Gyurkity Péter

AMD-tervek 2007-re

A kisebbik processzorgyártó tervei szerint minden gond nélkül végrehajthatják a 65 nanométeres gyártástechnológia bevezetését, amely az órajelben és a túlhúzhatóságban is szélesebb korlátokat engedélyez.

A japán PCWatch Daryl Ostrander, az AMD technológiáért és termelésért felelős alelnökével készített interjút, amiben a következő évre, illetve a bevezetés előtt álló új gyártástechnológiára koncentráltak. A beszélgetésből kiderült, hogy a gyártó nem tart problémáktól, és az elmúlt években példátlan gyorsasággal szeretné végrehajtani a technológiai váltást. Jön a feszített szilícium, és ezzel együtt növekszik az órajel és a túlhúzhatóság.

Az AMD az év második felében kezdi meg a 65 nanométeres asztali processzorok sorozatgyártását, de ezek debütálására a korábbi értesüléseknek megfelelően csak 2007 elején kerül sor. Terveik szerint a harmadik negyedévre, vagyis 2007 őszére minden új chip ezen a csíkszélességen készül, vagyis mindössze egy év alatt szeretnék végrehajtani a teljes átállást. A Socket 754 foglalatba illeszkedő elődök szállítása 2007 végéig biztosított, míg a Socket 939 esetében csak az Opteronok utánpótlása valószínű, ám ez egészen 2008 második feléig érvényes, a jelenlegi 90 nanométeren.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az új technológia bevezetésével érkezik az Embedded SiGe, vagyis a beágyazott szilícium-germánium technológia, más néven feszített szilícium. Az IBM már 1989-ben bemutatta a technológiát, ám hosszú évekre volt szükség annak további finomításához és elterjedéséhez. Az AMD szerint ezzel még az eredeti 65 nanométeres technológiához képest is 42 százalékkal javítható a tranzisztorok válaszideje, vagyis tovább növelhető a processzorok órajele. Ennek aránya természetesen alacsonyabb lesz, ám sokkal fontosabb, hogy már az első sorozatnál bevezetik az újítást, vagyis nem küszködnek gyártási problémákkal. A 45 nanométeres utódok gyártása a tervek szerint 2008 elején kezdődhet.

A Mercury Research a napokban újabb felmérést készített, amely a szerverprocesszorok piacára koncentrál. Adataik szerint az AMD tovább növelte részesedését, és az Opteron család - amely a napokban ünnepelte harmadik születésnapját - immár a piac 22,1 százalékát birtokolja. Az Intel ugyanezen idő alatt némileg visszaesett, ám előnye még így is jelentős. A kisebbik gyártó azonban lassan de biztosan nyomul előre, és egyre csökken a két rivális közötti különbség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • melondinnye #10
  Szerintem azzal elkéstél, pár hónapja kellett volna venned, és most eladni ;)
 • maestro85 #9
  Nem tudom mi ebben a bonyolúlt? Azé mert szeressük az AMD-t azért még reálisan kell lásuk a helyzetet. De jövünk fel gyerekek! Én megyek és veszek AMD részvényt, még most a nagy szakítás előtt....
 • Apicius #8
  Idézet: "A kisebbik processzorgyártó..."
  Miért is kisebb, mint a másik?
 • arty #7
  jólenne a 65ös átállás után egy drasztikus árzuhanás ;)
 • roliika #6
  Akkor még lesz vagy 40 féle proci 2 éven belül...:D
 • vjanika #5
  Az IBM már csinált 29nm-ert is meritett technológiával :-)
  De ez már tényleg a legajja a tudomány és a technika mai álláspontja szerint.
 • Tiberius B #4
  asszem 30 az elvi határ (ha csak kicsinyítgetünk), de ez korántsem biztos
 • the Godfather #3
  Asszem Intel felkötheti gatyóját, ha az AMD ilyen mértékben halad.
 • sguser #2
  ezt hány nm-re fog lecsökkeni a végén? 10-re akár?