Berta Sándor

Egyesült Államok: akár tíz év börtön szerzői jogsértésért

Huszonnégy oldalas törvénytervezetet terjesztett elő az amerikai kormány, amellyel azt szeretné elérni, hogy az eddiginél jóval szigorúbban torolják meg a szerzői és a szomszédos jogok elleni bűncselekményeket.

A dokumentumból kiderül, hogy azt is szigorúan büntetnék, ha valaki csak megkísérli a szerzői jogi törvény megsértését. Már egy ilyen esetben is bárki akár tíz évig terjedő börtönbüntetést kaphatna, míg a visszaesőkre a kiszabható maximum húsz év börtön lenne. A tervek szerint az amerikai igazságügyi minisztérium az eddiginél nagyobb hozzáférést kapna az ilyen ügyekhez és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy szerzői jogi bűncselekmények elleni különleges egységet állítana fel. Ez foglalkozna a hamisítókkal, a letöltőkkel, az illegális másolókkal és az ipari kémekkel. Ezenkívül külön megszigorítanák a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) nevű szerzői jogi törvényt is. Az Intellectual Property Protection Act of 2006 (IPPA) nevű törvényjavaslatban rögzített lépések célja Alberto Gonzales igazságügyi miniszter szerint a szellemi tulajdon lehető leghatékonyabb védelme.

Az előterjesztést támogatja többek között Lamar Smith, a képviselőháznak a bíróságokért, az internetért és a szellemi tulajdon védelméért felelős albizottságának elnöke, valamint James Sensenbrenner, a Kongresszus jogi bizottságának elnöke. A tervezetet máris üdvözölte több szerzői jogvédő szervezet, köztük az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) és a Szoftver és Információs Ipari Szövetség (SIAA). Utóbbiban képviselteti magát például az Oracle, a Symantec, a Red Hat és a Microsoft is.

Újdonságnak számít, hogy a szerzői jogi törvény megsértésének kísérletét vagy az erre való felbujtást ugyanolyan szigorúan büntetnék, mint magát a törvénysértést. A bíróságok nem vizsgálnák, hogy az illető kísérlete sikeres volt-e vagy származott-e belőle haszna. Bűncselekménynek számítana a másolásvédelmek kijátszását lehetővé tevő szoftverek kifejlesztése, terjesztése, szállítása, valamint reklámozása.

Érthető, hogy a polgári jogi szervezetek nincsenek elájulva az IPPA-tól. "A zeneipar meg akarja szerezni minden illegális másolatokat letöltő fájlcserélő IP-címét és személyes adatait. Az új törvény ebben segíthet is. Szerintünk azonban az új előterjesztés és a DMCA is gátolja a szabad piaci versenyt" - nyilatkozta Tim Lee, a CATO Intézet munkatársa. A véleményét osztja többek között Jason Schultz, az Electronic Frontier Foundation (EFF) ügyvédje is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #39
  Eeeeek.
 • Gabe18 #38
  A jövőben akkor sokkal kifizetődőbb lesz egyszerűen betörni az áruházakba éjszakánként,és ellopni a szükséges programokat.Szép dobozos,full eredeti termékünk lesz és ha esetleg elkapnak,akkor is egyszerű bolti lopás büntetése semmi ehhez képest...
 • Dave77 #37
 • Morpheus #36
  Tudom, hogy nem éppen poénos hozzászólás való ide, de anno sokat röhögtünk rajta, ami lassan valóra válik...

  Biztos sokan ismerik, de ez volt az első, ami beugrott a cikről...:)

  Börtönnapló,
  Egy számítógép felhasználó szenvedései

  1. hét

  Hétfő
  Bevittek az előzetesbe.
  Van itt néhány nagydarab, tetovált rab. Főleg gyilkosok és rablógyilkosok. Elmondtam, hogy nálam találtak egy másolt Corel Draw-t. Elsápadtak, majd tisztelettel arrébb húzódtak. Az egyik felajánlotta, hogy szívesen kitisztítja majd a cipőmet, ha igényt tartok rá.
  Talán nem is lesz itt annyira rossz.

  Kedd
  Beszélgettem a cellatársaimmal.
  Az egyik gyilkos elmondta, hogy 5 évet is kaphat, de lehet hogy 3 év múlva szabadon engedik mert hirtelen felindulásból ölt. A másik ittasan elütött egy asszonyt, 3 évet kaphat, de lehet hogy 2 év múlva elengedik, mert a nő szabálytalanul közlekedett.
  Mondtam, hogy a másolt Corel Draw miatt 8 évet is kaphatok, de lehet hogy leviszik 7 évre, mert a saját gyári példányomról készített biztonsági másolat volt.

  Szerda
  Ma kihallgattak a rendőrök.
  Azt mondták, bizonyítsam be az eredeti CD-vel hogy a Corel az enyém volt. Mondtam hogy a Corel 2, amit nálam találtak, csak diskeken jelent meg, ezért is másoltam CD-re. Azt mondták ne próbáljak trükközni, ok okos rendőrök,
  "Mink to-vább-kép- zé-sen is vó-tunk" (így mondták) és tudják, hogy minden program CD-n jelenik meg.
  Végem van.

