Gyurkity Péter

Az Intel kritizálja a százdolláros laptop ötletét

A processzorgyártó elnöke szerint a százdolláros eszköz nem lesz sikeres, mivel még fejlődő országok lakossága sem mutat érdeklődést iránta. Itt egyedül a nagyobb választékot nyújtó PC lehet a megoldás.

Craig Barrett egy Srí Lankán tartott sajtótájékoztatón fejtette ki véleményét a Massachusetts Institute of Technology (MIT) idén ismertetett fejlesztéséről, amely szerinte éppen korlátozott lehetőségei miatt ítéltetett bukásra. Elmondása szerint a múltban már több hasonló kísérlet is indult, ám egyik sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel csak egy nagyon szűk réteg volt hajlandó megbarátkozni az alacsony ár okozta korlátozottsággal. Ebből vonta le következtetését, miszerint a hagyományos PC - bármilyen megfizethetetlen is egyes régiókban - továbbra is a legjobb megoldást kínálja.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az MIT kezdeményezéséről szeptember végén mi is beszámoltunk. A kifejezetten a szegény, fejlődő országok lakosságának szánt laptop több érdekes megoldást ötvöz, amelyek közül egyértelműen kiemelkedik a kézi, kurblis megoldás, amely alkotója szerint valóban mobillá teszi az eszközt. Akkor elhangzott, hogy Brazília, Thaiföld és Egyiptom már jelezte érdeklődését, és megjelenésekor már 0,5-1 millió darabot vásárolnának. Nicolas Negroponte, az MIT Media Lab alapítója akár a 800 milliós példányszámot is elérhetőnek tartja, bár ez kissé túl optimistának hat. A laptop színes kijelzőt, Wi-Fi csatlakozót, 500 MHz-es órajelű processzort, valamint 1 GB flashmemóriát foglal magában.

Barrett elmondása szerint maga az Intel is dolgozik az elmaradott régiók felzárkóztatásán, de ezt egészen másként képzelik el. Fontos projektként tartja számon a WIMAX-hálózatok kialakítását, az ázsiai kommunikációs cégekkel való együttműködést, de nem gondolkoznak egy olyan limitált terméken, mint amilyen a százdolláros laptop. "Mi a megfizethető, de teljes funkcionalitású PC-ben gondolkodunk, nem kézi kütyükben" - jelentette ki Barrett, aki szerint az utolsó negyedéves szerényebb eredmények nem jelentenek visszaesést, mindössze a célok és határidők újragondolását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #56
    Ien kéne nekem is, a kurbli még úgy hobbiból is, ha dühös az ember jólmegtekeri és egy hétre elegendő áram lesz benne :DDD
  • AgentKis #55
    A fotn azér jó, hogy nem etióp éhezőket látunk a kijelzőre montírozva....
  • lmisi #54
    Én azonnal vennék egy ilyen csodát, sőt 2-őt.. Most rögtön adnék még 30 000 huf-t a 22 000 forintos jószágért.
    Egy álom.
    -Kicsi, de mégis elég nagy a kijelzője.
    -Linux fut rajta. Totálisan átszabható.
    -Egyszerübb gamék akár el is döcögnek rajta.
    -Internetet hasítja.
    -Pythonba tuti lehet programozni.
    -Levelezni, szövegszerkeszteni,... ideális ha nincs éppen teljes értékű gép a közelbe.
    -KURBLIS!!!! azaz ha lemürül nem kell keresni konektort. Nagyon sok plusz pont!!!!
    -Mobil munkákra ideális. Tudsz rajta futtatni egy számlázó progit. Pl. üzletköztő kimegy boltba felveszi a rendelést, továbbítja wifin, gprs-n. Termékfotókat tud mutatni. Ha az elem lemerül, csak teker rajta 2-őt és minden mehet tovább.
    -Esetleg prérire kimegy valaki egy mérőállomásra. Rácsatlakoztatja és kényelmesen elnavigálja a berendezést.
    -Ráadásul a displaynek van szürkeárnyalatos üzemmódja, azaz szikrázó napsütésben is használható, bonuszként kissebb áramfelvétellel.
    OverKill ez a cuccos ezen az árszinten
  • BiroAndras #53
    "mert ugye a számitógépek nem arról hiresek hogy egyszer összerakják és akkor kifogástalanul müxenek 10 évig..."

    Amiket te akarsz rájuk sózni, azok már nagyrészt most se mennek. De ha minőségi alkatrészekből van összerakva a gép, és nincs benne mozgó alkatrész, akkor simán megy 10 évig, vagy akár tovább is. A C16-om szeritnem még most is működik (de pár éve még biztos ment), pedig megvan 20 éves.
  • ThomasTheKoRner #52
    Ez szerintem se lesz kapható itthon!
    Nem ide szánják!
  • assdf #51
    Ja igaz is már látom a megrendelést:
    "itt vagyok a déli szélesség x és a nyugati hosszuság y fokán a nagy zöld bokor és az óriási fa között a második szikla tetején, szeretnék rendelni egy extra sonkás-gombás-sajtos pizzát.Csak tessék nagyon vigyázni a kiszállitással mer' tőlem jobbra ugy 100 méterre két oroszlán szundikál, balra kétszáz méterre meg egy nagy mocsár terül el, és a multkor is az az idióta pizzafutár belerohant a mocsárba az oroszlánok elől.A pizzát épp csak meg tudtam menteni a kezéből, aztán elsüllyedt...
  • FTeR #50
    nemtom mér hiszitek, h ez nálunk vagy akár a fejlett világban bárhol kapható lesz. sőt sehol nme is fogják árulni. kormányoknak kínálják fel a lehetőséget és azok bruháznak rá és majd elosszák úgy ahogy akarják/tudják.
    max azt tudom elképzelni még, h a vöröskereszt is kap belőle...

    #49 koordináták? ;)
  • assdf #49
    Már eszembe jutott mire fogják ezek a jó emberek a kurblis notit használni:
    Vesz hozzá egy müholdas gprs-es mobiltelefont, és dzsungel közepén internetről fog rendelni pizzát ha megéhezik :DDD
    Bár nem tudom házszám helyett elfogadják hogy a 2. bokor után lévő nagy zöld fa...
  • valamit #48
    3. betanulnak valami minél egyszerűbben hálón át betanítható szakmákat, lehetőleg olyanokat amik tömegesen végezhetők, de ugyanígy jó, amit neten át lehet rendelni és teljesíteni is (+ számítógéppel), vagy épp ami az amúgy is meglévő életükben hasznosíthatnak (mezőgazdaság terén pl.)
  • RoD #47
    1. Hihetetlen, hogy itt sírtok, hogy milyen játék menne rajta, meg milyen filmet lehetne megnézni. Arra nem gondoltatok még sose, hogy mennyi minden másra lehet használni egy számítógépet?
    (Akinek nem inge...)

    2. Szerintetek itt Magyarországon is 100 dollárnak megfelelő forintba fog kerülni? Itt ahol minden után legalább háromszor fizetsz adót?

    3. Amég csak kritizálnak addg nincs gond. De ilyen szintű üzleteknél már képesek őlni is a nagyobb cégek.