Gyurkity Péter

Korábban érkezhet az AMD új foglalata

Legalábbis erre következtetnek egyesek, abból kiindulva, hogy néhány amerikai bolt árlistáján már felbukkantak a gyártó új foglalatába illeszkedő processzorok. A cég eközben a szerverek fogyasztására koncentrál.

A találgatások az észak-karolinai National Toner Warehouse árlistája kapcsán bukkantak fel. Az online katalógusban ugyanis már megtalálhatók az AMD korábban bejelentett, de még meg nem jelent processzorai, amelyek az új Socket AM2 foglalathoz készülnek. A 940 érintkezős csatlakozó a belépő szintű Sempronoktól kezdve az abszolút csúcskategóriás Athlon 64 FX chipekig otthont ad a soron következő sorozatnak.

Az árak általában megfelelnek a várakozásoknak, igaz, a lista kiegészült az előrejelzésekben nem szereplő változatokkal. Amíg például a legutóbbi nem hivatalos útitervben a Sempron 3100+ szerepelt legkisebb testvérként, az árlistában a 2800+ jelölésű verzió is megtalálható, mindössze 74 dolláros áron. Ott van továbbá az Athlon 64 FX-62 és Athlon 64 X2 5000, amelyek az ikermagos sorozat legnagyobb teljesítményű példányai. Árban természetesen az FX-62 viszi a prímet: 1400 dollárjával (csaknem 300 ezer forint) jócskán maga mögött hagyja kistestvérét, az FX-60-at, amely csak 1000 dollárba kerül.


A megfigyelők azért tulajdonítanak jelentőséget az online árlistának, mert az új termékeket általában csak mintegy másfél hónappal megjelenésük előtt kezdik szerepeltetni. Ebben egyrészt a kezdeti gyenge ellátottság, illetve a gyártók szándéka játszik szerepet, akik legtöbbször partnereiket is igyekeznek rábírni a hallgatásra. A fejlemények alapján többen arra következtetnek, hogy az új processzorok akár a június 6-i debütálás előtt felbukkanhatnak egyes boltokban. Az biztosnak tűnik, hogy a chipek nemcsak a 667, hanem a gyorsabb 800 MHz-es DDR2 memóriákat is támogatni fogják.

Az AMD eközben a szerverek fogyasztására koncentrál: partnere, a Sun segítségével egy olyan mérőeszköz alkalmazását javasolja, amely az autókhoz hasonlóan egységes rendszerben hasonlítaná össze az egyes típusok fogyasztását. Míg az SPEC és TPC tesztek a teljesítményt mérik, az új módszer a szerverek étvágyát figyelné, és új szabványként jelenne meg az ágazatban. A Sun - amely a napokban jelentette be első hatvannégy szálas rendszerét - és az AMD nyilvánvalóan azt reméli, hogy a konkurens termékekhez képest kedvező ajánlatával megkönnyítheti saját térhódítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • irkab1rka #3
  heheheh, ez tetszik :)
 • Vorpal #2
  Az a rendkivüli, hogy magyarországon ez leesett valamelyik cikkirónak/megfigyelőnek,)))
 • Pharaoh #1
  "A megfigyelők azért tulajdonítanak jelentőséget az online árlistának, mert az új termékeket általában csak mintegy másfél hónappal megjelenésük előtt kezdik szerepeltetni."

  Most vagyunk kb másfél hónappal a megjelenés előtt, akkor ebben mi a rendkívüli?