  Csütörtök
  Kínozni kezdtek!
  Behoztak egy számítógépet, a hóhér a szemem láttára leszedte róla a Linuxot, és felrakta rá a Windowst!

  Péntek
  Tovább kínoznak! Arra kényszeríttetek, hogy Windows 95-öt telepítsek! 3,5"-es diskekről!

  2. hét

  Hétfő
  Miután látták, hogy nem török meg, magánzárkába tettek.
  Nem én vagyok a zárka első lakója. Van itt egy falhoz láncolt csontváz, a kezében néhány Polimer kazettával. Manic Miner, Jetpac, The Hobbit, ilyesmik vannak ceruzával ráírva. A falra valaki körömmel néhány Photoshop serial numbert kapart. Az utolsót már nem tudta befejezni...
  Ma éjszaka megjelent a csontváz szelleme. Dömötör Flatline a neve. ZX Spectrumos kazettákat másolt dupla kazettás magnón, ezért zárták el, aztán itt felejtették és éhen halt. Azóta itt kísért.

  Kedd
  Bejött az ügyvédem.
  Azt mondta, a szerzői és a szomszédos jogok megsértésével vádolnak. Megkért, áruljam el neki, mit szereztem a szomszédomtól és mivel sértettem meg a jogait. Nem tudom, hogy az ügyvéd mennyire felkészült a témában, de rossz előérzetem van.

  Szerda
  Elkészült a szakértői jelentés.
  Egymillió forintos anyagi kárt okoztam a másolt programok szekrényben való tárolásával, további kétmillió forintos erkölcsi kárt pedig azzal, hogy ezeket a gondos munkával készített programokat csúnya, összefirkált CD-ken tartottam. A szakértő szerint a lopott könyvelőprogrammal akár a maffiának is könyvelhettem. Ha nem tudom bebizonyítani hogy ezt nem tettem, leültetnek.
  Hogy lehet bebizonyítani, hogy valamit az ember nem tett meg?

  Csütörtök
  Olvasgatom tovább a szakértői jelentést.
  Az Adobe Acrobat-ot 15.000 forintos kárként sorolta be. Ez egy ingyenes program, de a szakértő odaírta mellé, hogy ha nem az lenne, szerinte én akkor is elloptam volna, ezért tüntette fel kárként. A szakértő talált néhány bitet a winchesteremen, ami ot távolról a Windows Notepad utolsó néhány bájtjára emlékeztette. Azt írta, ez alapján biztos hogy loptam a Notepad-ot is, a Windows-t is, és ha magamnak loptam, akkor biztos másoknak is, ezért a kár mintegy 50 millió forint. Egy freeware játékot álcázott szövegszerkesztőnek minősített, mert hosszas munka után rájött, hogy a toplistába be tudja gépelni a nevét.

  Péntek
  Kopogást hallottam a zárka falán.
  Rájöttem, hogy valaki a Linux kernel bináris kódját kopogja. Válaszoltam neki, és most hexaban kopogva beszélgetünk. Ő is CD-k miatt ül. Smiley-kat hogyan lehet hexadecimálisan kódolni? Egyre többen szállnak be a kopogós levelezésbe. Most már levelezési listaként kopogunk.
  Dömötör lett a mailer daemon.
 • startmenu #35
  Egyetértek #30-cal. Szerintem elég sok internetszolgáltató tönkremenne aki nem céges, hanem a magán internetezőkre épít, ha nem lehetne letölteni.
 • startmenu #34
  Új nyaralót, ugyan már, a következő választás megnyerését. Ehhez azért sok pénz kellhetett.
 • ubuntu #33
  A halálbüntetést mikor vezetik be filecserélésért?
  A Grand Theft Auto játéksorozat lassan már ódivetú lesz. A Grand Warez Softwareé a jövő :-)
 • mrzed001 #32
  A zenészektől nem sajnálom, végülis ők állítják elő a terméket.
  A kiadóktól viszont IGEN.
 • GulaSoft #31
  Ez vicc, és közben nézzétek meg a zenészeket meg a filmeseket, hova járnak nyaralni, mindezt 2 emezből meg heti 4 óra hakni pénzből. havonta ha dolgozik 16 órát akkor sokat mondtam, máshol meg ez a napi minimum!!! Kapják be!
 • Gerygrey #30
  #22 így van, ha most megszűnne mindennemű warez, már mennék is lemondani a Chello classic előfizumat, maradna a vodafone GPRS net, SG-zni az is tökéletes. Na meg most készülök 180kHUF-ért új gépet venni, de ha megszűnik a játékletöltögetés, hagyom a csudába, veszek inkább egy mocit. Szóval warez nélkül az Aqua computer és a UPC csak rajtam majd fél millát bukott 2006-ban...