Gyurkity Péter

Apple: nincs kifogásunk a Windows ellen

Az Apple ötéves megállapodást írt alá a Microsofttal az Office fejlesztésének folytatásáról. Megerősítették, hogy nem támogatják a Windows futtatását az új, Intel alapú gépeken, de nem is akadályozzák meg a felhasználókat ebben.

A Microsoft közleménye szerint a cég Macintosh Business Unit egysége újabb 5 évvel meghosszabbította az Apple-lel folytatott együttműködést, amely elsősorban az Office irodai csomag megfelelő változatának további fejlesztését irányozza elő. Véleményük szerint a Mac platform soha nem volt ilyen erős, ezért a jövőben is támogatják a gyümölcsöző kapcsolat folytatását. A fejlesztés során kiemelt szerepet szánnak az új funkciók (például a Spotlight) támogatásának integrálására, illetve folytatják a meglévő termékek, így a Messenger csiszolását. Ez utóbbi alkalmazás 5.1-es verziója márciusban jelenik meg.

A szoftvercég ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy elkészítik az Office univerzális bináris változatát, amely egyaránt elfut majd a régi PowerPC és az új Intel-alapú rendszereken. Amíg elkészül a natív verzió, addig a felhasználóknak meg kell elégedniük a Rosetta szoftver nyújtotta emulációval. A jelenlegi kínálat a következő: Office 2004 for Mac, Entourage 2004, Word 2004, Excel 2004 és PowerPoint 2004; Microsoft Messenger for Mac 5; és Microsoft Virtual PC for Mac Version 7. Az új Office kiadásának időpontja még bizonytalan, de erre valószínűleg 2006 végén, 2007 elején kerülhet sor, attól függően, mennyi időt vesz igénybe az univerzális változatok elkészítése.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az Apple részéről időközben elhangzott, hogy a vállalat nem forgalmazza, és nem is támogatja a Windows operációs rendszert, ám nem tervezi megakadályozni a felhasználókat abban, hogy az új gépekre a Microsoft szoftverét telepítsék. Phil Schiller, az Apple marketing részlegének alelnöke úgy fogalmazott, hogy a vállalat nem bánja, ha egyesek - bár a Mac hardvert választották - valamilyen oknál fogva a Windows mellett ragadnak. A vásárlók tehát szabad kezet kapnak, és - egyelőre legalábbis úgy néz ki - minden következmény nélkül nekiláthatnak elvégezni a szükséges módosításokat, hogy feltelepíthessék az operációs rendszert.

Az ebben rejlő esetleges előnyöket még a Microsoft sem igazán tudta felmérni, jelenlegi véleményük szerint mindössze annyival javul a helyzet, hogy a Mac-tulajdonosok is korlátlanul igénybe vehetik a Windows platform nyújtotta kínálatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • droland #38
    "az MS kisse elavult rendszere nem kepes telepedni ezekre a hardverekre." - Mint ahogy a MAC OS is elavult ezek szerint, mert az meg az én gépemre nem tud felmászni.
  • Macc #37
    Ahol en olvastam az EFI-rol (az intel oldalan) ott az irtak, hogy bar a BIOS tovabbfejlesztett valtozata, de kozelebb all a OpenFirmware-hez. Mar varom hogy kiprobalhassak egy inteles Mac-et, de van egy fogadasom, hogy ranezesre nem lesz kulombseg.
  • Ulkesh #36
    "annyival javul a helyzet, hogy a Mac tulajdonosok is korlátlanul igénybe vehetik a Windows platform nyújtotta kínálatot."

    Ezt csak az arnyekolja be, hogy pillanatnyilag nem letezik olyan Windows, ami tamogatna az EFI-t, igy bar nem tesznek ellene semmit, de nem is kell, mert az MS kisse elavult rendszere nem kepes telepedni ezekre a hardverekre.
    Leghamarabb 2006 nyaran lehet Windowst installalni rajuk, amikor kijon a Vista..
  • Athlon64 #35
    Na az igazság az, hogy most olvastam egy másik oldalon, hogy mi is az az EFI.
    Hát akkor azért elvileg ez még is csak másképpen indúl mint a régi Mac-ek, mert azt írták, hogy tulajdonképpen a BIOS egy továbbfejlesztett verziója az EFI és pl. a netre tud csatlakozni a gép ha egy drivert kellene letölteni!
    Bár nem tudom amúgy miért lenne ez jó, mert a driver feltelepítése mégis csak az orendszerre történik és akkor meg már onnan is lehet a netre menni és leszedni a szükséges drivert.
  • Macc #34
    Ugy tunik:) Eleg gaz lenne ha nem igy tennenek (sztem).
  • Athlon64 #33
    Akkor az új x86-os (inteles) MacBook-ok és aztali társaik a power gomb mágnyomásától kezdve ugyan úgy indúlnak mint a régebbi PowerPC-s gépek?
  • Macc #32
    Ezt mondod te, akinek ezen a teren nagy tapasztalata van ugye???
  • Macc #31
    Azert nem teljesen u.a. mint egy PC. Kezdve ott, hogy az OS-t 100%-osan hozzaigazitjak, egy kis HW parkoz. Masreszt nincs benne BIOS, helyette van EFI, meg firmware. A kulombozo HW elemein is Mac-es firmware van. Azert kell hegesztgetni a Wint, hogy erre felkusszon.
  • mousee #30
    A te primitívséged viszont egetrengető...
  • EvilDevil #29
    A Mac és a Linux is egy fostalicska !!!