Gyurkity Péter

Csak a nyáron jön az Intel chipes Mac

A korábbi hírekkel ellentétben most arról értesülhettünk, hogy az új asztali és mobil Macintosh számítógépek csak 2006 júniusában érkeznek, így nem lesznek ott a januári Macworld Expón sem.

A késedelmes megjelenésről ezúttal is a DigiTimes számolt be, szokásához híven a gyártókhoz közel álló forrásokra hivatkozva. Eszerint a belépő szintű család - beleértve a Mac Mini, iBook és iMac sorozatot - első példányai június 6-án debütálnak Tajvan szigetén, míg a világ többi részén röviddel azután mutatkoznak be. Ez némi csalódást kelthet a rajongók között, igaz, a vállalat korábban szintén a nyári hónapokra ígérte a megjelenést.

Az Intel chipekre történő váltást hivatalossá tévő idei bejelentésben kitértek az régi-új számítógépek debütálására. Akkor szintén jövő júniust említették, ami minden bizonnyal nem véletlen, hiszen ez pontosan egy éves felkészülési időt engedélyezne a Apple-nek. A pontos dátumot ugyan a mai napig nem árulták el, ám azt biztosra vették, hogy 2007 végéig teljes mértékben átállnak az x86-alapú architektúrára (pontosabban az Intel processzoraira), végleg elhagyva a PowerPC platformot. Az egy éves felkészülés után tehát mintegy másfél év alatt tervezik végrehajtani a váltást, amely idő alatt a régi konfigurációk fokozatosan kiszorulnak a boltok polcairól.

Az elmúlt hetekben azonban olyan hírek láttak napvilágot, miszerint az első ilyen gépek már jóval korábban, akár a januári Macworld Expo alatt bemutatkozhatnak, amit az új termékek növekvő népszerűsége és a gyarapodó bevételek tesznek lehetővé. A korán debütáló jövevény a Mac Mini lett volna, amelytől az Apple a nappaliba való betörést reméli. A Kaleidoscope kódnéven jelzett projekt ugyanis nemcsak a processzorok lecserélését takarja, de új funkciók integrálását is, amelyek révén a Mac Mini betöltheti eredeti szerepkörét, és egyfajta szórakoztatói központtá válhat otthonainkban.

Az Apple nem fűzött kommentárt az értesüléshez, szóvivőjük mindössze annyit jegyzett meg, hogy majd csak a hivatalos bejelentésből értesülhetünk a megjelenés pontos dátumáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #14
    Ja, amúgy az USÁ-ban több AMD-t adnak el, mint Intelt. Pesze ettől még számíthatna gagyinak, de szerintem ha valamiből sok fogy, és nem csak az ára miatt, sőt, adott esetben nem is amiatt, mivel éppenhogy drágább is (tehát már csak a piaci szemlélet szerint is jobbnak kell lennie), akkor arra nehezen lehet azt mondani, hogy gagyi. (Mármint akkor ők sem mondják.)
  • dez #13
    Tudnál konkrétabban írni ezekről a korlátokról?
    Feszegették a proci határait - az akkori határait, mivel ugye éppen az Apple lépése után jelentette be az IBM, hogy sikerült komoly lépéseket tenniük a technilógiájuk fejlesztése terén. (Egyes vélemények szerint az IBM egyszerűen nem akarta rel. olcsón kiárusítani a procijait, inkább drága szerverekbe szánja.)
  • Andris #12
    A G5-ös Mac-eknek volt néhány elég súlyos "baja" amit nem vertek nagy dobra, de egyértelműen a PowerPC korlátait mutatta. Valószínűleg jól átgondolták az Apple-nél, hogy mit tegyenek, és jól is döntöttek. A G5-ös Mac-et már gyárilag vízhűtéssel árulták ami mutatja, hogy már eléggé feszegették a proci határait. Ráadásul baromi sokat fogyasztott.
    Az meg hogy miért váltott Intelre és nem AMD-re: Egyszerűen azért mert az Intel 5x akkora cég sokkal nagyobb gyártókapacitással és megbízhatósággal. Nomeg hogy nézne ki egy exklúzív Mac gép AMD Inside felirattal...? Az AMD az USA-ban a "Gagyi" szimbóluma, még ha pillanatnyilag jobb is.
  • asysoft #11
    Gondolom nem mindegyik PC-s programnak van Maces változata (alternatíva lehet, hogy van, csak azt meg kell szokni). Másrészt ott van az, hogy architektúrát váltanak, szerintem nem képes mindent megoldani a Rosetta... De ha igen, le a kalappal előttük!
    Legszívesebben én is megnézném magamnak az x86-os OS X-et, SSE3-as procim van, annyit tán nem is kéne bűvészkedni... Csakhát most erre nincs időm, de majd 1x azért ránézek:)
  • FTeR #10
    mondod úgy, h még meg sem jelent a vista és a bele kerülő fícsörök fele még a warez bétákban sem volt benne.

    bzw, nem értem mit sajnálkoztok, nem jószántából álltak át, hanem IBM nem tudodd megfeleő számú procit leszállítani nekik és nagyon jól látták, h a nextgen konzolok eljövetelekor IBM nem nagyon fog foglakozni velük (nem mintah eddig nem akadozott volna a dolog).
  • arty #9
    az mindenesetre ki fog derülni, az intel jobb e hosszutavon :)
  • ac3 #8
    eddig is pc alkatreszekbol allt a mac, csak a proci alaplap nem x86 volt. Most ez is az lesz... Kitudja jobb-e az amd hosszabb tavon....

    amugy meg az osx messze leveri a vistat. amugy miert lenne barmilyen sw problema macen?
  • scooterbr #7
    Szerintem jobban járt volna ha megmarad a seggén. Bár nem mondom hogy nem érdemes váltani, de szerintem nem x86-ra kellett volna.
  • Zsoltika 007 #6
    Kár érte. Szerintem nagyon nagy hiba volt váltani. Ezzel elveszett az exkluzivitása. Bár legalább nekem is lesz Mac OS X-em.
  • NEXUS6 #5
    "egyébként kiváncsi vagyok, hova lesz az "ez nem pc, ez mec"-es hogyismondjam, felfogás :) "

    Ahogy a dolgok állnak, megy az is a sűlyesztőbe, a kukacos almával(intel inszájd) együt! ;(

    Szerintem