Gyurkity Péter

Újságíróbotrány a Wired magazinnál

Egy online magazinnál lefolytatott belső vizsgálat révén akadt fenn a horgon az a szabadúszó internetes újságírónő, aki cikkeiben több éven keresztül nem létező személyekre is hivatkozva közölt híreket.

A Wired News internetes magazinnál lefolytatott vizsgálat során az újságírónő közel 160 cikkét vizsgálták át, és az összesített adatok szerint ezekben a cikkekben mintegy 40 olyan személyre hivatkozott, akiknek létezését nem sikerült igazolni. A 37 éves Michelle Delio 2000 óta közel 700 cikket írt a magazinnak, de valami feltűnhetett főnökeinek, mert áprilisban felkérték a New York-i Egyetemen újságírást tanító, és a híroldalnak is dolgozó Adam Penenberg professzort, hogy nézze át kolléganője korábbi cikkeit.

A professzor egy hallgatói csoport segítségével látott hozzá a munkához, és egy hónap, valamint 160, főleg tavalyi cikk után közölte, hogy mintegy 40 nem létező személyre találtak hivatkozást az írásokban. A szóban forgó cikkek több témával foglalkoztak, a számítógépes vírusoktól kezdve a 2001-es terrortámadásig, és hamar kitűnt, hogy Delio által idézett - valójában nem létező - személyek szinte kivétel nélkül teljesen hétköznapi nevet viselő emberek, akik mind amerikai nagyvárosokban laknak.

Delio azzal védekezett, hogy egyetlen egy esetben sem kreált hamis híreket, és az általa megemlített nem létező személyek egyszer sem közöltek fontos információkat. Ezt Penenberg vizsgálata is alátámasztotta, amely arra a következtetésre jutott, hogy az újságírónő harmadrangú forrásként említette meg ezen személyeket, akik a legtöbb esetben a cikk egyéb részeiben elhangzott véleményeket támogatták kijelentéseikkel.

A professzor azonban négy olyan cikket is felsorolt, amelyekben igenis fontos szerepet töltenek be a kitalált források, és nem lehet elvitatni véleményformáló szerepüket. A Wired News ennek ellenére leszögezte, hogy az újságírónő korábbi cikkeit nem veszik le az oldalról, mindössze egy megjegyzést fűznek hozzájuk, amelyben figyelmeztetik az olvasót a hiányosságokra. A magazin emellett ezentúl megköveteli munkatársaitól, hogy minden esetben jelöljék meg forrásukat, legyen az bármilyen csekély jelentőségű.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jefferson83 #8
    Germanizmus rulz
  • jefferson83 #7
    A nélkül huppsz...
  • jefferson83 #6
    Nemtudom de a csajtól függetlenül nekem is átszaladt az agyamon a Frei Tamás neve
  • Tetsuo #5
    A csaj régebben Frei-jel is dolgozott, a Népszabadságba meg rendszeresen besegít.
  • galocza #4
    kár hogy a wirednél...
  • irkab1rka #3
    Ugyanmár, John Doe jól megmondja majd :) Személyi jogok védelme azért van.
  • dez #2
    Hát, akkor ott ezentúl nem lehet majd "bennfenntes" híreket, infókat olvasni?
  • Seaweed #1
    LOL...ujsagiras mintapeldanya...eger=>elefant