Berta Sándor

Magáncélú másolat: tilos, de mégsem büntetendő

A magáncélú másolatokhoz fűződő jog, avagy a szerzői jog az erősebb? Erre a kérdésre keresik a választ Németországban, ám a végeredmény meglehetősen ellentmondásosra sikeredett.

Amikor kiderült, hogy az eldöntetlen vitában a német Alkotmánybíróság mondja ki a döntő szót, sokan reménykedni kezdtek és biztosak voltak egy átlátható precedensértékű ítéletben, ám kiderült, hogy előre ittak a medve bőrére. A vitát bizonyos P. úr esete váltotta ki. A férfi nem titkolta, hogy átlagosan 25 darab műsoros CD-t és körülbelül 20 műsoros DVD-t vásárol, majd ezekről - saját célra - rendszeresen biztonsági másolatot készít. Ezzel semmi baj sincs, azonban P. úrnak nem lett volna joga kijátszani az adathordozókon lévő digitális másolásvédelmet, márpedig ez történt, hiszen e nélkül nem készíthette volna el a biztonsági másolatokat.

Az ügyből egy véletlen folytán rendőrségi eljárás lett, ám sem az ügyészség, sem a később kijelölt bíróság - jogértelmezési problémára hivatkozva - nem tudott dönteni. Ekkor kérték fel a karslruhei székhelyű német Alkotmánybíróságot. A testület első fokon eljáró tanácsa azonban szintén képtelen volt dönteni.

A három bíró a határozat indoklásában leírta, hogy a saját célra történő másolás ugyan engedélyezett, ám mivel P. úr eközben feltörte a művek digitális másolásvédelmét, törvényt sértett. Mivel azonban jelenleg lehetetlen eldönteni, hogy melyik jog az erősebb, a saját célú másolatokhoz fűződő vagy a szerzői jog, így az egész ügy büntetőjogilag meg sem történt. Ellentmondásos azonban, hogy a német polgári jog alapján a zenei albumok kiadói, illetve a digitális másolásvédelmeket kifejlesztő cégek polgári pert indíthatnának az illető személy ellen és kártérítést követelhetnének tőle a másolásvédelmek feltörése miatt.

Eddig azonban a német bíróságokhoz nem érkezett ilyen igény, így az egész ügy eldöntetlen maradt és a szerzői jogvédők szerint ez csak tovább mérgesíti a helyzetet és felbátorítja a szoftver-, film- és zenemásolókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • megrab #47
    Bocsi ergo-t akartam írni
  • megrab #46
    Egy aprócska kérdés: Ha felrakják a másolásvédelmet a CD-kre, DVD-kre, akkor mi a rákért kell fizetni az artisjusnak minden üres adathordozó után 100 Ft- os nagyságrendű összeget?

    Rohadtul nem korrekt eljárás, hogy beszedik a díjat mondván ez jár nekik mert te biztos másolni fogsz ("kizárt", hogy saját filmet képet programot írsz CD-re ami után eleve nem lenne joguk pénzt beszedni), viszont nem is teszik lehetővé magát a termék lemásolását, egro olyasmiért fizetünk, amit nem tesznek lehetővé!
  • Gregorius #45
    nem
  • SymbioC #44
    ..vagy adjanak mindenből kettőt! A nyersanyag nem drága és van rögtön bizti másolat is, így nem hivatkozhatsz erre, ha elkapnak!
  • rolika #43
    van egy eredeti kill bill 1 ost cd-m. belülről sugárirányban kirepedezett, kb. a korong feléig. sajna mire észrevettem, teljesen tönkrement, még lemásolni sem tudtam, de különben is, a felirat szerint másolásvédett. utólag megszereztem másolatban is (szal mégse annyira másolásvédett :), legyen mit hallgatnom. kíváncsi lennék, büntethető vagyok-e ezért?
  • atlagember #42
    Ez jó ötlet, valóban el kellenne számoltatni a jogvédőket a beszedett pénzekkel, és kötelezővé kellene tenni számukra, hogy nyilvánosan mutassák ki, mennyi ment kifizetésre és mennyi saját költségeikre, apparátusaik, úgyvédeik fenntartására. Igen érdekes arány jönne ki, amitől mindenki elrémülne. Ezért is burkolóznak ekkora ködbe, és ezért is érdekük az elbizonytalanítás és a nem egyértelmű jogi helyzetek fenntartása.
  • Lacika 79 #41
    hm, és ezt hogy is valósítják meg?
    Mert ugye lemásolom az eredetit, aztán a másolatról csinálom a többi másolatot.
  • atlagember #40
    A probléma ott van, hogy a másolásvédelmek hibásak. Úgy kellett volna elkészíteni, hogy egyszeri saját célú biztonsági másolást engedélyezzenek, mást pedig nem, ha ilyet nem tudnak csinálni, úgy ne készítsenek másolásvédelmet, mmert azzal ők sértik meg a törvényt.
  • BiroAndras #39
    "Közelítsük meg a dolgokat programozási szemszögből: ma úgy készítik a programokat, hogy illeszkedjenek a törvényekhez. Mi lenne, ha inkább úgy készítenék a törvényeket, hogy egyszerű legyen rájuk algoritmust írni?"

    Ha ez megvalósulna nem is lenne szükség programokra. 2-3 százalék számítás meg kivonás lenne az egész.
    Most viszont olyan kellemesen bonyolult, hogy apám 14 éve főállásban fejleszti ugyanazt a bérprogramot.
  • Lacika 79 #38
    ehh, én is így jártam anno. többet kerestem, mégis kevesebbet kaptam