Berta Sándor

Munkahelyi internetezés megfigyelése - csak módjával

A munkaadók az alkalmazottaik internetezését csak szúrópróbaszerűen vagy konkrét gyanú esetén figyelhetik meg. Így döntött a német szövetségi adatvédelmi biztos. A precedens értékű határozat várhatóan nagy vihart fog kavarni és számos ügyre tesz majd pontot a közeljövőben Németországban. Peter Schaar szerint az internet számos munkaadónak okoz komoly bosszúságokat, hiszen első ránézésre nem lehet megállapítani, hogy egy adott alkalmazottja éppen a munkáját végzi-e avagy szörföl a világhálón? Ezért aztán sok cég drasztikus lépésekhez folyamodik és teljesen megtiltja a munkatársainak az öncélú internetezéseket vagy egyes speciális internetes oldalaknak (például eBay, szexoldalak stb.) a látogatását.


A német adatvédelmi biztos, Peter Schaar

Egyes vállalatok különleges szoftvereket használnak a dolgozóik internetes szokásainak napi megfigyelésére és a világhálón való szörföléseik nyilvántartására. Ez azonban a német adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint - adott esetben és körülmények között - akár törvénytelen is lehet. A CeBIT számítástechnikai kiállítás és vásár megnyitásának apropóján Peter Schaar által nyilvánosságra hozott állásfoglalás szerint a munkatársak teljes körű megfigyelése nem csak törvényekbe ütköző, de etikátlan is. Amennyiben ugyanakkor komoly gyanú áll fenn vagy a munkáltató szúrópróbaszerűen akarja ellenőrizni az alkalmazottak internetezését, ezt bármikor megteheti.

Amennyiben egy cég engedélyezi a dolgozói számára, hogy magáncélból is szörfölhessen a világhálón vagy e-mailezhessen, akkor köteles betartani a személyiségvédelmi jogokat. Tehát bármilyen adatot csak akkor ellenőrizhet, másolhat vagy dolgozhat fel egy cégvezető, hogy ha az a vállalat internet-használatot károsan befolyásol(hat)ja. Azonban, ha csupán az üzleti célú internet-használatot engedélyezik egy vállalatnál, a vezetőknek akkor is tiszteletben kell tartaniuk a munkatársak személyiségi jogait. Schaar szerint a legjobb megoldás az, ha minden cég külön létrehoz egy, az ő saját viszonyait és igényeit, illetve az alkotmányos jogokat is figyelembe vevő megállapodást, amelyben az összes ilyen jellegű érdést leszabályozzák és ezt aláírja az összes alkalmazott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!