Gyurkity Péter

A fejlődő országokban toboroz az IBM

A Nagy Kék tanácsadó testület létrehozásával és a vállalatok közötti együttműködéssel támogatná a fejlődő térségeket, amelyekben azonban nemcsak új piacot, hanem egyúttal utánpótlási területet is lát.

Az IBM közleményben jelentette be új tanácsadói testületének (Venture Capital Advisory Council) létrehozását, amelynek feladata hivatalosan a piaci trendek, illetve a fejlődő országokban felmerülő új lehetőségek nyomon követése, megfigyelése. A nyílt szabványokhoz köthető új próbálkozásokat szeretnék támogatni, és egyúttal partnerekre szert tenni a kevésbé szerencsés térségekben, amelyek éppen most bontogatják szárnyaikat. Ezért van szükségük a tanácsadó testületre, amelynek tagjai több nagyvállalattól érkeznek.

"Elsősorban tanácsadói célokból kifolyólag tartunk igényt a testület segítségére. Egyfajta piackutatás ez, amely a főbb trendekre koncentrál" - jelentette ki Buell Duncan, az IBM kapcsolattartásért felelős igazgatója. A vállalat azonban nemcsak új piacot lát ezekben az országokban, hanem utánpótlás-bázist, ahol pótolhatja, vagy akár kibővítheti a rendelkezésre álló képzett munkaerőt. A Cnet szerint csak a tavalyi évben mintegy 400 fejlesztő csatlakozott a fejlődő országokban az IBM egyik programjához. Nyilvánvaló, hogy a vállalat hosszútávú terveket szövöget, és igyekszik megvetni lábát azokban a térségekben, amelyekben eddig csak a kihasználatlan piacot látták.

A közlemény szerint a nyílt szabványokra alapozott fejlesztésekben négy ország jut igen fontos szerephez: Brazília, Oroszország, Kína és India. Ezekben az országokban azonban nem terveznek közvetlen befektetéseket, mivel ez az erre szakosodott cégek feladata lesz. A befektetők ezután szorosan együttműködnek a Nagy Kékkel, amely szakmai tanácsokkal igyekszik támogatást nyújtani. Véleményük szerint, mivel az IBM - a Microsofttal ellentétben - nem forgalmaz saját szoftvereket, hamarabb elnyerheti a potenciális partnerek bizalmát, és fokozott jelenléte kevesebb ellenérzést kreál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!