Berta Sándor

Fogyasztóvédők összefogása a magáncélú másolatokért

"A felhasználóknak megvan a joguk a magáncélú másolatok elkészítésére, éppen ezért tilos őket bűnözőként beállítani" - állítja új online kampányában az európai fogyasztóvédőket tömörítő szövetség.

Az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetsége (BEUC) szerint a továbbiakban tarthatatlan az az állapot, hogy a zenei albumok vagy zeneszámok másolását bűncselekményként emlegetik a kiadók, a hatóságok és a szerzői jogvédő szervezetek. Eközben ugyanis teljesen háttérbe szorul a fogyasztók magáncélú másolási joga. Egyöntetű vélemény, hogy ennek az áldatlan állapotnak véget kell vetni.

A szervezet képviselői erről a Fogyasztók Digitális Jogai nevű új online kampányuk sajtótájékoztatóján beszéltek. A kezdeményezés saját weboldalat is kapott, ahol a felhasználók számos kérdésre választ kaphatnak, felvilágosítják őket jogaikról és igyekeznek a szórakoztatóelektronikai ipar dezinformációs ködét eloszlatni. Ezenkívül aláírásgyűjtés is kezdődött, amelynek célja, hogy ily módon hívják fel az európai politikusok figyelmét az ellentmondásokra és a másolások területén kialakult helyzetre.

A BEUC hat pontban foglalta össze a követeléseit. Ezek között van, hogy mindenkinek joga van a tudáshoz, a kultúrához, valamint hogy megválaszthatjuk, milyen termékeket vásárolunk meg (ez az úgynevezett semleges technológia kérdése). Profitálnunk kellene az újdonságokból, nem pedig a fogyasztói jogait korlátozni. Ezenkívül kiemelt szerepet kapott a teljes kompatibilitás kérdése, vagyis, hogy bármelyik zeneszám bármelyik zenelejátszón meghallgatható legyen és a magánszférához való jog, ami egyúttal kizárja olyan másolásvédelmek alkalmazását, amelyek adatokat gyűjtenek a felhasználóról, vagy szokásairól. Az utolsó pontban pedig a fogyasztóvédők egyenesen kikérik maguknak, hogy a zenei tartalmakat másolókat egységesen bűnözőként kezeljék a hatóságok és a zeneipar.

A BEUC szerint egy zeneszám letöltése egy fájlcserélő hálózatról semmiképpen sem hasonlítható össze egy zenei CD lemásolásával. A fogyasztóvédők egyúttal kifogásolták az ellentmondásos jogi szabályozást is: a törvények ugyan elismerik a fogyasztók magáncélú másolási jogát, azonban a másolásvédelmek kijátszása - ami nélkül a legtöbb esetben a kópiák készítése nem valósulhat meg - már bűncselekménynek számít.

Az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetségének üzenete egyértelmű: lehet, hogy a jelenlegi helyzet megelégedéssel tölti el a hatóságokat, a szerzői jogvédőket és a zeneipart, azonban az európai felhasználókat egyáltalán nem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #22
    "igyekeznek a szórakoztatóelektronikai ipar dezinformációs ködét eloszlatni"

    Nem annyira a szórakoztatóelektronikai ipar dezinformál (hiszen őket nem igazán érdekli a másolás), hanem a szórakoztató ipar.
  • Mike #21
    ilyenkor örülök hogy EU tagok vagyunk
    ha nem lennénk itthon saját erőből, saját szándékból a politikusaink nem csinálnának semmit
  • Mike #20
    ilyenkor örülök hogy EU tagok vagyunk
    ha nem lennénk itthon saját erőből, saját szándékból a politikusaink nem csinálnának semmit
  • irkab1rka #19
    assdf: fura humorod van. Menj a gumiszobába inkább az ilyen beszólásokkal.

    dez: a magyar jog ez esetben szerintem megengedőbb mint europában általános.
  • mrzed001 #18
    Nos, elősször is ott a MACI - Másolható javakat fogyasztók érdekeit védő civil szervezet
    Meg aztán volt egy elég jó kis cikk, egy sztem totál értelmes, és minden problémát megoldó kezdeményezéssel : http://www.sg.hu/cikk.php?cid=40678
  • schakaal #17
  • assdf #16
    Esetleg gyújtogatni mint franciáéknál...
  • schakaal #15
    Amúgy én ezért kimennék az utcára tüntetni!
  • schakaal #14
    Nem tudom igazából,hogy milyen jogvédő cégek léteznek M.O.-n,akik konkrétan az informatikában megjelenő jogi problémákkal (p2p,másolás,stb.) foglalkoznak.De jó lenne ezeket mozgósítani.
  • HappyBoy #13
    Természetesen nem, hanem aki bűnözőnek állít be.

    Egyébként csak köszönetet lehetne mondani a BEUC-nak.