Berta Sándor

Ausztriában nem lesz jogdíj a merevlemezekre

Egy döntés értelmében a asztali számítógépekbe és a notebookokba beépített merevlemezek továbbra is jogdíjmentesek lesznek, de a hordozható mp3-lejátszókba beépített winchesterek után kötelező lesz jogdíjat fizetni.

A sógoréknál egyelőre elhárult a számítógépek árát is befolyásoló jogdíjbevezetés veszélye. Az Osztrák Legfelsőbb Bíróság döntését érthetően nagy megkönnyebbüléssel fogadták az osztrák felhasználók, a számítógépgyártók és a számítógépkeerskedők, míg a szerzői jogvédő szervezetek már kevésbé örültek az ítélet hallatán. Korábban az osztrák szerzői jogvédő szervezetek azt szerették volna elérni, hogy minden adattároló eszközre kiszabható legyen a jogdíj. Az Osztrák Legfelsőbb Bíróság jogerős ítélete ezt az elképzelést akadályozta meg.

A bíróság ítélete indoklásában leszögezi: "mivel a PC-kben alkalmazott merevlemezeken gyakorlatilag állandóan másolt formában vannak az adatok, ezért nem lehet adat és adat között különbséget tenni. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a PC-kbe és a notebookokba beépített háttértárolók szinte kizárólag a saját célú adatmásolásra vannak használva". Az mp3-lejátszók esetében viszont - mivel hordozható termékekről van szó - igenis fennáll annak az esélye, hogy másolásvédett fájlok kerül(het)nek át az egyik felhasználó készülékéről a másikéra.

Az Osztrák Legfelsőbb Bíróság ítélete szerint ilyen szempontból nincs különbség az analóg és a digitális adattárolók, memóriakártyák között. Éppen ezért jogos például a memóriakártyákra és az optikai adathordozókra (CD-k, DVD-k) kiszabott jogdíj, amelynek bevezetéséről korábban a szerzői és a szomszédos jogokat védő szervezetek és az Osztrák Kereskedelmi és Iparkamara állapodott meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gordonmail #32
    teljesen igazuk van szerintem, csak az a baj, hogy én feket én veszem a cuccot, szal xarom le az egészet :D ugyanmár, még egy ovódás is kibírná jáccani az ők tevékenységüket, ez egyrészt baj, mert mindenkinek megvan a cucc, másrészt jó, mert nekem sem kell szinte semmi ilyesmire költekeznem. Megvan a saját kiadásom más dolgokra: villanyszámla, gázszámla, netszámla, vízszámla meg ilyenek...
  • fishguy #31
    elegem van ezekből a sz@rf@szúakból teljesen egyet értek Sir Quno Jedi-vel...Halál a jogvédőkre
  • SymbioC #30
    És ha kifizettem a jogdíjat az utolso csavarra is, akkor minden jogosan az enyém, amit rajta tárolok, éjjen a warez! Vagy mégsem? Vagy hogy is van ez jogilag? Ki mondja meg, hogy hány kiló filmet-zenét-játékot-kutyaszart lophatok azért a jogdíjért? Az ártatlenság vélelméről már nem is beszélve...
  • Caro #29
    '89-ben is ezt kellett csinálni.
    Rengeteg munkahely szűnt meg azóta, és hasonlók nem nyíltak.
    Akárhogyan is lesz, nem gyors folyamat.
  • aaaaa #28
    "A munkanélküliekről annyit: átképzés"
    Azt hiszem ez valami vicclap... igaz teljesen OFF
    Képezd át a 2 osztályt végzett kissebséget, akinek csak azért van 10 gyereke , mert ezért már egész jó összegű segélyt és családi pótlékot markolhat fel. Eszébe sem jut átképződni, se most, se később. Ha nem kap pénzt, megszerzi máshogy. Egyszerűbb ezeket az embereket kifizetni , a munkájuk úgysem érne semmit. Na most lehet, hogy erre is rengeteg megy el 70-80%-os adóból.
    Az elgondolásaid jók is lehetnének, de azt hiszem nem járkáltál nap mint nap alacsonyabb szinten élő néprétegek között...
  • Yv@n #27
    Én is ott tartok, hogy már lassan azt nézem, melyik számítógép alkatrészt melyik EU tagállamból fogom beszerezni...
  • Caro #26
    Nem hinném, hogy ez történne.
    Ma is lehetne cserekereskedni, de mégis mindenkinek pénz kell.
    És ha korrekt összeget vonunk le, nem pedig 60-70-80%-ot(mert ha kiszámolod, hogy a fizetésed összesen hány %-a megy el adóba, kb. ilyen érték fog kijönni), akkor az adózási morál is nő. És ha jól osztjuk el a pénzeket, akkor még 10-20%-ból is simán fenn lehet tartani az államot.
    A munkanélküliekről annyit: átképzés. De addig is az államnak olcsóbb munkanélküli segélyt fizetni, mint fizetést, főleg olyan munkákért, amiknek gyakorlatilag semmi haszna nincs.
    Hidd el, működne ez. Persze nem lehetne egyetlen 1000000 fősnél nagyobb országra sem bevezetni, de ha most ebben a pillanatban kéne megcsinálni a semmi helyett, valószínű, hogy így lenne.
  • Sir Quno Jedi #25
    Ébresztő, már zajlik javában !
  • Razgon #24
    Úgy látszik, hogy a 3. világháború a jogvédők és a felhasználók között fog zajlani...
  • TommyGun #23
    Úgylátom kimoderáltak keményen engem sajnos :D