber, Yahoo, IRC, Groupwise protokolljait ambator nem szenved soxor azok nyugjeitol (pl MSN kliens nem biztosit nicknev lehetoseget) addig kar a gozert es felesleges ujra feltalalni a spanyolviaszt!