Berta Sándor

Francia tilta­ko­zás a szerzői jogi szigo­rítá­sok miatt

Internetezési bojkottfelhívásokkal és demonstrációkkal tiltakoznak a franciák a hatályban lévő szerzői jogi törvények várható szigorítása miatt. A tervek szerint május elsején egész Franciaországban senki sem fogja használni az internetet.

A szakemberek szerint ahhoz képest, hogy néhány héttel ezelőtt még a DRM-rendszerek eltörlése volt napirenden, majd a Francia Nemzetgyűlés elfogadta a zenék szabadon konvertálhatóságáról szóló javaslatot, nagyot fordult a világ és ez jelentős mértékben árthat az innovációnak, visszavetheti a különböző szoftverfejlesztéseket.

Egy új tervezet célja az, hogy minél jobban vissza­szorítsa a zenei albumokról, játékokról és filmekről készülő illegális másolatok számának növeke­dését, illetve az ilyen kópiák elterjedését. Az új előter­jesztés minden eddiginél szigorúbb, még a magán­célra készülő másolatok elkészítését is megtiltanák és pénzbírsággal sújtanák. Ezenkívül engedélyeznék a digitális másolás­védelmek (DRM) használatát és kiszélesítenék alkalmazási területüket.

A civil szervezetek, a fogyasztóvédők és az egyszerű felhasználók eddig is több akciót szerveztek, ezek többnyire spontán megmoz­du­lá­sok voltak nagy CD- és DVD-részleggel rendelkező áruházakban. A legújabb nagyszabású akciót május elsejére tervezik az aktivisták. A tervezet ellen való tiltakozásul ezen a napon senki sem fog másolásvédett művet venni és senki nem használja majd az internetet sem. A weboldalak üzemeltetői átmenetileg leveszik portáljaikat a világhálóról. Fekete nap lesz ez Franciaország történetében, olyan, amire még soha nem volt példa.

A francia szenátus május 4-én tárgyalja az előterjesztést. A politikusok szerint még azokat a szoftvereket is be kell(ene) tiltani, amelyek lehetővé teszik, hogy egy másolásvédett műről másolat készüljön. A felhasználók viszont annak a véleményüknek adtak hangot, hogy nem lehet senkit sem, pláne nem kollektíven az egész francia társadalmat bűnözőként kezelni. "Nem vagyunk kalózok, magunk is havonta több CD-t vagy DVD-t vásárolunk" - áll az egyik nyilvánosságra hozott közleményben. A zeneipart pedig azzal vádolják a tüntetők, hogy csak a saját maga hasznát nézi, ezért hajlandó még arra is, hogy a zenészeket becsapja, rajtuk nyerészkedjen.

A bojkottakciókat a StopDRM.info nevű portál koordinálja. A tiltakozásokat eddig 13 500 felhasználó támogatta és május 7-re nagygyűlést, illetve országos demonstrációkat hívtak össze. A követelések élén a javaslat visszavonása és új tárgyalások összehívása szerepel. Ezeken a megbeszéléseken minden oldalnak képviseltetnie kell magát. Az új előterjesztés egyébként legfeljebb 750 eurós pénzbírsággal sújtaná azokat, akik - akár magáncélra is - másolatot készítenek egy játékról, egy szoftverről vagy egy zenei albumról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zakika #10
    hat nagy baromsag az otlet. a softwer vagy zene vasarlasakor pont a jogot veszed meg, hogy hasznald fuggetlenul a formajatol min van. tehat ilyen esetben a elromolna a hordozo es nem keszithetnel masolatot automatikusan uj hordozon kellene megkapnod, ha visszaszolgaltatod a regit. mondjuk eladok egy szoftwert (sajat fejlestes) es olyan sz@r lemezre rom hogy magatol lemegy rola az adat akkor az nekem jo, mert ujra meg kell vennie a fogyasztonak. es biztos ami biztos ugy csinalom meg, hogy a lemeznek a meghajtoban keljen lenni, mert ugy is nagyobb az esely a karosodasra. de lemez nekkul nem tud dolgozni vele :)
  • AgentKis #9
    Nem a franciákra írtam, hogy birkák, hanem a nagytöbbségre... Mondjuk abban igazad van, hogy nálunk ez nagyobb arányt jelent...
  • mrzed001 #8
    Szurkolunk nekik. Az alap általánydíjas elképzelés teljesen jó volt mellesleg, csak finomítani kellett volna egy kicsit rajta.
  • uniu #7
    barcsak engem olelne igy a keblere az a lany !:))
  • strogg #6
    Nem kell. Simán csak nem vagy hajlandó megvenni a DRM-es, és drága tartalmat. És kész. Ha nincs kereslet, hiába erőszakoskodnak.
  • echo #5
    Na ezek kellenek. Ez a szerzői jog a valami olyan csökevény ami egy jó gondolatból indult(legyen megfizetve egy jó ötlet kiagyalója), de a technika fejlődésével valami elburjánzott tumor lett belőle. Szóval hajrá franciák!! Valahogy nemzetköziké kéne tenni ezt az ügyet, legalább európa szinten!
  • strogg #4
    egyetértek sajnos. A magyarokkal mindent meg lehet csinálni.
  • palika22 #3
    Szerintem a franciák nem annyira birkák, nézd a mostani mukavállalói törvényt, amit a kormány visszavont a nyomásnak engedve.
    Ideális birkák viszont mi vagyunk, magyarok...
  • combat #2
    Na ez az. Az egésznek akkor lenne értelme, ha DRM-mel védett zene- és filmletöltő oldalakat bojkottálnák egyszer s mindenkorra, nem 1 napig a netet. A jó zenét eddig is megvették CDn, a többi meg mehet a szemétbe.
  • AgentKis #1
    ÁmenEz egy agyrém...

    Mondjuk a tiltakozás kicsit hasonlít arra, hogy ne tankoljunk 1 napig, majd meglátják mekkora kiesés lesz... Hát nem lesz, mert aki aznap nem tankol az előző vagy következő nap többet fog, mert járni ugyanannyit kell. Aki május 1-én nem vesz CD-t majd vesz május 2-án, és az e-mail-ek is meg fogják várni. Maximum az On-Line szolgáltatásoknak lesz 1 rossz napja franciaországban. A tiltakozás akkor lenne sikeres, ha védett tartalmat nem venne többé a nagytöbbség. De ez soha nem fog bekövetkezni, inkább birka módjára tűrik ahogy megkopasztják őket...