Berta Sándor

Mindenhol megtartották a Szellemi Tulajdon Világnapját

A Szellemi Tulajdon Világnapját idén hatodik alkalommal rendezték meg. A jeles napot most 183 országban ünnepelték meg. Ez alól a gyakorlat alól egyedül csak Kína a kivétel.

Minden évben április 26-án a világ 183 országában különböző rendezvényeket tartanak a szerzői jogvédők és más szervezetek. Ezek a programok az adott államon belül célzottan a népesség egy-egy csoportjának szólnak. A világnapot először 2001-ben tartották meg a World Intellectual Property Organization (WIPO) javaslatára. Ez alól a gyakorlat alól egyedül csak Kína a kivétel. Az esemény kapcsán kínai vezetők bejelentették, hogy minden eddiginél keményebben fel akarnak lépni a termékhamisítók és a hamisított árucikkek ellen. Az ázsiai állam évek óta arra használja fel ezt a napot, hogy a termékhamisítók és a hamisított árucikkek ellen lépjen fel.

Az idei rendezvényekre azonban kiemelt figyelemmel készült Kína. Wen Jiabao miniszterelnök a Xinhua állami hírügynökségnek korábban kijelentette, hogy minden eddiginél szigorúbb rendszert építenek ki a szellemi tulajdon védelmére és kíméletlenül meg fogják torolni a szellemi tulajdon elleni bűncselekményeket. Az új rendszer négy alappilléren fog nyugodni: szigorú törvények megalkotása, ezek minél hatékonyabb betartatása és a teljes ellenőrzés bevezetése, az emberek felvilágosítása, valamint végül, de egyáltalán nem utolsósorban a nemzetközi együttműködés.

Kína egyre több korszerű terméket gyárt, különösen igaz ez a számítástechnikai és a szórakoztató-elektronikai iparra. Érthető, hogy egyre fontosabb az az érdek, hogy ezeket a találmányokat, technológiákat hatékonyan meg is kell védeni az illetéktelenektől. Kérdéses azonban, hogy mennyire szigorú büntetéseket szabnának ki a számítástechnikai alkatrészeket vagy a DVD-ket hamisítókra. Az idei Szellemi Tulajdon Világnapja mottója egyébként "Az ötletek hatalma". A cél az, hogy az emberek megismerhessék azokat a találmányokat és fejlesztőket, akik a termékeikkel megváltoztatták a világot és hozzájárultak az emberiség tudásának gyarapításához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #6
    Nekem se kéne a Nox szilvi (amilyen fogai vannak, tuti hogy harap) de azért jól ellátnám a baját hogy szálljon már le a filecserélőkről. Érdekes, az ilyen tucatzenekarok mint a Kox meg a Huligenz emberkéi mindig benne vannak az ilyen p2p-ellenes marhaságokban, a rádióban is ezek mondták hogy ha nem veszünk (nox?) CD-t azzal megöljük a zenét. Szerintem épp forditva van...
  • strogg #5
    Nős vagyok, arról nem is beszélve, hogy NOX szilvi nekem nem kéne:)))
    Ha már a partinál tartunk inkább az ugri-bugri táncos csajszik a koncertekről :))
  • Gerygrey #4
    Rendezzük meg a filecserélők világnapját. Felállítunk egy óriási torrent trackert, este meg sajtótájékoztatót tartunk és az újságirokkal együtt partiba vágjuk NOX Szilvit.
  • Carbine #3
    "A Szellemi Tulajdon Világnapját idén hatodik alkalommal rendezték meg." Nem is tudtam, h van ilyen, pedig nem vagyok ennyire informálatlan... hiszen olvasom a blikket, és ott biztossan csak az igazat írhatják :D
  • echo #2
    Le a szellemi tulajdonnal! Information wants to be free!!
  • Villanypásztor #1
    "A jeles napot most 183 országban ünnepelték meg."
    Ünnepelték? Na ne már... Ennél már csak az jobb, amikor a kedves újságírók a holokausztot ünneplik...