Berta Sándor

Németország: szerzői jogdíj számítógépekre is?

A német szerzői jogi bevételeket felügyelő szervezetek szerint a személyi számítógépekre is ki kellene vetni szerzői jogdíjat, mivel a jog által védett tartalmakat másolhatnak le rajta a felhasználók.

A PC-gyártók és a fogyasztóvédők ezt a javaslatot elutasították, azonban egy müncheni bíróság a szerzői jogvédőknek adott igazat a Fujitsu Siemens Computers céggel szemben. A bíróság ítélete szerint a jövőben minden egyes eladott számítógép után a gyártóknak, illetve a kereskedőknek 12 eurós szerzői jogdíjat kell fizetniük a szerzői jogvédő szervezeteknek. Az ítélet óriási felháborodást váltott ki, nemcsak a PC-gyártók, de a számítástechnikai boltok és a felhasználók körében is.

"Csalódott vagyok az ítélettel kapcsolatban. Nem ilyen döntésre számítottunk. Úgy gondolom, a törvényhozóknak el kell gondolkozniuk és el kell dönteniük végre, milyen szerzői jogi szabályozást is akarnak. Nem folytatódhat, hogy a szerzői jogvédő szervezetek ősrégi jogszabályokra hivatkozva minden digitális eszközre kivetnek valamilyen jogdíjat" - nyilatkozta felháborodva Bernd Bischoff, a Fujitsu Siemens elnök-vezérigazgatója. A szakember szerint elfogadhatatlan ami Németországban ezen a területen történik. Az Unió tagállamai közül Németország az egyetlen, ahol egyáltalán felmerült, hogy ilyen módon megadóztassák a személyi számítógépeket. Ausztriában a legfelsőbb bíróság korábban elutasította a szerzői jogvédők hasonló javaslatát. Az osztrák szervezetek azt akarták elérni, hogy ilyen jogdíjat kelljen fizetni a merevlemezek után is.

Bischoff elmondta azt is: a PC-kre vonatkozó szerzői jogdíj bevezetése jelentősen drágítaná a már amúgy sem olcsó PC-k árát, így könnyen előfordulhat, hogy aki csak teheti, az a Németországgal szomszédos államokban fogja megvásárolni a számítógépet vagy a számítástechnikai alkatrészeket. Ez a helyzet pedig nem tesz majd jót a piaci versenynek sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noss #81
    ohhh :D bocs, későn vettem észre, hogy felfedeztem a spanyolviaszt... :))
  • noss #80
    szerintem az újszülötteket is össze kéne ragasztgatni ilyen artiszjusz matricákkal meg efélékkel, mert ők is mesélhetnek a "szerzői" jogi "védelem" alatt álló művekről a későbbiekben, pl elmondják vkinek hogy miről szól egy adott film, lelőhetik a poénokat, stb...
  • Hegyikecske #79
    hülyeség, az oké h nincs matrica rajta mert az télleg sokat jelent de azt ne mondd már nekem h a szlovák noname dvd aminek még gravírozva sincs a felületére semmi, ugyanugy néz ki az írható oldala mint a címkézhető, az lever egy márkás dvdt! Mer ha márkásat tudsz venni matrica nélkül az oké, de iet nemsűrűn láttam, nonameet is általába töknélkül legrosszabb esetbe méd dobozba se volt így egymáson 100db 2db CELLUXXAL összefogva... szal a legfelső meg legalsót wegyből dobhattad ki, és itt általába nem csak a mtricán hanem a minőségen is sprorólnak ez tény!
  • Hegyikecske #78
    Ha philips akkor nemgáz, azt én is vennék 30ftért is, csak sdajna annyiér sehol nem árulják :/ Amugy a noname cdkkel van a baj, nem az árukkal, viszont egy 30ftos cd nem olyan mintőségű mint a 200, mármint ha márkás nem márkás összehasonlítást nézünk, a sony az szar, azzal énis sűrűn befaragtam mástéren, nem is veszek olyat, de amugy lehet h napjainkra még olcsóbb is lett a dvd mint a cd
  • Sir Quno Jedi #77
    Ez láma gondolkodás. A jogdíjat a magyar jogvédők pakolják rá a márkás DVD-kre is, tehát feketén ugyanazt kapod meg olcsóbban, mivel azon nincs jogdíj. A minőség tökéletesen ugyanaz (meglehet a sorozatszám szerint is egy menetben jöttek le a gyártósorról). Csak a laikus lámáknak lehet beadni, hogy a "feketén" behozott "kalóz" árú rosszabb minőségű és megkárosítanak vele "téged" (a mocskok, ugye). Aki beszopja az ilyen reklámkampányt, annak valóban helyesebb, ha engedelmeskedik a gondolatrendőrség nyomán szabadon...

    (Arról nem beszélve, hogy valódi garit nem vállalnak írható médiára szinte sehol, a nagy hivatalos kereskedésekben sem. Ha 10-ből 9-et rontassz, az a te veszteséged, ők a vállukat vonogatják.)
  • aaaaa #76
    azér egy 90ftos dvdre nem biztos h merném bármilyen adatomat is bízni...
    Most mire gondoltál ??? A TDK verbatim, Fuji, Philips egyik sem kerül 90Ft-nál többe. Az hogy az "áruházban" mennyiért veszed, az már csak az Artisjusnak köszönhető...
    A legolcsóbb 0 ft-os DVD is "legálisan, a rablók sarcát kifizetve a semmiért" 100 vagy 150 Ft-ba kerül...
    Tehát 90Ft-os DVD nincs ... :)legalább is matricás...
  • pepe003 #75
    Én 95Ft-os PHilipset használok, és rábíztam az összes adatomat. Majd kiderül. Amúgy a ,feketelemez' annyiban különbözik a boltban árulttól, hogy nincs rajta az artisjus-os kis hologram, tehát nem fizetsz érte jogdíjat. Valójában egy DVD előállításának a költsége, megegyezik egy CD előálításának a költségével,tehát ebből is látszik h. rajta van a ,rablóhaszon'. Jó mondjuk vannak ritka sz@r olcsó DVD_k, de a többség nem az. Az egyik haverom a józsefvárosin vett CD-t, darabját 40-ért, mind a 10-et sikerült megírni, az én drága Sony CD-met, emiből 10db 2499 volt, abból 3-at elrontott. Tehát nem lehet kiszámítani.
  • Fenjoy #74
    A levegővételre kéne jogdijat fizetni, mivel aki levegőt lélegzik, annak mondjában áll letölten is, az warez gyanus és mocskos imprealista Bünöző!!! Levegő Adot!
  • pepe003 #73
    Még a tápkábelt is, meg az ovladóbiztosítok, mert ugye ha az nincs, nemt udod bekapcsolni a gépet
    Egyébként ezt nekik
  • Hegyikecske #72
    azér egy 90ftos dvdre nem biztos h merném bármilyen adatomat is bízni, jó ha másnak lesz akkor a legolcsóbb is mgeteszi csak ne rontsa el, de egy rendszerarchiválásnál azért nemmind1, h hoppá eltünt, megesik, de csak 30ft volt! amugy pont most vettem 240ftért fujifilm dvdt, nem volt olcsó, de inkább adok érte ennyit és biztosra megyek. amugy mint mondtam nem vol olcsó, sőtt ez volt az áruház legolcsóbb dvdje (jó toknélkül 190ér is megkapod ha kiszámoljuk egy db-ra) de mégis annál a pultnál voltak a legtöbben!